Itir Bagdadi''Kadinlar yazmadiklari sürece, yazili evrakta kadin hikayeleri yoktur.''

Itir Bagdadi

Konak Belediye'si tarafindan bu yil ilk kez düzenlenen ''Kadin Kisa Öykü Yarismasi''nda ödüller sahiplerini buldu.''Kadinlar,Kentler,Umutlar'' basligi altinda düzenlenen kisa öykü yarismasina Türkiye'nin dört bir ya

Konak Belediyesi’nin ev sahipliginde bu yil ilk kez düzenlenen ve “Kadinlar, Kentler, Umutlar” temali “Kadin Öyküleri Kisa Öykü Yarismasi”nda dereceye giren öykücülere ödülleri törenle verildi. Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde yapilan Ödül Töreni’ne Konak Belediye Baskani Abdül Batur, CHP Konak Ilçe Baskani Akin Küçükogullarindan, Feminist Yazar-Akademisyen Itir Bagdadi, Jüri Üyesi Yazarlar Handan Gökçek, Rasel Meseri, Nergis Seli katildi.

Ödül töreni öncesinde Kültür Merkezi Fuayesinde Kadin Yazarlar Gönül Çatalcali, Handan Gökçek, Rasel Meseri, Gülçin Sahilli, Nergis Seli, Özlem Tezcan ve Nalan Yilmaz’in yer aldigi “Kadin Yazarlar Bulusmasi ve Imza Günü” yapildi. Flamenco Esmirna flamenko toplulugu da yaptigi dans gösterisiyle “Siddete Dur” dedi.


Batur: Katilim bizi gururlandirdi

Törende konusan Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Kadin Öyküleri Kisa Öykü Yarismasi’na ilginin büyük oldugunuTürkiye'nin dört bir yanindan kadin yazarlarin 670 eserle yarismaya katildigini  belirtti.Batur, yarismaya katilan tüm kadin yazarlara ve titiz çalismalarindan ötürü jüri üyelerine tesekkür etti. 

“Edebiyata yansiyacak sehirleri ve ilçeleri güzellestirmek için çalisiyoruz”

Büyük Usta Yasar Kemal’in “Bir toplum bütünüyle edebiyatina yansir” sözlerini salondaki katilimcilara aktaran Baskan Batur, “Biz belediye baskanlarina düsen, edebiyata yansiyacak sehirleri, ilçeleri; o sehirlerin, o ilçelerin hayatlarini daha güzel, daha yasanabilir kilmak konusunda mücadele etmek ve çalismaktir. Daha aydin bir toplum için çalismak, çabalamak en önemli görevimiz. Bugün yasanan tüm zorluklara ragmen, tüm ekonomik sikintilara ragmen karamsar olmadan bunu basaracagimiza bütün kalbimizle inaniyoruz” dedi.


Bagdadi: Kadin hikayeleri, bizim var olmamizi saglar

Feminist Yazar-Akademisyen Itir Bagdadi de törende yaptigi konusmada her kadinin içinde bir yazar olduguna, çünkü tüm kadinlarin bir hikayesi olduguna dikkat çekti. Kadinlarin kendi hikayelerini yazmasinin, kadin yazarlarin çogalmasinin önemini vurgulayan Bagdadi, kendi ailesindeki kadinlarin hikayelerini yazmaya basladigini belirterek tüm kadinlara kendi ailelerindeki kadinlarin hikayelerini yazmayi önerdi. “Biz kadin haklarindan, kadin özgürlüklerinden bahsettigimizde ayni zamanda kadinlarin kendileriyle ilgili yansimalari, kendi alanlarina sahip olmalari, kendi hikayelerini aktarmalarindan bahsediyoruz” diyen

Bagdadi, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ailemdeki kadinlarin hikayelerini anlatmaya çalisiyorum. Hani o, arsivlerde daha az buldugumuz… Babaannemin hikayesi, halamin  hikayesi, anneannemin hikayesi, anneannemin annesinin hikayesi... Ben mesela, Aydin kökenliyim, Efe torunuyum. Hep dedemden bahsedilir. Ben çok merak ediyorum, o Efenin esi olan, o Efe erken yasta öldükten sonra aileyi ayakta tutan Esma Nine’nin hikayesini niye bize bu kadar çok anlatmadilar diye. Kadin hikayeleri, bizim var olmamizi saglar. Kadinlar yazmadiklari sürece, yazili evrakta kadin hikayeleri yoktur. Erkekler, kadinlari yazdigi zaman ise kaliplara göre yazarlar. Ev içinde yazarlar, ev içindeki o kisitlamalarla yazarlar, toplumsal cinsiyet kaliplarina göre yazarlar. Bu nedenle kadin yazarlarimiz çok, çok önemlidir. Bugün ödül alacak bütün kadin yazarlarimizi çok tebrik ediyorum. Iyi ki varsiniz. Bütün kadinlar için de demek istiyorum ki hepinizin içinde bir yazar var, çünkü biz yasiyoruz, yeter ki bunu kâgida dökelim. Isterse sizden baska hiç kimse okumasin, sadece kendiniz okuyun, sizin bir hikayeniz var. Gurur duyulacak bir direnis tarihi var. Iyi ki varsiniz, nice siddetsiz günlere, diyorum.”

Ödüller sahiplerine verildi

Yarismada Birincilik Ödülünü “Umuda Köprü” adli eseri ile kazanan Özlem Tezcan Dertsiz, plaket ve ödülünü Konak Belediye Baskani Abdül Batur’un elinden alirken; Ikincilik Ödülünü “Bütün Yollar Bizimdir” eseriyle kazanan Zehra Gül Ergün, Üçüncülük Ödülünü “Kestim Kara Saçlarimi Gülten Abla” eseriyle kazanan Alkim Dogan’in yerine Arzu Yavuz ile Jüri Özel Ödülünü, Havva’nin Gölgesi eseriyle kazanan Hilal Özegen’e plaket ve ödülleri Konak Belediyesi Kadin Meclis Üyeleri tarafindan verildi.