Tarih: 19.05.2021 19:07

Izmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Baskani Evren Laçin: Yardimin adi ‘verdik iste' olmasin

Facebook Twitter Linked-in

Pandemi kosullarinda zor günler geçiren esnafa, hükümetten 5’er bin ve 3’er bin liralik hibe desteginde bulunulacagi açiklandi. Cumhurbaskani Erdogan tarafindan yapilan açiklamada  3 bin lira hibe destegi alacak meslek gruplari ise berber, seyyar satici, müzisyen, bakim, onarim, tamirat, kaporta, sihhi tesisat kozmetik, oyuncak, hediyelik esya, oto yikama, tuhafiye, ayakkabici, bakirci, çilingir olarak siralandi.

“YÜZDE 1 BILE DEGIL”

Toplam 1 milyon 150 bin esnafa 3’er bin liralik yardimda bulunulacaginin belirtildigi açiklamanin ardindan gözler, yapilacak yardimin hangi kosullara yapilacagina çevrildi. Resmi Gazete’de bu konuda henüz bir açiklama olmadigini aktaran Izmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Baskani Evren Laçin, “Hangi seyyar saticiya bu yardim yapilacak belli degil. Bugün sadece Izmir’de 250 bin seyyar satici ve sanatkari bulunuyor. Türkiye genelinde bu sayi 6.5 milyon. Esnaf Odalari’na kayitli seyyar saticilar dikkate alinirsa bu meslek grubunun neredeyse 100’de 1’i bile zor faydalanir. Çünkü seyyar saticilar odaya kayit olmak aidatini bile denklestiremiyor” diye konustu.

“ELIMIZDEKI BILGILERI VERIRIZ”

Izmir’de seyyar satici ve sanatkarlari kendilerinin temsil ettigini sözlerine ekleyen Laçin, “Meclisimiz bünyesindeki 9 dernek ve 7 kooperatif ile en genis kapsamli seyyar kayitlarina sahibiz. Gerçekten magdur olan, bu yardimi hak eden seyyar saticilari da yakindan taniyoruz. Eger devletimiz bizden bu kayitlari isterse seve seve vermeye haziriz. Fakat bu hibe desteginin adi ‘verdik oldu’ olmasin. Mutlaka bizlere de danisilsin. O zaman bu yardimlar amacina ulasmis olur” ifadelerini kullandi.

ZABITA, POLIS, AÇLIK

Daha önceleri zabita korkusu yasarken, pandemi sürecinde bir yandan sokaga çikma kisitlamasina takildiklarini vurgulayan Laçin, diger yandan polis cezasiyla karsilasma korkusuyla ev kapanan seyyar saticilarin ya açliktan ölecek ya da intihar edecek noktaya geldigini anlatti. Kendilerinin her zaman kayit altina alinmak istediklerini kaydeden Evren Laçin sunlari söyledi:

ÖGRETMEN DE VAR MEMUR DA

“Sabit esnafin olmadigi alanlarda, devletimize vergimizi ödemek ve sosyal güvenceye kavusmak istiyoruz. Eger kayit altina alinirsak 6.5 milyon kisilik bir istihdam yaratilmis olur. Hijyenik kosullarda, denetlenebilir bir sistemi  halkimiz hak ediyor. Her geçen artan issizlik sonucu, 4 emekliden 1’i ve 10 ögrenciden 1’i seyyar saticiliga baslamis durumda. Memuriyetten atilanlar, ögretmen olup atanamayanlar da bu isten karnini doyuruyor. Artik bizi görmezden gelmeyin.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —