Milli Mücadele’nin baslangiç tarihi kabul edilen 19 Mayis 1919’un yüzüncü yilinda Is Sanat tarafindan Istanbul’daki Türkiye Is Bankasi Müzesi ve Ankara’daki Iktisadi Bagimsizlik Müzesi’nde es anli olarak açilan “Istiklal” Sergisi, 30 Agustos 2021 tarihinde “Büyük Zafer’in 100. Yilina Dogru” basligiyla genisletilerek Izmir’de de açildi. Sergi, milli mücadelenin tüm boyutlarini bin dolayinda özgün belge, fotograf, film ve obje araciligiyla aktariyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaslarini ve Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanlarini bir kez daha saygi ve minnetle anmak üzere hazirlanan sergi için yerli ve yabanci birçok müze, arsiv ve koleksiyondan yararlanildi. Döneme dair askeri objeler, günlükler, notlar, savas sirasinda hazirlanmis haritalar ve komuta kademelerinin cephe emirleri gibi yazili belgelerin yani sira çok sayida fotograf ve video görüntüsü kapsayici bir anlayisla bir araya getirildi. Balkan Savaslari’nin basladigi 1912 yilindan Cumhuriyet’in kurulusuna dek olan döneme odaklanan sergide sürecin tanigi obje, belge ve görüntüler ziyaretçilerin begenisine sunuldu; metinler, ekran ve projeksiyonlarla desteklendi.
Izmir Enternasyonel Fuari’nin son günü olan 12 Eylül Pazar günü 7.044 kisi tarafindan ziyaret edilen ve kisa sürede 31 bini askin kisi tarafindan görülen sergi Izmir’e hazirlanirken kentin Milli Mücadele’deki yeri ve öneminin altini çizen eklemelerle zenginlestirildi ve simdiye kadarki en genis haline ulasti. Osmanli Imparatorlugu’nun son dönemi, Balkan Savaslari ve Büyük Harp’e degindikten sonra “Mütareke ve Isgal”, “Direnis ve Kuvayi Milliye”, “Düzenli Ordu ve Sathi Müdafaa”, “Hukuk ve Taarruz”, “Istiklal ve Cumhuriyet” basliklari altinda toplanan içerige Izmir’in kurtulusuna dair yeni unsurlar da ilave edildi.
Izmir Kültürpark Atlas Pavyonu’nda Izmir’in düsman isgalinden kurtulusunun 100. Yildönümü olan 9 Eylül 2022 tarihine kadar her gün 11.00-20.30 saatleri arasinda ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Ayrica sergi halen Ankara’daki Iktisadi Bagimsizlik Müzesi’nde ve sanal ortamda www.issanat.com.tr adresinde gezilebiliyor.