Tarih: 11.01.2021 20:36

KABINE TOPLANTISI SONA ERDI.

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda toplanan yeni yilin ilk kabinesi sona erdi. Koronavirüsle mücadele kapsaminda alinan tedbir ve kisitlamalarin degerlendirildigi toplanti sonrasi Cumhurbaskani Erdogan açiklamalarda bulundu.Iste Cumhurbaskani Erdogan'in açiklamalarindan önemli satir baslari:

"Insanlik olarak 2020 yilini maalesef iyi hatiralarla kapatmadik. Ülkemizde dünyayi etkileyen sikintilar ve yasadigi afetler sebebiyle geçtigimiz yili oldukça büyük bedeller ödeyerek geride biraktik.Halbuki Türkiye olarak 2020'yi güzel bir baslangiçla karsilamistik. Hedeflerimize dogru kararlilikla yürüyorduk. Koronavirüsün ülkemize de siçramasiyla birlikte kendimizi hizla bu yeni duruma hazirladik. Zaten güçlü olan saglik altyapi ve sistemimizi açtigimiz yeni hastanelerle tahkim ettik.

"TÜM KESIMLERE NAKDI HIBE VE DESTEK PROGRAMLARI BASLATTIK"

Tüm kesimlere yönelik nakdi hibe ve destek programlari baslattik. Ekonomide aldigimiz tedbirlerle salginin gelisini geciktirerek yüzde 4,5 büyüme oranina ulastik. Yilin ikinci çeyreginde ise salgin tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de derinden hissedildi.Bu dönemde Türkiye yüzde 9,9 oraninda daraldi. Salginin etkilerini azaltmak için hayata geçirdigimiz önlem ve tesvikler sayesinde ekonomimizin direncini korumayi basardik. Haziran ayinda hizli bir toparlanma sürecine girdik. Üçüncü çeyrekte sanayi yüzde 30, perakende satis hacmimiz yüzde 25 artti.Sanayi, insaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplaminda üçüncü çeyrekte ciro endeksi artisi bir önceki çeyrege göre yüzde 36 oldu. Otomobil ve konut satislari geçen senenin üzerinde gerçeklesti. 2020'de otomotiv piyasasi 773 bine yaklasti. Yilin ilk 11 ayindaki konut satislari yüzde 21,5 artarak 1 milyon 400 bine ulasti.Üçüncü çeyrekte yüzde 6,7'lik büyüme orani ile dünyada en hizli büyüyen ekonomi olduk. Hamdolsun ayni sekilde dördüncü çeyrege de güzel basladik. Ekim ayinda sanayicilerimiz en yüksek sanayi üretimini gerçeklesti.Imalat sanayi, satin alma yöneticileri endeksi esik deger olan 50'nin üzerinde gerçeklesti. Ülkemizde duran güvenin artmasiyla risk primimiz 300'ün altina geriledi. Borsamiz dünya çapinda en iyi performans gösteren piyasalardan biri oldu. Borsa endeksimiz bu yilin ilk haftasinda rekor tazeledi.Salgin nedeniyle ihracat pazarlarimizda görülen ciddi daralmalara ragmen 2020 yilini oldukça iyi tamamladik. Geçtigimiz yil ihracatimiz 169,5 milyar dolar ile hedefi yaklasik 4 milyar dolar asti. Henüz rakamlar açiklanmadi ama ayni sekilde 2020 yilinda yüzde 0,3 olan büyüme hedefimizi astigimiza inaniyorum.Türkiye ekonomisinin büyümesi ekonomimizin gücünün ifadesidir. Karadeniz'deki 405 milyar küplük dogalgaz kesfi ekonomimize en güzel armagan oldu. Devam eden yatirimlarimizi haftada birkaç açilisla milletimizin hizmetine sunduk.

