IZMIR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BIRLIGI BASKANI ZEKERIYA MUTLU, 1 TEMMUZ SÜRECINI DEGERLENDIRDI

IZMIR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BIRLIGI BASKANI ZEKERIYA MUTLU, 1 TEMMUZ SÜRECINI DEGERLENDIRDI

Mutlu: ‘Salgin sürüyor, tedbirlerde gevsemeyelim'

Kademeli normallesmenin üçüncü etabina iliskin genelgenin yayimladigini hatirlatan Izmir Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (IESOB) Baskani Zekeriya Mutlu, ‘Genelgeye göre 1 Temmuz’dan itibaren yeni bir süreç basliyor.  Yeni kararlar esnaf sanatkarlara nefes aldiracaktir. Ancak salgin hala sürüyor,  toplumun gevsememesi, her kesiminin hassasiyetle kurallara uymaya devam etmesi önemli’ diye konustu. 

Uzun süredir sikintili bir dönem yasayan esnaf sanatkarlarin rahatlayacagini kaydeden Mutlu, ‘Yeni süreç hayirli olsun. Kisitlamalar ve yasaklarin çogu kalkacak, faaliyetine ara veren isletmeler tekrar çalismaya baslayacak, kahvelerde oyun, nisan dügün merasimleri, yeme içleri yerlerindeki kisi sayisi, toplu ulasimda kapasite sinirlamasina dair kisitlamalar uygulanmayacak.’ dedi.

Herkesin görevi

Esnaf sanatkarlarin bugüne kadar özveri ile tedbirlere uymaya özen gösterdigine dikkat çeken Mutlu, ‘Bundan sonra da kurallar dogrultusunda isimizin basinda olacagiz.  Herkesi asi olmaya davet ediyoruz. Uzmanlar vatandaslarin asi olsa bile maske mesafe hijyen kurallarina dikkat etmesi gerektigini söylüyor. Toplumun her kesimi gevsemeden salginla mücadeleyi sürdürmelidir. 

Su an nargile salonu-kafesi isyerlerinde sikinti sürüyor. En kisa zamanda bu sorunun da çözülmesini umuyoruz. Tedbirlerine hassasiyetle riayet ederek, önemli mesafe alinan mücadelede basarili olmayi ve yakinda tüm sinirlamalara gerek kalmamasini temenni ediyorum.’ seklinde konustu.

Esnafin beklentileri 

Büyük fedakarliklarda bulunarak islerini kaybetme pahasina kurallara uyan esnaf sanatkarlarin yeni destekler bekledigini dile getiren Mutlu sunlari söyledi:  ‘Salgindan en fazla zarari esnaf kesimi gördü. Eski günlerine dönmeleri, pandemide ugradiklari zarari telafi etmeleri çok zor. Bu nedenle üyelerimize yönelik bir kaç yil geri ödemesiz, uzun vadeli, düsük faizli Toparlanma Kredileri’nin planlanmasi yararli olacaktir. Ayni sekilde pandemide çalisamayan esnafin devlete ve bankalara olan borçlari faizsiz bir yil ötelenmelidir. 

Stopaj ve kati atik bedeli konusunda esnaf kesiminin maruz kaldigi haksizliklara çözüm getirilmeli, isletmeleri uzun süredir kapali olan esnafin mülk sahipleri ile yasadigi sorunlari gidermek için hazirlanan yasal düzenlemeye hiz verilmedir.  Içimizde yasattigimiz sorumluluk ve dayanisma duygulari ile bu zor günleri asacagimiza inaniyor, saglikli günler ve hayirli kazançlar diliyorum’ dedi.