Izmir'in hava kirliligi 5 yildir ölçülmüyor!

Izmir

Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve Izmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Sehircilik Bakani'na Izmir'in havasini sordu.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, 81 ilde kurdugu hava kalitesi veri izleme istasyonlari üzerinden hava kalitesini ölçüyor.

Bakanlik tarafindan olusturulan www.havaizleme.gov.tr adli internet sayfasinda, Izmir’deki sadece Çigli, Karsiyaka, Bayrakli, Bornova, Konak-Alsancak, Konak-Güzelyali, Buca-Sirinyer ve Seferihisar’da bulunan istasyonlarin bilgilerine ulasilabiliyor.

Ancak sitede, sanayi bölgesi olmasi sebebiyle hava kirliliginin yogun oldugu Aliaga, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki hava ölçüm istasyonlari yer almiyor. Bu bölgelerin hava ölçümü yapilmiyor veya hava ölçüm verileri Haziran 2016’dan beri kamuoyuyla paylasilmiyor.

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve Izmir Milletvekili Murat Bakan, bu konuyu 2019 yilinin Eylül ayinda Meclis gündemine tasimis, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’a sormustu.

Kurum ise, soru önergesine verdigi yanitta, bu bölgelerdeki istasyonlarda ölçülen degerlerin, internet sayfasina veri aktarimi cihazi ve yönetim yazilimi hizmet alimi isinin yürütüldügü, yazilimin temin edilmesinin ardindan tüm verilerin anlik takip edilebilecegini ifade etmisti.

Aradan geçen zamana ragmen hiçbir gelisme olmayinca CHP’li Murat Bakan, konuyu tekrar gündeme getirdi ve Bakan Kurum’a bir kez daha Izmir’in havasini sordu.

‘Temiz hava, tüm canlilar için, haktir’

CHP’li Bakan, “Sanayinin ve dolayisiyla kirliligin çok yogun oldugu bölgede 5 yildir hava ölçümü yapilmiyor. Bu nasil bir sorumsuzluk? Büyüksehir Belediyemiz meslek odalariyla birlikte bu bölgede hava kirliligiyle ilgili bazi çalismalar yürütüyor. Bakanligin da bir an önce üzerine düseni yapmasi gerekiyor. Hem çevre hem halk sagligi açisindan gereken hassasiyet artik gösterilmeli. Önce ölçümlerle durum tespiti yapilmali ve elde edilen veriler seffaf bir sekilde kamuoyuyla paylasilmali. Ardindan meslek odalariyla, yerel yönetimlerle ve bilim insanlariyla degerlendirmeler yapilarak alinacak tedbirler ve yapilacak çalismalar belirlenmeli. Çünkü her seyden önce yasamak için nefes alabilmeliyiz. Ve temiz hava, tüm canlilar için, haktir. Bu hakki korumak, kollamak zorundayiz” diye konustu.

CHP’li Bakan, Kurum’a sordu:

1 – Yazili soru önergeme Kasim 2019’da verdiginiz yanitta, Hava Kalitesi Izleme Istasyonlarinda ölçülen degerlerin, ‘havaizleme.gov.tr’ adresine veri aktarimi cihazi ve yönetim yazilimi hizmet alimi isi yürütülmekte oldugunu ifade etmis, yazilimin temin edilmesinin ardindan tüm veriler ilgili internet adresinden anlik olarak takip edilebilecegini belirtmistiniz. Söz konusu hizmet alimi isi tamamlanmadi mi? Tamamlanmadiysa bunun sebebi nedir? Tamamlanmasi için isletilen sürecin detaylari ve akibeti nedir?

2 – Bahsedilen hizmet alimi gerçeklestiyse, biz neden 2016 Haziran döneminden beri Aliaga, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki hava ölçüm istasyonlarinin verilerine hala ulasamamaktayiz? Verilerin kamuoyuyla paylasilmama sebebi nedir?

3 – Bakanliginiz; Aliaga, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’ün, 2016 Haziran döneminden itibaren 2017, 2018, 2019, 2020 yillarina ait hava kalitesi verilerini ne zaman paylasacaktir?

4 – 27/09/2019 tarihli 7/19217 esas numarali yazili soru önergemde sordugum “Izmir’deki 9 istasyonun içerisinde Aliaga, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki istasyonlar yer almamaktadir. Bunun sebebi nedir?” sorusuna verdiginiz 11/11/2019 tarihli yanitta, “Izmir ilinde (Ege Bölgesi modülü altinda) hali hazirda ulusal aga bagli 9 adet istasyon bulunmaktadir. Ege Temiz Hava Merkezi kapsaminda kurulan 14 adet istasyon da yazilimi tamamlandiktan sonra ulusal aga baglanacaktir” denilmistir. Söz konusu 14 istasyonun yazilimi tamamlanmis ve ulusal aga baglanmis midir? Baglanmadiysa bunun sebebi nedir? Bahsedilen istasyonlarin yaziliminin tamamlanarak ulusal aga baglanmasi için yürütülen sürecin detaylari nedir? Ne zaman istasyonlarin yazilim tamamlanacak ve ulusal aga baglanacaktir?