Tarih: 24.12.2021 16:17

ISMET INÖNÜ'YE DOGDUGU EVDE ÖZEL ANMA

Facebook Twitter Linked-in

Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakin silah ve çalisma arkadasi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Basbakani ve 2. Cumhurbaskani Ismet Inönü, hayata veda edisinin 48’inci yilinda Konak Belediyesi’nin düzenledigi törenle anildi. Ismet Inönü’nün 24 Eylül 1884 tarihinde dogdugu ve Konak Belediyesi tarafindan Ismet Inönü Ani Evi olarak kente kazandirilan evin önünde geçeklestirilen anma törenine Konak Belediye Baskani Abdül Batur, CHP Konak Ilçe Baskani Akin Küçükogullarindan, Atatürkçü Düsünce Dernegi (ADD) Genel Baskani Hüsnü Bozkurt ve Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Tanitim Arastirma Demokrasi ve Laik Olusum Vakfi (TÜLOV) Baskani ve CHP Mugla eski Milletvekili Nurettin Demir, Atatürk Arastirmacisi Yazar Ahmet Gürel, Tarihi Kemeralti Esnaf Dernegi Baskani Semih Girgin, CHP Izmir Il Baskan Yardimcilari, ADD Izmir Sube Baskanlari ve yöneticileri, Izmir 68’liler Platformu Yöneticileri, CHP Konak Ilçe Kadin ve Gençlik Kollari, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, Muhtarlar ve vatandaslar katildi.

Batur: Izmirli olarak, Ismet Pasa’nin hemsehrimiz olmasindan gurur duyuyoruz

Anma töreninde konusan Konak Belediye Baskani Abdül Batur,  Izmirli olarak Ismet Inönü ile hemsehri olmaktan gurur duyduklarini ifade etti. Baskan Batur, Lozan Baris Antlasmasi’nin ülkenin teminati ve tapusu oldugunu vurgulayarak söyle konustu:

“Ismet Pasa, Cumhuriyet’imiz açisindan çok önemli bir kisilik. Öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’ün, silah arkadasi. Omuz omuza bu ülkeyi Kurtulus Savasi’ndan Laik Cumhuriyet’e kadar getirip bizlere emanet eden en önemli kisilerden bir tanesi. Biz de Izmirli olarak, onun Izmirli olmasindan gurur duyuyoruz. O bizim hemsehrimiz. Pasa’mizi bir kez daha saygi ve rahmetle aniyoruz. Televizyonlara çikip Lozan’a laf söylüyorlar. Lozan bu ülkenin teminati ve tapusudur. Konusanlar olacak. Ama dayanisma ruhunun en yüksekte oldugu bir süreç gelmekte. Bu mücadeleyi birlikte sürdürecegiz, sürdürmeye kararliyiz.”


Inönü’nün Hatiralarindan

Atatürk Arastirmacisi Yazar Ahmet Gürel ise Ismet Inönü’nün Hatiralar kitabindan kesitler okudu. Ismet Pasa’nin yasadigi Arap Firini mevkii, Mekke Yokusu’nda yer alan evi hakkinda bilgi veren Gürel, Ismet Pasa’nin 6 sene süren askerlik sonunda, tahsil ve yilsonu tatillerini bu evde geçirdigini belirtti. Ismet Pasa’nin baba evinde, Izmir’de 13 ve 22 yaslari arasinda yasadigini ifade eden Gürel, “Evin onarimini 1998 yilinda Izmir Büyüksehir eski Belediye Baskani Yüksel Çakmur yapti. Heykeltiras Cahit Koççoban tanzim etti, 24 Temmuz 1999’da ziyarete açildiginda Inönü Müze Evi adini aldi. 2014 yilinda burasi Konak Belediyesi’ne devredildi ve o gün bugündür keyifle birlikte yürütüyoruz” dedi.


Konusmalarin ardindan Atatürkçü Düsünce Dernegi Genel Baskani Hüsnü Bozkurt ve törene katilanlar,  Konak Belediyesi’nin kente kazandirdigi Ismet Inönü Ani Evi’ni gezerek Ani Defterini imzaladi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —