Izmir Ülkü Ocaklari Yabani Agaçlara Meyve Asiliyor

Izmir Ülkü Ocaklari Yabani Agaçlara Meyve Asiliyor

Ülkü Ocaklari Egitim ve Kültür Vakfi'nin Küresel Iklim Krizi'ne karsi yürüttügü çalismalar kapsaminda Ülkü Ocaklari Izmir Il Baskanligi yabani agaçlara asilama yaparak yabani agaçlarin meyve agacina dönüsümünü hedefleyen bir proje hayata geçirdi.

Asilama projesiyle çocuklarin tarimsal üretime ilgilerinin arttirilmasini hedeflediklerini belirten Ülkü Ocaklari Izmir Il Baskani Bekir Sitki Hastürk “Her geçen gün etkisini arttiran Küresel Iklim Krizine karsi çocuklarimizin ve gençlerimizin dikkatini topraga ve çevreye çekmeye gayret ediyoruz. Dikkatlerini bu yana vermeleriyle birlikte onlari bu yönde harekete geçmeye tesvik ediyoruz. Dolayisiyla da içine sikismis olduklari ve günümüzün en büyük sosyal sorunlarindan biri haline gelmis sanal dünyadan biraz olsun uzaklasarak gerçek dünyayla baglarini arttirmaya çalisiyoruz.” diyerek projelerinin çoklu hedef ve etkilerinden bahsetti. 

Bilindigi üzere Ege Bölgesinde asilamalar yilin Nisan ve Mayis aylarinda gerçeklestiriliyor. Dikkat ve uzmanlik gerektiren asilama faaliyetlerinde dogru agaç seçimleri önem arz ediyor. Ilgili idari birimlerle gerçeklestirilen temaslar sonucunda hangi bölgelerde yabani agaç yogunlugunun bulundugu bilgisinin alindigini belirten Baskan Hastürk “Yaptigimiz her çalismada oldugu gibi bu projemizde de uzmanlarin bilgileri ve yönlendirmeleri dahilinde hareket ediyoruz. Bu projemizde ziraat mühendisleri, akademisyenler ve çiftçi arkadaslarimizin önemli ölçüde destegini aldik, bilgi ve tecrübelerinden istifade ettik. Uzmanlarimizin yaptigi incelemeler dogrultusunda yapilacak asilama faaliyetlerinde kayisi, elma, erik, kiraz, visne, armut ve limon meyvelerinin kullanilmasi gerektigini tespit ettiler. Ayrica asi türü olarak da kalem ve yarma asilamanin uygulanmasi gerektigini belirttiler. Sonrasinda bu çalismalarda gönüllü olacak çocuk ve genç arkadaslarimizi belirledik. Ilçelerimizde koordineli olarak asilama çalismalarini gerçeklestirmeye basladik.”  diyerek süreci özetledi.

Çalismalar dogrultusunda öncelikle uzmanlar, çocuklara ve gençlere kalem ve yarma asinin nasil gerçeklestirildigine iliskin mini bir egitim veriyor ve sonrasinda uzmanlarin gözetimi ve yönlendirmeleriyle çocuklar ve gençler tarafindan asilama çalismalari gerçeklestiriliyor. Bu faaliyetler araciligiyla Küresel Iklim Krizi’ne karsi farkindalik saglanmasi, gençlerin dogaya olan ilgilerinin arttirilmasi, sanal dünyanin ve pandeminin yarattigi sosyal çöküntünün azaltilmasi bekleniyor.

Projenin sadece bu yila özel bir proje olarak planlanmadigini aktaran Hastürk, “Proje araciligiyla pandemi sürecinin üzerimizde yarattigi ruhsal ve beden olumsuzluklardan bir nebze de olsun kurtulmayi umuyoruz. Proje sadece içerigi sebebiyle degil sürdürülebilir olmasi sebebiyle de çok kiymetli. Biz bu projeyi önümüzdeki yillarda da sürdürmek ve geleneksel bir hale getirmek istiyoruz.” diye görüslerini bildirdi.