Israil'deki cenaze töreni tüm dünyayi soke etti!

Koronavirüs salgini tüm dünyada can kayiplarina neden olmaya devam ederken Israil'de on binlerce kisinin hiçbir önlem almadan doldurdugu sokaklarin görüntüsü, gündem yaratti. 'Ultra-Ortodoks' Yahudi bir din adaminin cenazesine katilanlar görev

Gündem 1.02.2021 18:19:52 0
Israil

Kudüs'teki bir din okulunun baskani olan Haham Meshulam Dovid Soloveitchik, koronavirüs nedeniyle dün sabah saatlerinde hayatini kaybetti.

Virüse geçen yil yakalanan Haham Meshulam Dovid Soloveitchik'in durumu, hafta sonu bir anda kötüye giderek agirlasmisti. "Yesivalarin baslarinin büyügü" olarak bilinen Soloveitchik, Israil Ultra-Ortodoks toplumunda güçlü bir ses olarak taniniyordu.

CENAZEYE 10 BINLERCE KISI KATILDI

99 yasindaki din adaminin yasamini yitirmesinin ardindan dün öglen saatlerinde cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye 10 binlerce kisi katilinca, ortaya inanmasi güç görüntüler çikti.

Koronavirüs salgininda siki karantina kurallari uygulanan ülkede düzenlenen cenaze töreninde yasanan görüntüler tepkiye yol açti. 10'dan fazla kisinin açik hava toplantilarinda bir araya gelmesine getirilen kisitlamalari kamuoyu önünde reddeden kalabaliklar, hahamin evinin önünde toplandi. Cenaze alayi, Kudüs'ün Sanhedria mahallesindeki yesivasinin karsisindaki evinden saat 11'de ayrildi. Har Hamenuhot mezarligina gömülecek olan din adaminin cenazesi için binlerce kisi toplandi.

Ynet haber sitesinin bildirdigine göre, polis halki geçit törenine veya cenazeye katilmamaya çagirdi ve cenazeyle baglantili kitlesel toplantilari önlemek için toplum liderleriyle "görüsmelerde" olduklarini söyledi.

Ancak Harediler olarak da bilinen Ultra-Ortodoks Yahudiler, Israil polisinin tüm çagrilarina ragmen, Kudüs'teki dini faaliyetlerin önde gelen isimlerinden Haham Soloveithick'in Kudüs'ün Sanhedria mahallesinde düzenlenen cenaze törenine katildi.

The Times of Isreal ve Jaruselam Post basta olmak üzere, Israil medyasinda yer alan haberlere göre, önlem almakta basarisiz olan polis, cenaze töreni alanindan çekildi.

HER GÜN BINLERCE VAKA

Öte yandan Israil, virüsle mücadele için uygulanan üçüncü karantinanin son haftasinda olmasina ragmen enfeksiyon oranlari yüksek seyrediyor ve her gün binlerce yeni vaka teshis ediliyor.

Israil Saglik Bakanligi, salginin baslamasindan bu yana 640 binden fazla koronavirüs vakasi oldugunu açiklamisti. Ayrica ülkede en az 4 bin 745 kisi koronavirüs nedeniyle yasamini yitirdi.

Israil dünyada asilama kampanyasini en basarili yöneten ülkelerin basinda geliyor. Ülkede kisa sürede nüfusun üçte biri simdiden kovid-19'a karsi asilanmis durumda.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °