Tarih: 01.02.2021 14:53

Izmir'de korkutan bir deprem daha!

Facebook Twitter Linked-in

Ege Denizi'nde Izmir'in Karaburun ilçesi açiklarinda saat 08.03'te 4.1 büyüklügünde bir deprem meydana geldi. 4.1 büyüklügündeki depremin ardindan AFAD'in açikladigi verilere göre pes pese 2.9 ve 3 büyüklügünde iki deprem daha oldu.

5.1 BÜYÜKLÜGÜNDE DEPREM

AFAD, saat 8.46'da Izmir'in Karaburun ilçesinde 5,1 büyüklügünde bir deprem daha meydana geldigini açikladi.

PES PESE DEPREMLER

5.1 büyüklügündeki depremin ardindan büyüklükleri 4.8, 4.7 ve 4.2 olmak üzere üç deprem daha meydana geldi.

Son bir saat içinde Karaburun artçi sarsintilarla beraber besik gibi kez sallandi.

Yasanan depremler Çanakkale ve Balikesir'de de hissedildi.

11.35'TE 5.1 BÜYÜKLÜGÜNDE BIR DEPREM DAHA

Son olarak saat 11.35'te 5.1 büyüklügünde bir deprem daha meydana geldi.

CAN VE MAL KAYBI YASANMADI

Izmir ve ilçelerinden hissedilen depremler kisa süreli panige neden oldu. Depreme binalarda yakalananlar panikle disari kaçisti. Izmir Valisi, ilk belirlemelere göre depremde, can ve mal kaybi yasanmadigini duyurdu.

CUMHURBASKANLIGI'NDAN ILK AÇIKLAMA

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, Karaburun'daki depremler sonrasi yaptigi ilk açiklamada "Deprem sonrasi tüm birimlerimiz seferber edildi" dedi.

Kizilay, deprem ile ilgili "Izmir'in Karaburun ilçesinde meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 5.1 büyüklügündeki deprem sonrasi gelismeler Kizilay ekiplerimiz tarafindan yakindan takip edilmektedir." açiklamasini yapti.

TUNÇ SOYER'DEN AÇIKLAMA

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer depremler sonrasi yaptigi açiklamada "Ege Denizi Midilli Adasi açiklarinda meydana gelen 4.8 ve 5.1 büyüklügündeki depremler Karaburun, Urla, Foça, Dikili ilçelerimiz ve Izmir kent merkezinde de hissedildi. Herhangi bir olumsuzluk yasanmadi. Geçmis olsun." ifadelerine yer verdi.

BAKAN SOYLU: GELISMELERI TAKIP EDIYORUZ

Içisleri Bakani Süleyman Soylu da Twitter'dan yaptigi açiklamada, "Geçmis olsun Izmir. Karaburun açiklarinda meydana gelen deprem sonrasi, an itibariyla, olumsuz bir ihbarin bulunmadigi bilgisi alinmistir. Gelismeleri takip ediyoruz" dedi.

BAKAN KURUM: IHBARLA KARSILASMADIK

Çevre ve Sehircilik Bakani Kurum, Izmir'deki depremle ilgili "Ekiplerimiz incelemelerini baslattilar. Su ana kadar olumsuz bir durum ve ihbarla karsilasmadik" ifadelerini kullandi.

'DEPREMLER BIRAZ DAHA SÜRECEKTIR'

Izmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Arastirma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Izmir'de meydana gelen 5.1 büyüklügündeki depremle ilgili degerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Sözbilir, "Depremin Midilli Adasi'nin güneyinde oldugunu görüyoruz. Midilli fayinin üzerinde gerçeklesen depremler bunlar. 2017 yilina bakacak olursak bu fay, 6.3 büyüklügünde bir deprem üretmisti. Bu son deprem de ayni fay üzerinde gerçeklesti" dedi.

5.1'lik depremle ana sok oldugunu ardindan artçi sarsintilar yasandigina dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Bölgede kirilma yasandigina göre bu depremler biraz daha sürecektir" diye konustu.

Geçen yil 30 Ekim'de Ege Denizi'nde Seferihisar ilçesi açiklarinda meydana 6.6 büyüklügündeki yikici Izmir depreminin daha alt bir bölgede Samos açiklarinda gerçeklestigini belirten Prof. Dr. Sözbilir, bu depremin Karaburun merkezi depremine yol açan fayi etkilemesinin söz konusu olmadigini kaydetti.

‘KORKUTMAK ISTEMIYORUM AMA… YAZLIKLARINIZA GIDIN!’

Izmir'de pes pese meydana gelen depremlerin ardindan degerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan ‘Yazliklariniza gidin’ uyarisinda bulundu.

Haber Global’e konusan Prof. Dr. Ahmet Ercan gerginlik bosaliminin sürecegini belirterek, “Bayrakli’dan korkarim, Bayrakli ve Bornova’da yapilar çok etkilendi. Orada yikilma esik degerine kadar gelen yapi sayisi çok fazla. 5.1’lik depremin artçisi 4.8 olmaz. Oradaki gerginlik bosalimi sürecek demektir. Su anda bir deprem firtinasi gibi bir olay var. Bu hiç iyiye isaret degil” dedi.

“Ben Izmirlileri korkutmak istemiyorum ama uyarmak istiyorum” diyen Prof. Ercan, söyle devam etti:

“Havalar güzel, Izmirliler yazliklarina gitsinler. Karaburun’da bir yikim olmasini falan beklemiyorum. Yikim gücü 5.1’lik depremin siddeti, Karaburun’da 3’tür. Oralari çok saglam. Saglam olmayan yerler genellikle Gediz’in oldugu yerler. Menemen’in bulundugu kesimler, Çigli’nin bulundugu kesimler.”

DEPREM FIRTINASINA DÖNÜSÜR MÜ?

Prof. Dr. Okan Tüysüz NTV canli yayininda açiklamalarda bulundu, merak edilen 'deprem firtinasi' yorumuna da yanit verdi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz söyle konustu:

"Deprem firtinasi çok sayida depremin bir arada oldugu depremlere verilen isim. Deprem firtinalarinda farkli büyüklükte çok sayida deprem olur. Deprem firtinasina dönüsür mü? Buna bakmak lazim. Böyle bir olasilik var tabi..

(Istanbul'da da hissettigini paylasanlar oldu) Böyle bir depremin tetiklemesi mümkün degil. Sig deprem olmasi genis bir alanda hissedilmesi anlamina gelir.

(5.1 büyüklügündeki depremler faydaki negatif enerjiyi atar mi?) Bir miktar enerji bosalimi var. Her deprem 6 ve 7'nin üzerindeki depremler enerjinin büyük oranda bosaldigi anlamina gelir."





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —