Tarih: 16.04.2021 13:50

Izmir'in Su Alti Kültür Mirasi Turizme Kazandirilacak

Facebook Twitter Linked-in

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsüne ait Piri Reis Arastirma Gemisi’nde gerçeklestirilen imza töreninde konusan Valimiz Kösger, tarihî bir ana taniklik ettiklerini söyledi.

Piri Reis Gemisi’nin, Türk denizcilik tarihinde önemli islevler gördügünü belirten Valimiz Kösger, “Izmir, Akdeniz’in tarih boyunca en önemli liman sehirlerinden birisi olmustur. Dolayisiyla denizalti mirasi itibariyla belki de dünyadaki en zengin bölgelerden birisinde bulunuyoruz. Izmir ekonomisi adina yapilacak çok sey oldugunu söyleyegeldik. Turizm alaninda da yapilacak çok sey var. Turizmin çesitlendirilmesi anlaminda yapilacak islerden birisi de su alti turizmi kapsaminda, su altindaki kültür hazinelerinin ortaya çikarilmasi ve turizmin hizmetine verilmesidir.” dedi. 

“Piri Reis Gemisi Yine Tarihî Bir Islev Üstleniyor”

Türkiye’nin denizdeki haklarini koruma anlaminda Piri Reis Gemisi’nin tarihî islevi oldugunu ifade eden Valimiz Kösger, “Bugün de yine Türk turizminin, Türk ekonomisinin gelistirilmesine ve zenginlestirmesine katki anlaminda, Piri Reis’in bu islevi devam ediyor. Basta Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar olmak üzere, bu arastirmanin basinda bulunan tüm ekibe, kaptanindan miçosuna kadar bütün ekibe tesekkür ediyorum. Basarilar diliyorum. Insallah güzel hazineler, tarihî bulgular ve batiklar ortaya çikarilarak Türk turizminin ve Türk milletinin hizmetine sunulur. Hayirli ugurlu olsun.” seklinde konustu.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise, valilik ile DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsünün önemli destekleriyle, Piri Reis Gemisi’nin yeni bir göreve hazir oldugunu kaydederek, “Izmir özelinde su alti batigini arastirma, envanterini olusturma ve süreç içerisinde de deniz tarihi müzesi olusturma noktasinda ilk adimi atmak üzere bir protokolün imza töreninde bir aradayiz. Insallah hayirlar getirsin. Çünkü Izmir, denizcilik tarihi adina çok önemli bir konuma sahip. Projemiz, ‘mavi miras’ kapsami altinda yine üniversitemizin, Cumhurbaskanligi Strateji Baskanliginin direkt destegi ve bakanlar kurulu karari ile yaptigi çalismalarla sekillendi. Bu noktaya kadar geldi. Insallah bu protokolle de bu noktadan sonra Izmir iline özel yeni gelismelerle, hem kamuoyunun hem insanligin hem bilim dünyasinin karsina çikmis olacagiz. Bir kez daha hayirli ugurlu olsun.” ifadelerini kullandi.

Protokol imza töreninin ardindan, Valimiz Yavuz Selim Kösger ve Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, gemide incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldi.







Orjinal Habere Git
— HABER SONU —