IZMIR BAROSU'NDAN 25 KASIM EYLEMI

IZMIR BAROSU

Izmir Barosu üyesi kadin avukatlar, 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü dolayisiyla bir basin açiklamasi gerçeklestirdiler.

Izmir Barosu önünde toplanan ve ellerinde “Erkek Adalet Degil Gerçek Adalet”, “Istanbul Sözlesmesi Yasatir”, “Yargida Cinsiyetçi Kararlara Son”, “Siddete Karsi Yaninizdayiz”, “6284 Yasatir” yazili dövizler tasiyan Izmir Barosu üyesi kadin avukatlar, Kibris Sehitleri caddesi boyunca yaptiklari yürüyüs sirasinda yurttaslara bilgilendirici brosürler de dagittilar.

Yürüyüsün sonunda Izmir Barosu Baskan Yardimcisi ve Kadin Haklarindan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Perihan Çagrisim Kayadelen tarafindan okunan açiklamada, kadin cinayetlerinin politik oldugu vurgulanarak “Istanbul Sözlesmesi’nden çekilme kararindan vazgeçilmeli, ceza kanunlarinda kadinlara yönelik suçlara iliskin ayri bir suç ve ceza politikasi tanimlanmalidir” denildi. Türkiye nüfusuna göre ülkede en az 399 siginmaevine ihtiyaç varken, hala 145 siginmaevi bulundugu vurgulanan açiklamada, sadece siddete maruz kalanlarin basvuru yapabilecegi 7/24 hizmet sunan bir telefon hatti olmadigi ifade edilerek “Basvuru mekanizmalari ve önleyici tedbirlerdeki eksiklikler, davalarda verilen ‘erkeklik indirimi’ diyebilecegimiz usuli indirimler, cezalari cezasizliga vardiran infaz sistemi, siddeti katmerlendirerek artirmaktadir. Tüm bunlar göstermektedir ki ‘kadinlara yönelik islenen bu suçlarda’ ayri bir gerekçelendirme ve ceza degerlendirmesinin yapilmasi gereklidir. Toplumsal cinsiyet esitsizliginin sonuçlarini görmezden gelmek ve ayrimcilik, adaletsizlige neden olmaktadir” denildi.

Ülkemizde 2020 yilinda 410 kadin, 2021 yilinda ise su ana kadar toplam 350 kadinin öldürüldügüne deginilen açiklamada “Türkiye’de her 10 kadindan 4’ü yasami boyunca erkek arkadasi, sevgilisi, nisanlisi ya da esi tarafindan en az bir kez fiziksel ve/veya cinsel siddete maruz kalmakta, gebe her 10 kadindan 1’i  fiziksel siddete ugramaktadir. Her 3 kadindan biri en az bir kez israrli takip davranisina maruz kalmakta, 20-24 yas grubundaki kadinlarin %15’i 18 yasindan önce, yani çocuk yasta iken evlendirilmektedir. Fiziksel ya da cinsel siddete maruz kalan kadinlardan kurumsal basvuruda bulunma cesaretini gösterebilenlerin orani ise %11’dir” ifadeleri kullanildi.