Saglik Bakanligi, Bilim Kurulu’nun önerileriyle birçok sektör için normallesme rehberi hazirladi.
Buna göre; kasap, manav, kuruyemisçi, balikçi ve diger gida satis yerleri, bakkal, büfe, kantin ve bayi, ayakkabi ve çanta satis noktasi ile konfeksiyon, tuhafiye ve giyim magazasinda AVM’lerde de risk olusturan yogunluga karsi para cezasini da içeren ek tedbirler devreye alindi.
Spor salonlarinda da tedbirler artiyor. Iste yeni döneme iliskin saglikli önlemler...
Gida satis noktalari
Ürünleri çalisan paketleyecek
Gida satis yerlerindeki müsteri oturma alanlari kaldirilacak.
Müsteri, gidaya dokunamayacak. Bütün ürünü personel paketleyip verecek.
Ürün cam veya tezgahin arkasinda korumaya alinacak, sebze ve meyve gibi ürünler paketli satilacak.
Müsteri de maske takacak. Giriste kolonya kullanacak.
Çalisan ve müsteri dahil 4 metrekareye bir kisi olacak sekilde müsteri alinacak.
Sira beklenmesi gereken yerlerde mesafeler, yer isaretleriyle belirlenecek.
Isyerleri temizlenecek, kapi ve pencereleri açilarak sik sik havalandirilacak.
Minibüste 2 kisilik koltuga 1 kisi
Minibüslerde klimanin iç hava sirkülasyon dügmesi kapali olacak ve klima hava filtre bakimi düzenli yaptirilacak.
Yolcular minibüsü beklerken, minibüse binerken ve inerken sosyal mesafe kuralina uyacak.
Minibüsler seyreltme kuralina uyarak 2 kisilik koltukta 1 kisi, 4 kisilik koltukta ise 3 kisi oturacak sekilde yolcu alacak.
Ayakkabi, çanta ve giyim
Her seferinde temizlenecek
Ayakkabi ve çanta satisi yapan isletmelerde çalisan, müsteriye 1 metre mesafeden yardimci olacak.
Çalisan ve müsteri maske takacak.
Müsteri giriste kolonya ile elini dezenfekte edecek.
Ürün deneme süresi mümkün oldugunca kisa tutulacak.
Denerken kullanilan ayakkabi çekecegi, her müsteriden sonra yüzde 70 alkol veya çamasir suyu içeren bezle silinecek.
Müsteri isyerine tek basina girecek ve içeride mümkün oldugu kadar kisa süre kalacak.
Bakkal esnafi
Müsteri içeri tek girecek
Müsterilerden isyerine tek basina girmesi istenecek. Eslik eden kisiler disarida kalacak.
Açik ürünler paketlenerek satilacak.
Müsterinin her ürüne dokunmasi engellenecek. Ürünü personel verecek.
Yemek ve çay molasinda, kapali alanda birden fazla kisi olmayacak.
Hem müsteri hem çalisan maske takacak.
Tuvalette tek kullanimlik kagit havlu bulunacak, hava ile el kurutma aleti çalistirilmayacak.