Izmir Is Kadinlari Dernegi(IZIKAD) öncülügünde hayata geçirilen ve AB hibe destegi ile iki gün süren Is Yasaminda Kadin Statüsünün Güçlendirilmesi Projesi “Sosyal Içerme ve Çesitlilik” Çalistayi’nin sonuç bildirgesi açiklandi.
Kordon Otel’de yapilan ve iki gün süren Çalistay sonunda bir sonuç bildirgesi hazirlandigini ifade eden IZIKAD Yönetim Kurulu Baskani Huriye Serter, toplumsal cinsiyet esitliginin, insani gelismeyi savunan ve saglamaya çalisan tüm demokratik toplumlar için hayati önem tasidigini belirtti.
IZIKAD olarak toplumsal cinsiyet esitligini tüm çalismalarin bir parçasi haline getirmeye çabaladiklarini söyleyen IZIKAD Baskani Serter, “Kadin ve erkek arasindaki esitligi savunurken, toplumsal cinsiyet projelerinde erkeklerle diyalog kurmanin ve özellikle genç erkek ve kadinlari projelere dahil etmenin yol haritamizdaki en önemli konulardan biri oldugunu düsünüyoruz. Çalistayimiz “sosyal içerme ve çesitlilik” ilkesini kapsiyor. Bu açidan bakildiginda; sadece kadin ve erkek degil, ten rengi, etnik köken, cinsel kimlik, yas, engellilik, saglik durumu gibi toplumsal kimliklerin temelindeki tüm esitsizlikler toplumsal dislanma olarak degerlendirilmelidir” dedi.
Toplumsal cinsiyet esitsizligi ile eger etkin sekilde mücadele edilmek isteniyorsa atilmasi gereken adimlarin iyi tespit edilmesi gerektigini vurgulayan Serter, “Problem, nedenleri, taraflari ve sonuçlari ile birlikte kabul edilmeli, taninmali, anlasilmalidir. Ancak o zaman ekonomik ve sosyal açidan daha refah daha etkin ve daha esitlikçi olunabilir. Toplumsal cinsiyet esitliginin önemi konusundaki toplumsal farkindaligi gelistirmek için özellikle hükümet, üniversiteler, yerel yönetimler, is dünyasi, diger STK’lar ve medya ile isbirligi halindeyiz. Kadinlarin ekonomik bakimdan güçlendirilmesini ve isyerinde esit katilimi gelistirmek için yogun çaba harciyoruz” diye konustu.
Toplumsal Cinsiyet Esitligi Sonuç Raporunda
Iki gün süren “Sosyal Içerme ve Çesitlilik” Çalistayi’nda da önemli sonuçlar elde ettiklerini söyleyen Serter, “Proje ortagimiz uluslararasi bir federasyon olan, merkezi Barcelona’da bulunan (AFAEMME) Akdeniz Is Kadinlari Dernekleri Federasyonu’ndan da gelen is kadinlari ile birlikte bu konulari inceledik ve daha kisa sürede daha iyi bir sonuca nasil ulasilabilir, alaninda uzman kisilerle bunun yollarini tartistik. Buna göre iki gün sonunda çalistayimizdan, Kadinlarin esit egitim firsatlarina ve haklarina erisimin saglanmasi, Saglik, siyaset ve kamu yasaminda esitlik saglanana kadar kadinlara öncelik taninmasi,Kadinlarin rol ve sorumluluklarina iliskin olumsuz kalip ve yargilarla mücadele edilmesi, Aile yasami sorumluluklarinin birlikte paylasilmasi, Aile içinde kararlarin birlikte alinmasi, Hak ve sorumluluklarda esitlik, Ailedeki kiz ve erkek çocuklarin esit davranilarak yetistirilmesi, Kadinlarin toplumda görev almasinin saglanmasi ve desteklenmesi, kadin istihdaminin artirilmasi, kadinin çalisma hayatiyla is hayatinin örtüsmesinin saglanmasi, Kadinlarin siddete ugramasinin engellenmesi, Ayrimciligin yasaklanmasi ve ayrimcilikla mücadele konusunun gelistirilmesi, Esit firsatlar saglanmasi sonuçlarini elde ettik” diye konustu.