Izmir Tabip Odasi Baskani Lütfi Çamli: Temel sorun yeterli asi temin edilememis olmasidir

Izmir Tabip Odasi Baskani Lütfi Çamli: Temel sorun yeterli asi temin edilememis olmasidir

Izmir Tabip Odasi Baskani Lütfi Çamli, Ege'nin Gazetesi Haber Müdürü Ece Içmez'e açiklamalarda bulundu.

Saglik Bakanligi’nin dün almis oldugu karar dogrultusunda Biontech asisinin iki doz arasi 4 haftadan 6-8 haftaya çikarilmasinin ardindan, bugün Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin ikinci bir karar alarak ‘’Ikinci doz için randevu almis kisiler, randevu gününde asi olabilecekleri gibi, randevularini yeni karar dogrultusunda güncelleyebileceklerdir.‘’ açiklamasi üzerine Izmir Tabip Odasi Baskani Lütfi Çamli sorunun ortadan kalkmadigini ifade ederek,‘’ Ikinci doz asi olacaklar için yeni kararin açiklanmasi sorunu ortadan kaldirmiyor.Henüz asi olmayan kisiler için asi araligi elimizde asi olmadigindan genisletildi.’’ açiklamasinda bulundu.

Baskan Lütfi Çamli; ‘’Maalesef ülkemizde en basindan beri asilama süreci seffaf yürütülmedi. Kamuoyu bilgilendirilmedi ve yapilan açiklamalar gerçegi yansitmadi. Subat ayi sonuna 50 milyon doz Sinovac asisi gelecekti. Sonra bu Nisan ayina sarkti. Günde 1 milyon doz asi yapilacakti. Mayis ayina kadar toplumun büyük çogunlugu asilanacak toplumsal bagisiklik elde edilecekti. Bunlarin hiçbirinin gerçeklesmedigini görüyoruz. Simdilerde son söyledikleri Haziran ayina kadar 40 yas üstünün tamaminin asilanmasi bile mümkün gözükmüyor. Son gelinen noktada Sinovac asisinin gelmedigini sözlesmenin yerine getirilmedigi söyleniyor. Bu ay içinde ülkemize bir asi girisi olabilecek mi? Bilinmiyor. Baslangiçta denenmemis teknoloji diyerek olumsuz ifadeler kullandiklari Biontech asisinin bile Haziran’dan önce yeni doz gelebilmesinin mümkün olmadigi söyleniyor. Asilamanin kesintiye ugrayabilecegi bu ciddi bir sikinti yasanacagini öngörebiliyoruz. Zaten bir süredir asi randevusu almakta sorun yasaniyordu. Eldeki mevcut doz 2’nci asilara yetebilir. Ama henüz asi olmamis vatandaslar için de asilamanin nasil planlandigi kamuoyu ile paylasilmalidir.

 TEMEL SORUN ELIMIZDE ASI OLMAMASI

Bizdeki temel sorunun elimizde asi olmamasindan kaynakli oldugunu düsünüyorum. Biontech asisi için Sinovactan farkli olarak tek dozdan sonra bile koruyuculuk sagladigina dair bir açiklama yapildi. Bazi ülkeler 1'nci dozu yapip 6-12 hafta sonra 2'nci dozu yaptilar bunu mümkün oldukça yaptilar bunu mümkün oldugunca fazla kisiye hizla asi yapabilmek adina yaptilar.Sinovac asisinin koruyuculugu için 2 doz mutlaka yapilmasi Biontech asisinda ise tek dozun koruyuculuk oldugunu ileri sürenler var. Ancak genel olarak doz araliginin zorunlu hallerde bile 6 haftayi geçmemesi gerektigi belirtiliyor.

Açiklamalara baktigimizda ilan edilen asilama programina uyulmadigini da görüyoruz. Saglik çalisanlari ve 65 yas üstü sonrasi ikinci grup olarak mesleki risk nedeniyle asi olmasi gereken meslek gruplarini örnegin ögretmenleri, market çalisanlarini vs birakip yas gruplarini asilamaya basladilar. Toplu tasim soförleri, gise memurlari, gibi insanlarla iç içe olmak durumunda kalan meslek gruplari yerine futbolculari, turizm sektörü çalisanlarini öncelige aldilar. Kisacasi asilama süreci de seffaf ve bilimsel kurallara uygun sürdürülmüyor.