Tarih: 09.02.2021 15:02

Izmir için bir ilk! 6.6 büyüklügündeki deprem sonrasi dikkat çeken karar

Facebook Twitter Linked-in

DEÜ Deprem Arastirma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir öncülügünde bir grup deprem uzmani, Seferihisar açiklarinda 30 Ekim'de gerçeklesen 6.6 büyüklügündeki yikici deprem sonrasi sicak su kaynaginin yer yüzüne çiktigi Gülbahçe fayinda inceleme yapti. Uzmanlarin hazirladigi rapor, Çevre ve Sehircilik Bakanligi'na sunuldu. Raporun ardindan fay hatti üzerinde kalan alanlara yapilasma yasagi getirildi.

‘FAY ÜZERINDE YAPILASMA OLMADIGI IÇIN CAN VE MAL KAYBI YASANMADI’

Izmir'de ilk kez bir fay hattinin üzerinde yapilasma yasaginin getirildigini belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Gülbahçe fayindaki çalismalar aslinda, 6.6 büyüklügündeki depremin öncesine dayaniyor. Gülbehçe fayinin kuzey kesimleri körfezde, bazi bölümlerde sivilasmalar gözlendi. Yanal yayilma dedigimiz deformasyonlar gelisti. Yani oradaki zeminin çok zayif olmasindan, içinde su olmasindan kaynaklanan bir durum. Titresim sirasinda yanal bir yayilma gerçeklesti ve sivilasma meydana geldi. Fayin üzerinde herhangi bir yapi olmadigi için can ve mal kaybi gerçeklesmedi" dedi.

Izmir Yüksek Teknoloji'nin kampüsü ve Gülbahçe yerlesiminin bölgede oldugunu hatirlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu nedenle deprem tehlike analizi açisindan fayin degerlendirilmesi gerekiyor. Bu bölgede yapilan çalismalarda özellikle açtigimiz hendeklerde, fayin geçmis dönemlerde 3 kola ayrilarak depremler ürettigini ve açtigimiz hendeklerde birden fazla depremin ayni kollar üzerinde gerçeklestigini saptadik. Fay, her depremde ayni kollari kullaniyor. Dolayisiyla gelecekte fay yine deprem ürettiginde yine bu kollari kullanacak. O yüzden bu kollar üzerinde yapilasma anlaminda pek bir yapi yok. Yasak getirildigi zaman sadece fayin disinda kalan kisimlarda yapilasma olacak" diye konustu. Kaynak: DHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —