Tarih: 13.07.2022 14:02

Izmirlinin temsilcileri Srebrenitsa için tek ses oldu

Facebook Twitter Linked-in

Srebrenitsa Soykirimi’nin 27’nci yildönümünde Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve gruplarini temsilen Saraybosna’ya giden Büyüksehir Belediyesi Meclis üyeleri anma töreninin ardindan önemli mesajlar verdi. Tarihin gördügü en büyük soykirimlardan birini yasayan Bosnak halkiyla Izmirlilerin dayanismasini göstermeyi hedeflediklerini söyleyen Baskan Soyer ve meclis üyeleri bu suça ortak olanlari bir kez daha kinadi.

Dünyanin gözü önünde 8 binin üzerinde sivilin katledildigi Srebrenitsa Soykirimi’nin 27’nci yildönümü için Bosna-Hersek’e giden Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Potoçari Anit Mezarligi’ndaki anmanin ardindan baris mesajlari verdi. Srebrenitsa Soykirimi’ni bir kere daha lanetleyen Baskan Tunç Soyer, “Burada en çok utanç hissediyor insan. Bir yandan bu büyük aciyi hissediyorsunuz, bir yandan da büyük direnisi görüyorsunuz” diye konustu.

Baskan Soyer, “Srebrenitsa, gerçekten insanlik için bir utanç abidesi. Insanin unutmamasi gereken bir büyük soykirim, bir büyük katliam. 20’nci yüzyilda 8 bin 372 kisinin öldürüldügü bir soykirim. Insanlik bu utançla yasayacak ama önemli olan bunun unutulmamasi ve hatirlanmasi. Çünkü bir daha bu acilarin yasanmamasi için bu acinin ne kadar derin oldugunu ne kadar büyük oldugunu hatirlatmamiz gerek. Fasizmin en çirkin, en vahsi yüzünü Srebrenitsa’da gördük. Üstelik 1995 yilinda, Avrupa’nin göbeginde. Ne acidir ki bütün dünya, bütün insanlik seyirci kaldi. Diliyorum, bu acilar bir daha yasanmaz. Bir daha böyle bir insanlik utanciyla karsilasmayiz. Diliyoruz ki, insanlik var oldukça barisin önemini, barisin kiymetini asla unutmaz” dedi.


7 kisilik meclis heyetinden Srebrenitsa mesajlari

Anma programina meclisteki gruplarini temsilen Cumhuriyet Halk Partili Nilay Kökkilinç, Atilla Baysak, Taner Kazanoglu, IYI Partili Sedat Sari, AK Partili Ertugrul Akgün, Fikret Misirli ve Deva Partili Nezih Özuyar olmak üzere 7 kisilik meclis heyeti katildi. Meclis üyeleri duygularini su ifadelerle paylasti:

Cumhuriyet Halk Parti Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Nilay Kökkilinç: “Kurban Bayrami’nda bu sene 27’nci yilini gördügümüz Srebrenitsa katliaminin anma törenlerinde Bosnak kardeslerimizin acilarini paylastik. Dünya barisi için çok güzel mesajlar verildi. Bu mesajlarin ilgili yerlere gitmesini diliyorum. Tüm ülkelerin almasi gereken paylari almasini diliyorum. Annelerin, yetimlerin gözyaslariyla bir soykirim yasandi. Biz her sene Türkiye’de anma törelerine katiliyoruz ama buraya gelerek yerinde görmek bambaska bir seydi.” 

AK Parti Meclis Üyesi Fikret Misirli: “Bu katliami disardan izlemek baska ama burada gerçeklerle yüzlesince, ne kadar büyük bir katliam oldugunu üzülerek seyrettik. Bundan sonra isteriz ki hiçbir ülkede böyle bir katliam yasanmasin. Ancak bunlarin buradaki üzüntülerin yani sira hala failleriyle ilgili olarak uluslararasi herhangi bir müdahalenin yapilmamasi ve hak ettikleri cezalari almamis olmalarina büyük üzüntü duyuyoruz. Izmir Büyüksehir Belediyesi grubu olarak meclis üyelerimizle buradayiz. Biz bu katliami burada bütün arkadaslarla lanetliyoruz.” 


IYI Parti Meclis Üyesi Sedat Sari: “Insanlik tarihinin acilarindan bir tanesi burada yasanmis. 27 yil geçti ama acisi hiç dinmedi; dinmesin de. Eger bu acilar dindirilip unutulsaydi bu acilar tekrarlanirdi. Tekrarlanmamasi adina unutturulmamasi lazim. Ne acidir ki 27 yil geçmis, DNA testleriyle isimleri belli olanlarin cenazesini defnettik. Bizler uzakta dinliyoruz, anlamaya çalisiyoruz ama bugün Izmir’i temsilen, insanligi temsilen buradayiz. Burada bugüne kadar görme imkanimiz olmayan seyleri de görme imkani bulduk. Temenni ediyoruz ki bu acilar bir daha yasanmasin. Bizler de böyle acilar yasanmasin diye bütün gayretimizle çalisacagiz.” 

Deva Partisi Meclis Üyesi Nezih Özuyar: “27 yil önce yasanan insanlik suçuna biz bugün sahitlik ettik. Bulundugumuz yerde 8 bin 732 insan vahsi bir sekilde katledilmis. O dönem bu insanlik suçunu yapanlari, Birlesmis Milletler adina burada olup da görevini yapmayanlari lanetliyorum. Böyle acilar yasanmasin. Bu acilari tarif etmek çok zor.” 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —