Tarih: 09.05.2021 10:36

Izmirli devlet okulundan özel kolej seviyesinde Ingilizce egitimi

Facebook Twitter Linked-in

N.E.W.S. eTwinning isimli projeyle Izmir Misak-i Milli Ortaokulu ögrencileri 12 Avrupa ülkesinden yasitlariyla çevrimiçi bir araya gelirken o ülke çocuklarinin Ingilizce kaleme aldiklari haberleri Türkçeye çeviriyorlar.

Izmir Misak-i Milli Ortaokulu Ingilizce Ögretmeni Serap SARI rehberliginde 7. Sinif ögrencilerinin katilimiyla 12 Avrupa ülkesinden ortaklarla çevrimiçi olarak sürdürülen egitimlerin ilk oturumunda Türk ögrenciler Portekiz'den proje ortagi ögrencilerin kaleme aldigi "Peneda Gerês Ulusal Parki'ndaki Iber kurdu" isimli haberi Türkçelestirdiler.

Türk ögrencilerin Türkçeye çevirdikleri ilk haber, Portekiz, Braga’da  Fernanda Soarez  rehberliginde Francisco Sanches  okulunun ögrencileri tarafindan yazildi. 

Izmir Misak-i Milli Ortaokulu ögrencilerinin N.E.W.S. eTwinning projesi kapsaminda Türkçe'ye çevirdikleri "Peneda Gerês Ulusal Parki'ndaki Iber kurdu" haberi çevirisi asagida yer almaktadir. 

"Peneda Gerês Ulusal Parki'ndaki Iber kurdu" Braga - Portekiz

Peneda-Gerês Ulusal Parki (veya sadece Gerês), sehrimiz Braga'dan yaklasik 40 km uzakliktadir ve nefes kesici manzarasi sayesinde hayranlik uyandiracak güce sahiptir.

Park sinirlari içinde 200'ü koruma altinda olmak üzere yaklasik 235 omurgali türü tespit edildi. Bu türlerden biri Iber kurdudur. (Canis lupus Signatus): komplike bir aile ve sosyal hayati olan görkemli ve güzel bir hayvan. Popüler öykülerde, kurtlara "kötü adamlar" olarak sayisiz gönderme vardir. Aslinda kurtlar, hayvanlarini savunmak zorunda kalan köylüler için ciddi bir tehdit olusturuyordu. Gerês'de köylülerin kurtlari yakalamak için yaptiklari "fojo" tuzaklarinin izleri hala vardir. 

Günümüzde kurtlar bir tehdit degildir, insan ve dogal ortamlarinin asiri kalabaliklasmasi ve tahrip olmasi nedeniyle bu asil hayvanin nesli tükenme tehlikesiyle karsi karsiya. Kurtlar, bölgenin ekosisteminde önemli bir rol oynar, zararlilarin (örnegin kemirgenler) çogalmasini ve hastaliklarin yayilmasini önler (en zayif ve en hasta hayvanlari beslemek). Bu nedenle Iber kurdu artik vahsi yasami korumak için tasarlanmis yasalarla korunmaktadir.

Vahsi yasam fotografçisi Carlos Pontes, birkaç yildir Gerês'deki Iber kurdunun yasamini belgeliyor.

Bu kis, karda oynayan kurtlari fotograflamayi basardi. Bu fotografçiya göre, ‘Kis, kurtlari ve onlarin davranislarini takip etmek için yilin en zor zamanlarindan biridir’.

Kurtlar için soguk ve siddetli kar nedeniyle yiyecek aramak için  daglarin etrafina dagilmasi yaygindir. Bu çarpici ve dondurucu manzarada birkaç saat ayakta duran Carlos Pontes, ellerini ve ayaklarini neredeyse hiç hissetmiyordu, ancak kalbinde, Iberyali kurtun hayatinda böylesine güzel bir aniyi kamerasiyla görüp yakalayabildigi için çok sevinç duyuyordu.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —