Tarih: 01.08.2022 12:26

Izmir turizmine ivme kazandiracak Basmane Oteller Projesi basliyor

Facebook Twitter Linked-in

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer'in Konak ile Kadifekale arasindaki tarihi aksi canlandirma hedefi dogrultusunda Izmir Büyüksehir Belediyesi Basmane'de tarihi 6 yapinin restorasyonuna basliyor. Projeyle bölgedeki tarihi doku ortaya çikacak, bölgenin cazibesi artacak ve turizm canlanacak.

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Konak-Kadifekale aksindaki düzenleme çalismalarina bir yenisi daha ekleniyor. Kentin kültürel ve tarihi zenginligini olusturan eski yapilarin korunmasi, gelecek kusaklara aktarilmasi ve turizme kazandirilmasi için harekete geçen Büyüksehir Belediyesi, Basmane Pazaryeri Mahallesi’nde aralarinda Tevfik Pasa Konagi, ünlü yazar Tarik Dursun K’nin bir süre yasadigi ev olmak üzere tarihi 6 yapinin restorasyonunu yapacak. Önümüzdeki günlerde baslayacak restorasyon çalismalari 31 milyon 880 bin liraya mal olacak.

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Antik Smyrna Agorasi kazi alaniin güneyine giris yapisi kazandirmis, Havra Sokak ile 848 Sokak yenilenmis ve Azizler Sokak ile Basmane'nin kalbi Hatuniye Meydani'ni da düzenlemisti.


Tarih gün yüzüne çikiyor

Büyüksehir Belediyesi Basmane Bölgesi’ndeki Pazaryeri Mahallesi’nde 19’uncu yüzyil geleneksel Izmir evlerinin birbirinden farkli örneklerinin karsilikli konumlandigi tarihi sokagi 

canlandiriyor. 945 Sokak’ta bugüne kadar ayakta kalabilmis ancak korunmazsa yok olacak tarihi ve tescilli Osmanli dönemi konutlari yapilacak restorasyon çalismalari ile konaklamaya ve günübirlik geziye açilacak. Avlulu olan yapilar kafe, restoran ve kahvalti salonu olarak da hizmet verecek. Tarkem’in mülkiyetinde bulunan ve Basmane bölgesinin en büyük tarihi yapilarindan olan Tevfik Pasa Konagi da restorasyon çalismalari sonrasinda konaklama islevi ile yasatilacak.


Ikinci etapta sokak ve meydan düzenlemesi var

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Basmane Oteller Projesi’nin ikinci etabinda 945 Sokak’ta yer alan iki ayri tarihi yapinin daha restorasyon çalismasini yapacak. Ayrica dokuya uyumsuz bir yapinin yerine yeni bir yapi insa edilecek. Proje kapsaminda Kurtulus Savasi sirasinda 945 Sokak çikmazina siginip çaldigi kapilarin açilmamasi üzerine sehit düsen ‘gevrekçi kiz’ hikayesi de yasatilacak. Gevrekçi Kiz’in anisina bir meydan düzenlemesi yapilacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —