Tarih: 13.07.2022 14:14

IZMIR'IN ÜRETEN VE DÖVIZ KAZANDIRAN BASARISI

Facebook Twitter Linked-in

EBSO Yönetim Kurulu Baskani Ender Yorgancilar, küresel ekonomide ve Türkiye’de yasanan çok yönlü sorunlara ragmen, Izmir’in üreterek deger yaratmaya, ihracatla döviz kazandirmaya devam ettigini ve bu basarisini da verilerle somut olarak ortaya koydugunu söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odasi (EBSO) Yönetim Kurulu Baskani Ender Yorgancilar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) tarafindan açiklanan Sanayinin Liderleri Programi’nin sonuçlarina iliskin degerlendirmelerde bulundu.


4.000 ürünün 2.800’ü Izmir’de üretiliyor

Izmir’in Türkiye’de üretilen ve TOBB Sanayi Veritabani’na kayitli 4 bin ürünün yüzde 58'ini, yani 2.300'ünü üretebilme kapasitesine sahip oldugunu vurgulayan Yorgancilar, “TOBB’a bagli Odalar tarafindan hazirlanan ve TOBB tarafindan onaylanan sanayi kapasite raporlarinin bir araya gelmesi ile olusan yaklasik 4 bin ürün için üretim kapasitesine göre ilk üç il açiklandi. Sanayinin Liderleri Programi kapsaminda Izmir’in; TOBB Sanayi Veritabani’na kayitli ülkemizde üretilen 4 bin ürünün %58'ini yani 2.300'ünü üretebilme kapasitesine sahip oldugu görüldü. Üretim kapasitesi açisindan Izmir; 363 ürün ile birinci, 346 ürün ile ikinci, 319 ürün ile üçüncü olarak toplamda 1.028 ürün ile Istanbul'dan sonra ilk üçe en fazla giren il olarak ikinci sirada yer almaktadir.  Izmir; sahip oldugu üretim kapasitesi açisindan gida, tütün ve rafine edilmis petrol sektörleri imalatinda da Türkiye birincisidir” dedi.


Milli gelirin yüzde 7,4’ü Izmir sanayisinden 

Izmir’in en zor dönemlerde dahi Türkiye ekonomisine döviz kazandirmaya devam ettigini dile getiren Yorgancilar, “Net ihracatçi olan Izmirimizin ihracati, 2021’de yillik bazda yüzde 28 artisla 9,5 milyar dolardan 12,2 milyar dolara yükselmis, TUIK verilerine göre de Istanbul’dan sonra ikinci sirada yer almisti. 2022 yilinin ilk 5 ayinda da 7 milyar dolar ihracat ile ikinciligini sürdürmektedir. Ülkede yaratilan GSYH’nin sektörel dagiliminda Izmir sanayisi yüzde 7,4 pay alirken, Izmir’in kendi içinde sektörel dagiliminda da sanayi yüzde 27,3 ile ilk sirada yer almaktadir. Yani, Izmir, üretim performansi ile ayri ihracat performansi ile ayri ülke ekonomisine deger yaratmaya kesintisiz devam ediyor” diye konustu.


Izmir, Türkiye için sans

Üretime kararlilikla devam ederek bu tablonun ortaya çikmasini saglayan sanayicileri tebrik eden Yorgancilar söyle konustu: “Disarida küresel risklerin ve belirsizliklerin arttigi, içeride çok yüksek enflasyon, volatilitesi yüksek kur ve faiz sarmalinda dahi üretme kararligini ve basarisini gösteren her bir sanayicimizi gönülden tebrik ediyorum. Izmir, çok sektörlü yapisi ile her alanda göstermektedir ki, ülkemiz için büyük bir sanstir. Bu sansin dogru degerlendirilmesi, Izmir’de projelerin desteklenmesi, sanayi yatirimlari için büyük çapli alanlarin temin edilmesi son derece önemlidir. Izmir’in 100 yil önce oldugu gibi 2023’e de, ülke ekonomisinin en önemli aktörlerinden biri olarak giriyor olmasini memnuniyetle karsilarken, atil kalan potansiyeli ile çok daha büyük basarilara açik oldugunun da altini çizmek isterim.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —