IZMIR KIYILARINI TEMIZLEYECEK PROJE

IZMIR KIYILARINI TEMIZLEYECEK PROJE

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Ferah Sayim'in yürütücülügünü yaptigi "Türkiye'nin Izmir Kiyilarinda Sahil Çöpü ve Sahil Yüzey Kumu Mikroplastik Kirlilik Düzeyinin Belirlenmesi” konulu proje, TÜBITAK "1001-Bili

Ege Üniveristesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm baskani Prof. Dr. Ferah Sayim'i ve proje ekibini makaminda agirlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Türkiye'nin Izmir kiyilarinda Sahil Çöpü ve Sahil Yüzey kumu Mikroplastik Kirlilik Düzeyinin Belirlenmesi” projesi ile ilgili bilgi aldi.Yapilan görüsme sonrasi Budak ,“Kita sahanligimiz içindeki sularin sürdürülebilirliginin saglanmasi ve korunmasi çok önemli. Prof. Dr. Ferah Sayim’in yürütücülügünü yapmis oldugu bu proje, ekolojik ve ekonomik açidan büyük önem arz eden Izmir kiyilarindaki kirliligin ortadan kalkmasi için verimli bir kaynak teskil edecek. Kirlilige neden olan faktörlerin incelenmesi ve ortadan kaldirilmasi için gerekli tedbirlerin sunulmasi, kiyilarin ekosistemi ve biyolojik çesitliligine de fayda saglayacak. Bu duyarli ve doga dostu çalismayi gerçeklestiren Prof. Dr. Sayim ve ekibini gönülden tebrik ediyor, çiktilarini kentimize kazandirmayi temenni ediyorum” diye konustu. 


Prof. Dr. Ferah Sayim, “Ege kiyisinin en büyük sehri olan Izmir, 629 kilometrelik kiyi seridiyle deniz ulasiminin en yogun yapildigi bölgelerden biri konumunda. Sehir, birçok endüstri kurulusuna ev sahipligi yapiyor. Gediz, Bakirçay ve Ilica nehirleri; endüstriyel, tarimsal ve evsel atiklari Izmir kiyilarina tasidigindan Izmir kiyi ekosistemi kirlilik tehdidi altinda. Bu durum, kiyilarin kalitesi ve biyolojik çesitliligi olumsuz etkiliyor. Projemiz, Izmir kiyilarindaki sahil çöpü ile sahil yüzey kumu mikroplastik kirliligi tipi, düzeyi ve nedenlerini inceleyecek. Kirliligin azaltilmasina yönelik arastirma verilerinin ilgili kurumlarla paylasarak; farkindalik olusturulup, gerekli tedbirlerin önceden alinmasini hedefliyoruz. Çalismamiz, bu bütünlesik yaklasim bakimindan ilk olma özelligi tasiyor” diye konustu.

“Projenin sosyal çiktilari da olacak”

Çalismanin, sürdürülebilir bir çevre için önemli katkilari olacagini vurgulayan Prof. Dr. Sayim, “Arastirmalar sonucu elde edilecek olan verilere dayanarak; Izmir kiyilarinin sahil çöpü ile plastik kirliligi hakkinda kapsamli ve güncel bir raporun olusturulmasini planliyoruz. Bu baglamda Izmir Valiligi Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü ile is birligi ve destek mutabakatimiz  yapiliyor. Konuya iliskin gerekli bilgilendirme ve farkindalik toplantilari ile egitimler düzenlenecek. Dolayisiyla projenin sosyal çiktilari da olacak. Proje ile toplum bilinçlendirilerek, ekolojik ayak izlerinin bireysel ölçütte küçültülmesi ile sürdürülebilir çevre ve yasam kalitesinin artirilmasina önemli katki sunacak” diye konustu.