Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer'in "Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonu dogrultusunda küçük üreticiye yönelik destekler sürüyor.
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonu dogrultusunda küçük üreticiye yönelik destekler sürüyor. Dagittigi küçükbas hayvan sayisi 13 bini asan Izmir Büyüksehir Belediyesi, bu kez de Beydag’da 56 üreticiye 218 hayvan daha hibe etti. Törende konusan Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mustafa Özuslu “Onlar sizin geleceginiz. 3’ü 10, 10’u 100, 100’ü bin yaparak bu kaderi degistirecegiz. Bunu yapmak sizin, size destek vermek de bizim ellerimizde” dedi.
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonu dogrultusunda olusturulan Izmir Tarimi stratejisiyle küçük üreticiye destekler artarak devam ediyor. Bugüne dek hibe ettigi küçükbas hayvan sayisi 13 bini asan Izmir Büyüksehir Belediyesi, Beydag’da egitimlerini tamamlayan 56 üreticiye daha 218 küçükbas hayvan dagitti. Ilçedeki törene Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mustafa Özuslu, Beydag Belediye Baskani Feridun Yilmazlar, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ertugrul Tugay, kooperatif, birlik ve oda baskanlari, mahalle muhtarlari ve üreticiler katildi.
Büyüksehir’den üç koyun aldi, sürü yapti
Törende önce Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin desteginden faydalanip üç koyun alarak üreticilige baslayan Fatma Çetindag konustu. Koyunlarini çogaltan Fatma Çetindag, “Izmir Büyüksehir Belediyesi ve baskani çok kiymetli ve duyarli. Benim 48 tane koyunum oldu. Çok memnunum. Koyunlarin kiymetini bilin, satmayin. Ben hiç satmadim. Baktim ve ürettim. Sizler de bakin ve üretin” dedi.
“Bu kaderi degistirecegiz”
Baskan Vekili Mustafa Özuslu ise “Fatma Hanim iki kelimeyle bütün isi özetledi. 3 koyun, 48 koyunluk sürü olmus. Bundan daha güzel bir örnek olamaz” dedi. Tarima verilen önemin temelinde kendi kendine yeten bir ülke olma hedefinin bulundugunu söyleyen Özuslu sözlerini söyle sürdürdü: “Eger tarimi yok ederseniz, diz çöktürürseniz bu ülkeyi diz çöktürürsünüz. Bunun siyaseti, partisi olmaz. Eger üreticinin kolunu kanadini kirarsaniz siz bu ülkeyi teslim alirsiniz. Bunu iyi biliyorlar. 2008 yilinda 1,1 milyon kayitli çiftçi varmis. Bugün ne kadar? 493 bin kisi! Ne oldu 600 bin kisiye? Bunu Beydag meydanindan sormayacagiz da nereden soracagiz? Iste diz çöktürmek budur. Bu oyunlara gelmeyecegiz. Üretecegiz ve karnimizin doydugu yerde kalacagiz. Beydag’in çocuklari burada tarimla ugrasacak.”
Küçükbas hayvan dagitimlarinin sürecegini de belirten Özuslu, “Onlar sizin geleceginiz. Onlara iyi bakacaksiniz. 3’ü 10, 10’u 100, 100’ü bin yaparak bu kaderi degistirecegiz. Bunu yapmak sizin, size destek vermek bizim ellerimizde” ifadelerini kullandi.
“Tunç Soyer bizim idolümüz”
Beydag Belediye Baskani Feridun Yilmazlar ise “30 Mayis 2019’da burada 130 üreticiye 520 tane koyun dagitmistik. Gittik köylere, yerinde gördük. Su anda sayilari binleri geçti. Biz Büyüksehir’den aldigimiz destekle, Baskanimiz Tunç Soyer’in ‘Baska Bir Tarim Mümkün’ vizyonunu Beydag’da uyguluyoruz. Kendisi bizim idolümüz” dedi.
Üretici temsilcilerinden tesekkür
Kiraz Çömlekçi Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Soner Kiliçaslan da “Baska Bir Tarim Mümkün diyerek yola çikan Baskanimiz Tunç Soyer ve ekip arkadaslari üreticiden alip yetistiriciye vererek hem bizleri destekliyor hem de sizi tarim ve hayvanciliga yönlendiriyor” diye konustu.
Beydag Ziraat Odasi Baskani Ünal Içmesu ise Türkiye’de ilk olarak Izmir’de bir belediye bünyesinde Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi’nin kuruldugunu belirterek “Bize katkilarindan dolayi Izmir Büyüksehir Belediyesi’ne tesekkür ediyorum” dedi.
Büyüksehir’den 3 yilda destek yagmuru
Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan kentin tüm ilçelerine oldugu gibi Beydag’a da 2019-2022 yillari arasinda önemli destekler verildi. Kooperatiflerin yayginlastirilmasi ve pazarlama imkanlarinin desteklenmesi için Beydag Tarimsal Kalkinma Kooperatifi'ne 6 tonluk süt sogutma tanki hibe edildi. Baraj gölünde yapilan küçük ölçekli balikçiligin gelistirilebilmesi için S.S. Beydag Su Ürünleri Kooperatifi ortaklarinin kullanimi için 2 tekne verildi.
Yangina Dirençli Ekolojik Agaçlandirma Projesi kapsaminda muhtelif mahallelerde toplam 41 bin 735 meyve fidani dagitildi. Yerel bitki türlerinin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi için Beydag Belediyesi'ne ait tarim arazisinde yetistirilen salep yumrulari alindi. Istiridye mantari yetistiriciligi konusunda egitim alan çiftçilere üretim materyali destegi verildi. Bitkisel Üretimde Hastalik ve Zararlilar projesi kapsaminda kestane agaçlarinda görülen kanser için 809 kilogram göz tasi, 956 koruyucu gözlük, bin 434 litre ardiç katrani ve bin 946 litre çamasir suyu dagitildi. Küçükbas Hayvanciligin Desteklenmesi projesi kapsaminda 99 üreticiye toplam 2 bin 892 çuval (144 bin 600 kilogram) kuzu büyütme yemi hibe edildi ve 130 üreticiye 520 küçükbas hayvan verildi.