JEOFIZIK MÜHENDISLERI ODASI BASKANI'NDAN DEPREM ILE ILGILI AÇIKLAMA

Jeofizik Mühendisleri Odasi Izmir Subesi Yönetim Kurulu Baskani Doç. Dr. Emre Timur yasanan deprem ile ilgili açiklamada bulundu.

Gündem 30.11.2021 16:28:27 0
JEOFIZIK MÜHENDISLERI ODASI BASKANI

Izmir sabahin ilk isiklarinda depremle sarsildi. Deprem Urla ilçesi açiklarinda saat 07.00'de meydana geldi. Depremin büyüklügü ise 5.1 olarak kaydedildi. Izmir'de sabah saatlerinde ardi ardina yasanan depremlere iliskin Jeofizik Mühendisleri Odasi Izmir Subesi Yönetim Kurulu Baskani Doç. Dr. Emre Timur   önemli açiklamalarda bulundu:

Depremin oldugu bölge dikkate alindiginda geçen sene yasanan Samos deprem aktivitesinin çizgisel olarak devam ettigini ve bunun daha büyük depremlere yol açabilecegini söyledi.Timur,''30 Kasim 2021 Sabah saat 07:00’de M5.1 büyüklügünde bir deprem meydana gelmistir. Depremin oldugu yer dikkate alindiginda geçen yil yasanan Samos deprem aktivitesinin çizgisel olarak devaminda meydana geldigi görülmektedir. Bu da bölgenin halen diri bir sismik özellikte oldugunu ve benzer büyüklükte depremlerin beklenebilecegini bizlere göstermektedir. Orta büyüklükte olan bu depremin hemen ardindan 4 ve üzeri büyüklükte depremler olmasi dogaldir. Daha büyük bir depremin olabilecegini söylemek için bölgede çok ayrintili derin sismik yansima ölçümlerinin alinmasi ve fay sistemlerinin modellenmesi gerekmektedir. Çünkü depremlerin büyüklügü kirilan hattin uzunlugu ve derinligi ile orantilidir.'' dedi. Timur yerel yönetimlerin olasi yasanacak depremleri hesaplamalari ve imar planlamasi yapilirken zemin etütlerinin ayrintili denetimlerinde Jeofizk  mühendislerinin yer almasi gerektigini söyledi.Timur, '' Bir yil geçmis olmasina ragmen Izmir’deki çogu belediyede jeofizik mühendisi bulunmamaktadir ve zemin etütleri yetkin kisilerce denetlenmemektedir. Her zemin etüdünün jeofizik ölçümleri içeren kismi, sismik, elektrik ve diger jeofizik arastirma yöntemleri konusunda egitim almis yetkin meslektaslarimizca denetlenmelidir. Bu kabul edilebilir bir durum degildir. Artik can ve mal kaybina tahammülümüz yoktur" diye konustu


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °