IZMIR'DE ASBESTLI ATIK ÇÖPLÜGÜ; HEM DE TARIM ARAZISINDE...

IZMIR

Izmir'in Karabaglar Ilçesi Uzundere Mahallesi' ndeki, tarim alani; kaçak moloz ve harfiyat dökümleri sebebiyle çöplüge dönüstü.

IZMIR'in Karabaglar ilçesinde bulunan Uzundere Mahallesi'ndeki tarim alani, kaçak moloz ve hafriyat dökümleri sebebiyle çöplüge döndü. Mahalleli, atiklarin arasinda bulunan asbestin yagmurlarla dere yatagindan Izmir Körfezi'ne tasindigini söyledi.

Yanindan dere yataginin geçtigi, etrafini ise zeytin agaçlarinin kapladigi alanin temizlenmesi için mahalle sakinleri, birçok kez yetkililere basvurmasina ragmen sonuç alamadi. Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Dernegi'nin talebi üzerine Izmir Isçi Sagligi ve Is Güvenligi Meclisi (ISIG) Asbest Çalisma Grubu, bölgeden aldigi numuneleri inceletti ve döküm yapilan alanda asbest oldugu tespit edildi. Mahalle sakinleri, döküm yapilan alanin iki yanindan geçen dere yataginin oldugunu belirterek, yagisli havalarda asbestli atiklarin Izmir Körfezi'ne kadar gittigini ve acil önlem alinmasi gerektigini söyledi.

Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Dernegi Baskani Süleyman Gür, bugüne degin yetkililere sorunu defalarca bildirdiklerini ancak sonuç alamadiklarini söyledi. Gür, Bölgeye 10 yildir kaçak olarak döküm yapiliyor. Bunu, her firsatta dile getirdik. Bölgeden numune aldirip kontrolünü yaptirdik. Bölgede asbest oldugu da kesinlesti. Alanin temizlenmesi için Çevre Sehircilik Il Müdürlügü'nün yani sira Izmir Büyüksehir Belediyesi ile Karabaglar Belediyesi'ne de dilekçe verdik. Alanda herhangi bir temizlik yapilmadi. Asbest konusunda yaptigimiz arastirmalarda tasinabilir oldugunu ögrendik. Rüzgar ve yagmur sulariyla çok zehirli olan ve kanser yaptigi bilinen asbest tasinabiliyor. Lodosla birlikte asbest dogrudan Uzundere Mahallesi'ne ulasiyor. Sagligimizi dogrudan etkileyen bir durum. Bu durum sadece bu bölgenin degil Izmir’ in sorunu” dedi. (DHA)