IZMIR'DEKI ARAÇ SAYISI FAZLALIGI HAVA KIRLILIGINI ARTIRIYOR

IZMIR

Ege Üniversitesi Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi (ÇEVMER) tarafindan "Ege Bölgesinde Hava Kalitesi Ölçümleri” konulu seminer gerçeklestirildi.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi (ÇEVMER) tarafindan “Ege Bölgesinde Hava Kalitesi Ölçümleri” konulu seminer gerçeklestirildi. Semineri, Ege Bölge Temiz Hava Merkezi Müdürü, Kimya Yüksek Mühendisi Pinar Girgin verdi. EÜ ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz’in moderatörlügünü yaptigi programa akademisyenler, lisans ve lisansüstü ögrenciler katildi.

         Seminerde Ege Bölge Temiz Hava Merkezi Müdürü Pinar Girgin, toz tasinimi, trafik kaynakli hava kirliligi, günlük ölçüm degisimleri, Izmir ili hava kalitesi izleme istasyonlari, temiz hava eylem planlari hakkinda bilgiler verdi. Girgin, sunumunda son yillarda Izmir’deki araç sayisinin artmasiyla trafik kaynakli hava kirliliginin de ayni oranda arttigini sayisal degerlerle ifade etti.

Girgin, 6 ilde toplam 47 tane Hava Kalitesi Ölçüm Istasyonu olduguna deginerek, “Bu istasyonlar trafik, kentsel, sanayi ve kirsal seklinde dört bölüme ayriliyor.  Özellikle hava kirliligi hakkinda kamuoyu bilgilendirmesi yaptigimizda daha anlasilir olabilmesi için bu siniflandirmalara dikkat ediyoruz. Tüm dünyada yaygin olarak kullanilan Hava Kalitesi Indeksi (HKI) denilen siniflama sistemi ile havadaki kirleticilerinin konsantrasyonlarina göre hava kalitesini iyi, orta, hassas, sagliksiz, kötü, tehlikeli seklinde derecelendiriyoruz” diye konustu.


Ölçümlerinin kamuoyu ile paylasilmasindaki hususun önemine de deginen Girgin, “Istasyonlarda cihazlar araciligiyla online olarak havaizleme.gov.tr web adresine aktarilan ölçümlerin saatlik ortalamalari, anlik olarak yayinlaniyor. Bu bilgiler hava kirliliginin izlenebilir olmasi, ölçüm sonuçlarina göre tedbirlerin alinmasi, ulusal hava kirliliginin takibi, kirleticilerin kaynaklarinin kontrolü ve takibi açisindan oldukça önem tasiyor” dedi.

Temiz Hava Eylem Planlari hakkinda da bilgi veren Ege Bölge Temiz Hava Merkezi Müdürü Girgin, “Eylem planlari beser yillik süreçler halinde güncellenmektedir. Temiz hava eylem planlarinda kirletici kaynaklarina ve parametrelerine göre illere özgü kosullarda esas alinarak kisa, orta, uzun vadeli planlar ile hava kalitesinin korunmasi hedefleniliyor. Özellikle Mahalli Çevre Kurulu’nda yerel yönetimler ile is birligi saglanarak da bu planlar uygulamaya konuluyor” dedi.