Izmir Kent Konseyi’nin çagrisiyla Meles Deltasi’nda bir araya gelen doga savunuculari, çevre sorunlarin çözümü için taleplerini dile getirdi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Türkiye’nin birçok yerinde doga koruma mücadelesinin sürdügüne dikkat çeken katilimcilar, iki gün önce Izmir’de düzenlenen 1. Izmir Ekoloji Bulusmasi’nin sonuç bildirisini açikladi. Bildiride, Türkiye’deki 25’e yakin ekoloji mücadelesin mevcut sorunlarin çözümü için dile getirdigi öneriler yer aldi.
Meles Deltasi’nda Dünya Çevre Günü nedeniyle bir konusma yapan Izmir Kent Konseyi Baskani s. Nazik Isik, Türkiye’nin her geçen gün çok daha fazla çevre sorunuyla bogustugunu ve bu sorunlarin Marmara’da Gaziemir’de görüldügü üzere insan dahil tüm canlilarin yasamini tehdit ettigini söyledi. Isik, ‘’Katilimci ve demokratik olmayan süreçler yasanan ekolojik yikimi derinlestiriyor, rant projeleri bu ortamda hiz kazaniyor, yükseliyor. Koruyabilmek, zarari durdurabilmek ve geri çevirebilmek için ‘’karar alma süreçlerine katilmak’’ ve katilim için de ‘’demokrasi’’ gerekiyor. Demokratik hak ve özgürlükler ekolojik dengeyi koruma mücadelesi için adeta bir ön sart. Bu kapsamda, Paris Iklim Anlasmasi gibi 1998 tarihli “Çevre Konularinda Bilgiye Erisim, Karar Vermeye Halkin Katilimi ve Yargiya Basvuru Sözlesmesi” (Aarhus Sözlesmesi)’ne de Türkiye’nin taraf olmasi, katilim hakkinin Anayasal bir hak haline gelmesi gerek.’’ dedi. Deneyim ve bilgi aktarimi saglayan, Türkiye’deki ekolojik mücadelelerin ortak paydalarini düsünme firsati yaratan Bulusmalari sürdüreceklerini belirten Isik, Izmir’de çevre konusunda çalisan sivil toplum örgütlerini Konsey çatisi altinda birlikte mücadele etmek üzere Ekoloji Meclisi kurmaya davet etti. Dünya Çevre Günü için bir araya gelen katilimcilar daha sonra iki gün önce Izmir Kültürpark’ta düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanindan çevreyi koruma mücadelesi veren doga dostalarini agirlayan Izmir Ekoloji Bulusmasi’nin sonuç bildirisini basin ve etkinlige gelenlerle paylasti.
Izmir Ekoloji Bulusmasi Sonuç Bildirisi
Izmir Kent Konseyi’nin düzenledigi Izmir Ekoloji Bulusmasi, Ikizdere’den Aliaga’ya, Mugla’dan Istanbul’a Türkiye’nin birçok noktasinda ekoloji mücadelesi verenleri Kültürpark’ta bulusturdu.
3 Haziran 2021 tarihinde Kültürpark’ta düzenlenen ilk bulusmada 25 farkli ekoloji mücadelesinin temsilcileri karsi karsiya kaldiklari sorunlari ve çözüm önerilerini/taleplerini dile getirdi. “Rant degil hayat” sloganiyla düzenlenen bulusmada söz alan katilimcilar su taleplerde bulundu:
• Merkezi idare ve yerel yönetimler çevreyle ilgili konularda halkin görüsünü almadan karar almasin.
• Gediz Deltasi, Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Marmara Denizi gibi halihazirda kirlenmis/bozulmus ekosistemlerin onarilmasina öncelik verilsin.
• Kent yönetiminde ulasimdan su tüketimine, gida üretiminden atik yönetimine kadar tüm alanlarda dogaya saygili bir yasam esas alinsin, daraltilmis yerel kalkinma programlari uygulansin, Anayasa’ya katilim hakki dahil edilsin.
• Nükleer ve termik santrallarla iklim krizine neden olan fosil yakitlardan vazgeçilsin.
• Ikizdere, Akçay Sazligi, Ikizköy ve Karaburun Yarimadasi’ndaki tüm saglikli ekosistemler korunma altina alinsin.
• Gaziemir’deki nükleer atiklarin temizlenmesi için yetki sahibi tüm taraflari içeren bir çözüm komisyonu kurulsun.
• Kanal Istanbul Projesi iptal edilsin, Istanbul-Trakya Kuzey Ormanlari “muhafaza ormani’’ ilan edilsin.
• Çesme Korumali Turizm Projesi, tahsis ve satislar baslamadan iptal edilsin.
• Salda Gölü’ndeki yapilasma ve millet bahçesi projeleri iptal edilsin. Göl UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne alinsin ve göle giris yasaklansin.
• Aliaga Ilipinar Gölyüzü su havzasindaki cüruf sahalari kapatilsin.
• Kazdaglari tasocagi, maden isletmeleri ve enerji sirketlerine birakilmasin.
• Türkiye’de asbestle mücadele için bilgiye dayali çalismalar yapilsin.
• Aliaga’da sökülmesi planlanan Sao Paulo uçak gemisinin Izmir’e gelisi engellensin.
• Mugla Akdelen ormanlari kömür ocagina feda edilmesin.
• Türkiye Paris Iklim Anlasmasi’ni onaylasin.
• Edremit Körfezi’ne derin deniz desarji durdurulsun.