Izmir is dünyasindan Istanbul Sözlesmesi tepkisi "Istanbul Sözlesmesi yasatir, geri dönülsün”

Izmir is dünyasindan Istanbul Sözlesmesi tepkisi  "Istanbul Sözlesmesi yasatir, geri dönülsün”

Izmir'in is dünyasi temsilcileri, Türkiye'nin Cumhurbaskani kararnamesi ile Istanbul Sözlesmesi'nden çekilmesine tepki gösterdi. Toplumsal cinsiyet esitligi mücadelesinden geri adim olarak degerlendirilen bu karari elestiren STK Baskanlari, &#

ESIAD Yönetim Kurulu Baskani Fadil Sivri: 
“Karar gözden geçirilmeli”

Kadina karsi siddetin önlenmesine yönelik olarak atilan adimlar kapsaminda, 8 yil önce TBMM’de oybirligi ile onaylanmis ve uygulamasini son derece önemli buldugumuz Istanbul Sözlesmesi’nden Cumhurbaskanligi Kararnamesi ile çikilmasini,  toplumsal cinsiyet esitligi ve kisilik haklarinin korunmasi, acisindan ülkemizin tüm kadinlarina haksizlik olarak görmekteyiz. Demokratik standartlarin yükselmesinin beklendigi bu süreçte, kararin yeniden gözden geçirilmesini ve gerekli adimlarin atilmasini bekliyoruz. 


EGSD Yönetim Kurulu Baskani Hayati Ertugrul:

“Büyük üzüntü içindeyiz”

Cumhurbaskani kararnamesi ile kadina yönelik siddet karisisinda önemli bir siginak olan Istanbul Sözlesmesi’nden çekilmis olmamizdan dolayi üzüntümü ifade etmek isterim. Kadin yogun bir sektörün bir temsilcisi olarak toplumsal cinsiyet esitligi mücadelesinin, kadina yönelik siddetin önlenmesi için gösterilen çabanin önemini biliyor, bu konuda kadinlarimizin verdigi mücadeleyi destekliyoruz. Türkiye’nin modern, demokratik bir ülke olma yolunda önemli bir mihenk tasi olan Istanbul Sözlesmesi’nden çekilmeyi bu alanda atilmis bir geri adim olarak görüyoruz. 

Istanbul Sözlesmesi yasatir, Istanbul Sözlesmesi’ne geri dönülmelidir.


TÜGIAD Ege Subesi Yönetim Kurulu Baskani Melih Sebastien Durmus:  “Kadinin güçlendirilmesinde ciddi bir geri adim”

Istanbul Sözlesmesi’nden bir gece yarisi, aniden ve bu konuda toplumun görüsünü, fikrini almadan, toplumsal bir mutabakat olmadan çekilmis olmamizdan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandasi, bir STK baskani ve bir erkek olarak üzgünüm. Bu ülkenin en temel problemlerinden biri olan kadina yönelik siddet son yillarda bu kadar artmisken Istanbul Sözlesmesi’nin uygulanmamasi ciddi bir problem olarak ortada dururken bu sözlesmeden toplumsal mutabakat olmadan çekilmek, cinsiyet esitligi, kadinin güçlendirilmesi mücadelesinde ciddi bir geri adimdir. Bu konuda atilan adimlar bize gösteriyor ki verilen mücadele kesinlikle sadece kadinlara birakilacak bir mücadele degildir. Bu sebeple diyorum ki: Uygulanmadigi yönünde ciddi elestirilere maruz kalan Istanbul Sözlesmesini aratmayacak ve kadinlarimizi siddetten koruyacak bir Sözlesme mutlaka ortaya konmalidir veya Istanbul Sözlesmesi’ne geri dönülmelidir.