Tarih: 25.05.2022 14:10

IZMIR ARKEOLOJI MÜZESI'NDE "KÜLTÜR,ÇEVRE,DOGA" SERGISI

Facebook Twitter Linked-in

Izmir Müze Müdürlügü ve Izmir Kültür Gönüllüleri Grubu isbirligiyle düzenlenen, anaokullarindan üniversiteye kadar birçok kurumun dahil oldugu, 7 ay süren "Kültür-Çevre-Doga" proje sergisi Izmir Vali Yardimcisi Sayin Fatih Kiziltoprak'in katilim sagladigi açilis ile konuklarin begenisine sunuldu. 24 Mayis-10 Haziran arasi Izmir Arkeoloji Müzesinde ziyarete açik olan sergide, ögrencilerin atiklardan yaptiklari tasarimlarla ilçelerinde bulunan antik kentleri ve doga güzelliklerini sanatsal bir bakis açisiyla yansittiklari eserler ziyaret edilebilecek. Aliaga'dan Yenisakran Ilkokulu ve Aliaga Anaokulu'nun dahil oldugu projede ögretmen ve ögrencilerin KYME temali eseri büyük begeni topladi. Açilis konusmasi ve serginin gezilmesinin ardindan; Müze Müdürü Cengiz Topal, Müze Müdür Yardimcisi Elif Erginer, Akademisyen Nurhayat Yenice, Müze Eski Müdürü ve Kyme kazilarinda uzun yillar görev almis Pinar Aydemir Aliaga Anaokulu’ndan Serife Altun ve Yenisakran Ilkokulu’ndan Osman Öngören  ve ögrencilerine projeye desteklerinden dolayi tesekkür ve katilim belgelerini takdim etti.

Proje kapsaminda Aliaga Anaokulu ve Yenisakran Ilkokulu ögrencileri bir zamanlar yasadigimiz topraklarda Kyme adinda büyük bir kentin oldugunu, bu liman kentinin günümüzde oldugu gibi deniz ticareti ve tarim sayesinde ekonomik olarak gelistigini ve sikke basan ilk sehirlerden oldugunu ögrendiler. Yaratici drama ile geçmise yolculuk yaparak Kymelilerin yasayis biçimlerini eglenerek ögrendiler.  Aliaga'da bulunan Kus Cenneti'ne düzenlenen gezide flamingolar, arikusu, yagmurcun, kizil kirlangiç gibi bir sürü kus türünü gözlemlediler. Belediye Baskani Serhan Acar’da  gezide ögrencilere eslik ederek ögrencilere Aliaga Kus Cenneti kitabini hediye etti.

 Projenin ana temasi günümüzde çevre, hava ve deniz kirliliginin yasadigimiz yerleri tehdit etmesi ile bu konuda toplumsal çevre-doga-kültür bilincini küçük yaslardan itibaren ögrencilere kazandirmaktir. Bu konuda ögrencilerimiz ve ailelerimiz ile birlikte proje süresince atiklari biriktirip, ayristirip çesitli etkinliklerde kullandik. Proje için tasarlanan heykel için Aliaga'da bulunan gemi söküm tesislerinden temin edilen gemi radari, metal dolaplar gibi atiklarla sanayi kenti içinde sikismis bir antik kenti canlandirmaya çalistik. Kyme antik kenti kazi çalismalari sirasinda çikarilan sikkeleri, bronz atlet heykelini ve kus cennetinde bulunan nadir bazi kus türlerini plastik ve sentetik atiklar kullanarak  mozaik teknigi ile heykel üzerinde çalisildi. Kyme kazilari sirasinda ortaya çikartilan dalga mozaik desenini plastik kapaklari kullanarak heykel üzerine yerlestirdik. Ayrica dijital atiklarin çevresel kirlilik üzerindeki etkisine de dikkat çekmek istedik. 

Proje süresince proje koordinatörü Pinar Aydemir, Dokuz Eylül Üniversitesi Resim ve Heykel Bölümü’nde akademisyen Nurhayat Yenice, Yasar Üniversitesi Görsel Iletisim Tasarimi Bölümü’nde akademisyen Daniella Savasta, Izmir Ticaret Müzesi Müdür Yardimcisi Dr. Aysegül Selcuki Uysal, Izmir Arkeoloji Müzesi Müdür Yardimcisi G. Elif Erginer,  Izmir Kent Kültürü için pek çok gönüllü çalismalarda yer alan Burçin Kipman, sair ve kent tarihçisi Cem Seyhun Ünbay, resim/seramik ögretmeni Gülnur Paynazoglu ve Aliaga Ted Koleji resim ögretmeni Sibel Çelik ögrencilerimize proje çalismalari boyunca destek oldular.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —