IZMIR SAHILLERINDE YENI TEHDIT : SARGASSUM

IZMIR SAHILLERINDE YENI TEHDIT : SARGASSUM

Marmara Denizi'nde baslayip, yayilan ve deniz ekolojisini tehdit eden deniz salyasinin ardindan, Izmir'in Dikili ilçesi kiyilarinda Sargassum (kahverengi alg) tehlikesi ortaya çikti.

Marmara'da görülen deniz salyasi istilasinin ardindan Dikili ilçesi kiyilarinda da Sargassum (Kahverengi Alg) isimli deniz yosunlari görülmeye baslandi. Uzmanlardan ise bu yosunlarla ilgili acil uyari geldi. Hemen önlem alinmasi gerektigini ifade eden Prof. Dr. Biyolog Barbaros Çetin, "Deniz kiyilarimizdaki ‘Müsilaj’ istilasina ek olarak, acilen gerekli tedbirler alinmazsa Dikili sahillerindeki gibi yogun olarak yeni yeni görmeye basladigimiz ‘Sargassum’ isimli kahverengi deniz yosununun yakin zamanlarda oldukça önemli olumsuz etkileriyle karsilasabiliriz. Biran önce kiyilarimizda Sargassum popülasyonunun miktari tespit edilmesi, kiyiya vuranlarin yerel yönetimler tarafindan toplanarak bertaraf edilmesi ve yöre halkinin bilinçlendirilmesi önem arz ediyor" dedi.

SARGASSUM  NEDIR?

Kiyiya vuran yosunlar hava ile temas sonucu bir süre sonra çürümeyle birlikte hidrojen sülfür üretiyor. Havada solunum problemlerinden cilt döküntülerine kadar her seye neden olabilecek yakici bir gaz olma özelligi tasiyor. Suda oldukça asidik olan hidrojen sülfür, yüzücüler için toksik olabiliyor. Deniz yosununa temas eden veya yakin olan kisiler kalp çarpintisi, bas dönmesi ve bas agrilari bildirmisler."