Tarih: 28.12.2020 06:06

Isveren artik, kidem tazminatini ödememek için girdi-çikti yapamayacak

Facebook Twitter Linked-in

Çalisma Genel Müdürlügü'nün arastirmasina göre, çalisanlarin yüzde 49'u isverenin kidem ödememek için çalisanlarini belirli sürelerde girdi-çikti yaptigini belirtiyor. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Amacimiz isçilerimizin kidem tazminatihakkini birilerinin insafina birakmadan kalici ve garantili bir sisteme baglamaktir" dedi.

Her iki kisiden biri magdur

Her iki çalisandan biri kendisi ve yakinlarinin kidem konusunda sorun yasadigini ifade ediyor. Çalisma Genel Müdürlügü'nün arastirmasina göre, yüzde 49'u isverenin kidem ödememek için çalisanlarini belirli sürelerde girdi-çikti yaptigini belirtiyor.

Kidemde en büyük sorun sanayi sektöründe yasaniyor. Kidem tazminatini alamayan ya da eksik alanlarin yüzde 96'sindan fazlasi dava açmaktan kaçiniyor.

Çalisanlarin yüzde 42'si kidem hakkinin yanmamasi için iyi kosullarda yeni is tekliflerini kabul etmedigini belirtiyor. Isverenlerin de yüzde 77.6'si mevcut sistemden sikayet ederken, yüzde 75'i tek seferde ve toptan ödemenin mali güçlüge neden oldugunu ifade ediyor.

ISKUR kidem tazminatini sordu

ISKUR is basvurusunda bulunanlara kidem tazminatini sordu. Yüzde 78.6'si isveren tarafindan isten çikarildigini, yüzde 21.5'i istifa ettigini, yüzde 57'si kidem tazminati alamadigini bildirdi.

Is arayan gençlerin çogu mevcut kidem sisteminden memnun olmadigini, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç oldugunu ifade ediyor. Yapilan arastirmalar kidem tazminati almakta sendikali olmanin da ise yaramadigini gösteriyor.

Buna göre, sendikaya üye olan çalisanlarin yüzde 51.9'u kidem tazminatlarini alamadi, yüzde 35.8'i kidem tazminatinin tamamini aldigi, yüzde 12'si ise bir kismini aldigi görülüyor. Çalisanlar kidem tazminati hakki yanacagi korkusuyla yeni is tekliflerini de degerlendiremiyor. Arastirmaya göre, çalisanlarin yüzde 42'sinden fazlasi kidemini kaybetmemek için yeni is tekliflerini kabul etmedigini belirtiyor.

Kidemde 8 önemli baslik

Issizlik Fonu devam edecek, sirket iflas etse de kidem yanmayacak, yeni is bulan hesabi tasiyacak, geriye dönük haklar korunacak.

Düsük kidem önlenecek, bir yila bir ayda azalma degil artis olacak, patronun maliyeti düsecek, istifada hakli neden aranmayacak.

Emeklilik için süre ve yas

Çalisan bir gün bile çalismis olsa bireysel fon hesabindaki hakki sakli olacak.

Isveren tarafindan isten çikarilmis olsa bir günlük çalismasi karsiligi TES katkisi hesabinda duracak.

Tamamlayici emeklilik yasi 60 olarak belirlendi fakat emekli olmak için herhangi bir süre sarti bulunmuyor.

Çalisan adina ödenen katkilar kisinin bireysel fon hesabinda yer aldigi için her çalisan emeklilik yasini doldurdugunda hesabindaki birikime hak kazanmis olacak.

Baska bir deyisle 5 yil çalisana da 30 yil çalisana da 60 yasini doldurdugunda bireysel fon hesabindaki birikim kapsaminda ödeme yapilacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —