IZMIR'DE SANAYI KADIN ELI ILE GÜÇLENECEK

IZMIR

Izmir Ticaret Borsasi (ITB) koordinatörlügünde faaliyetlerini yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Izmir Kadin Girisimciler Kurulu'nun sanayide kadin istihdamini artirmaya yönelik hazirladigi "Sanayide Kadin Eli Projesi" bilgilendirme top

Izmir Ticaret Borsasi (ITB) koordinatörlügünde faaliyetlerini yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Izmir Kadin Girisimciler Kurulu’nun sanayide kadin istihdamini artirmaya yönelik hazirladigi "Sanayide Kadin Eli Projesi" bilgilendirme toplantisi Torbali Ticaret Odasi ev sahipliginde düzenlendi.

Torbali Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Abdulvahap Olgun, Tire Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Kemal Solmaz, TOBB Izmir Kadin Girisimciler Icra Kurulu Baskani Aysel Öztezel ve Icra Kurulu Üyeleri, Torbali Kadin Girisimciler Kurulu Üyeleri, ISKUR, Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Halk Egitim Merkezi yetkilileri, proje çalisma grubu üyeleri, Sanayi kuruluslarinin insan kaynaklari müdürlügü yetkilileri ve is hayatina katilim saglamak isteyen kadinlarin da katilimiyla gerçeklesen “Sanayide Kadin Eli Projesi” Tanitim Toplantisi’nda kadinlarin is hayatinda daha çok yer bulmasi için yapilabilecekler ele alindi. Proje ile Izmir’de sanayi kuruluslarinda nitelikli is gücü ihtiyacinin karsilanmasina katki saglanmasi hedefleniyor.


Kadin istihdaminin arttirilmasina yönelik yapilacak her çalismaya destek olacaklarini kaydeden TOBB Izmir Kadin Girisimciler Kurulu Icra Kurulu Baskani Aysel Öztezel, “TOBB Izmir Kadin Girisimciler Kurulu olarak, TOBB Kadin Girisimciler Kurulu Baskanimiz Nurten Öztürk baskanliginda, sanayide kadin istihdamini arttirmak üzere hazirlanan ‘Sanayide Kadin Eli Projesi’nde pilot il olarak yer almak bizleri son derece heyecanlandirdi. Projemiz, Izmir’de kadinlarimiza istihdam alanlarinda kendilerine sinir koymamalari gerektigini, sanayinin tüm alt sektörlerinde bilgi ve becerilerini artirip istihdam imkânina kavusma sanslari bulundugunu ifade eden önemli bir proje. Bu proje ile bize dayatilan kaliplari hep birlikte kiracagiz. Ezberleri bozacagiz” dedi.

“Kadin olmadan saglikli büyüme olmaz”

Toplam nüfusun yaklasik yarisini olusturan kadinlarin etkin olarak katilmadigi bir ekonomiden saglikli ve verimli bir büyüme beklenemeyecegini de ifade eden Aysel Öztezel, “Kadin istihdaminin artirilmasi ve firsat esitligi saglanmasi temel meselemiz. Ülkemizin sadece ekonomik alanda atilim yapmasi degil; sosyo-kültürel olarak da gelismesi için kadin emegine her zaman ihtiyacimiz var. Kadinlarimiz is hayatina dahil olmakta zorlaniyor, neredeyse dörtte üçü evlerinde oturuyor.  Egitim, kadinin istidam gücünü artiran en kritik faktör. Bugün, yüksek ögretim mezunu kadinlarin yüzde 66’isi is bulabiliyorken, lise alti egitim alan kadinlarin ise sadece yüzde 24’ü, lise mezunu olanlarin ise sadece ve sadece yüzde 30’u is gücüne katilabiliyor. Iste tam da bu nedenle, lise ve lise alti egitim düzeyindeki kadinlarin bilgi ve becerilerini artirmak, onlari daha donanimli hale getirerek çalisma hayatina dahil etmek daha da fazla önem tasiyor. Bu projemiz ile istihdama hiç katilamamis ya da is arayisinda olan kadinlarimiza is imkâni yaratilirken, diger taraftan Izmir’de sanayi kuruluslarimizin da nitelikli is gücü ihtiyacinin karsilanmasina katki saglanmis olacak. Bu da çok kiymetli bir katki” diye konustu.


Proje ile ilk etapta 110 kadinin sanayide istihdam edilecegini sözlerine ekleyen Öztezel, “Baslangiç asamasinda Izmir’de 17 sanayi kurulusunun projeye dahil olmasi hedeflendi ve toplam 110 kadinin proje kapsaminda istihdam edilmesi planlandi. Nihai hedefimiz ve en büyük hayalimiz ise bu proje ile 1000 kadina sanayi sektöründe istihdam yaratmak. Tüm bu çalismalar, Kadin Girisimciler Kurulu Icra Kurulu’ndan bir proje ekibi olusturularak yürütülüyor. Bölgedeki muhtarlarla görüsme yapilarak mahallerinde is arayan kadinlara ulasiliyor. Bu proje ile kadinlar için agir sanayi de dahil olmak üzere, sanayi is kollarinin hepsinde çalisabilme olanagi yaratilacak. Yürütülen çalismalar sayesinde Izmir, Torbali ve Tire’de bulunan 10 sanayi kurulusu ile is birligi protokolü imzalanma asamasina gelindi. Bunlarin yani sira; Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ile firmalar tarafindan veri saglanan ihtiyaç analiz çalismasi rehberliginde kadinlara yönelik egitim içerik ve takvimi de olusturulacak” dedi.