"ÖNCELIKLERIMIZ FIYAT VE REFORMLAR OLACAK"

Salgina bel baglayan kriz tellallarinin payina yine hüsran düstü. 2021 yilinin yatirim, üretim, istihdam, ihracatin arttigi ve sürdürülebilir büyümenin bir yil olacagina inaniyorum. Kayiplarimizi telafi edecek daha büyük atilimlarin hazirliklari içindeyiz. Önceliklerimiz fiyat istikrari ve reformlar olacaktir.Türkiye ugradigi tüm saldirilara ragmen kararlilikla yolunda devam ettikçe önümüzde yeni tuzaklar kurulmaya çalisildigini görüyoruz. Bir süredir hiçbir rasyonel temeli olmayan siyasi ve sosyal kaos çikarma denemeleridir. Bu gayretler vesayetin etkisinin kirilip, milli iradenin güçlendirilmesi konusunda kat ettigimiz mesafedir. Bu ülkede kimin cumhurbaskani seçilecegi konusunda milletin temsilcileri yerine vesayetin dayattigi günleri geride birakmistir.

KILIÇDAROGLU'NUN 'SÖZDE' IFADESINE YANIT

Böylesine büyük devrimi hala içlerine sindiremeyenler sancilarini farkli görüntüler, bahaneler altinda disa vuruyor. Bizzat kendisi bir kaset komplosu ile is basina gelen, partisi içinde taciz, tecavüz, hirsizlik hadiselerini görmezden gelen sözde genel baskaninin sancisinin sebebi budur. Bunlari derdi millet, milli iradedir. Bunlara oy vermeyen hakim sözde hakim, ögretmen sözde hakim, çiftçi sözde çiftçidir.Türk demokrasisi millete ve onun temsilcilerine onun hakareti siyaset zanneden bu çukur zihniyeti hak etmiyor. Teröriste terörist demekten aciz bu sözde genel baskanini öncelikle CHP'li seçmenin sagduyusuna sonra da aziz milletimizin irfanina havale ediyoruz.Terör örgütlerinin eylemlerini gizli veya açik sekilde destekleyenler büyük ve güçlü Türkiye'nin insasini engellemek için çirpiniyorlar. Harekatlarin ruh dünyalarinda yer açtigi sarsintiyi bu sekilde disa vuruyorlar. Bir dönem kendi topraklarina sahip çikmakta zorlanan ülkeden bölgesel ve küresel düzeyde saha ve masada hakim olmus bir ülke olmamizi hazmedemiyorlar.

"SIRÇA KÖSKLERI BASLARINA YIKILIYOR"

Varlik sebepleri olan sivil toplum görünümlü besinci kol organizasyonlarinin da medya görünümlü operasyon aygitlarinin maskeleri birer birer düsenler panige kapilmislardir. Demokrasi kilifi altinda en ilkel fasizmi, özgürlük kilifi altinda en vahsi diktatörlügü mazlumlara dayatanlarin sirça köskleri baslarina yikiliyor.Dünün zalimlerin bugün mazlum kisvesiyle karsimiza çikarak sergiledikleri sinsiligi yüzlerine vurdugumuz için bize saldiriyorlar. Ideolojik saplantilarini, fitrata aykiri sapkinliklarini, terör örgütüne payandalarini cilali bir sekilde topluma dayatanlar için yolun sonu görünmüstür.

"KARSILARINDA HUKUKU BULMAYA DEVAM EDECEK"

Karsilarinda hukuku bulmaya devam edecektir. Cumhurbaskani olarak yasama, yürütme, yargi gücünü milletimizi bu tehditlere karsi seferber etmek anayasal vazifemizdir. Ülkemizi yeniden güdümlerine sokmak için kimi zaman vesayet güçlerini, kimi zaman darbecileri, kimi zaman terör örgütlerini, kimi zaman ekonomik tetikçileri kullandilar. Türkiye'yi dize getiremeyenler simdi yeniden siyaset ve toplum mühendisligine sarildilar.Inanç ve kararlilikla diyorum ki; basaramayacaksiniz. Milletimiz geçmiste defalarca maruz kaldigi felaketlerin müsebbiplerini desifre etti, sifrelerini çözdü. Milletimiz gerektiginde cani pahasina istiklal ve istikbaline sahip çiktiginda önünde hiçbir seyin duramayacagini gördü.

"TÜRKIYE'NIN 2023 HEDEFLERINE ULASMASINI ENGELLEYEMEYECEKLER"

Bu gerçegi fark eden bazi eski Türkiye artiklarinin umutlarini ülkenin basina gelecek felaketlere baglayacak kadar zavalli hale geldiklerine sahit oluyoruz. Türkiye'nin demokraside ve kalkinmada 2023 hedeflerine ulasmasini engellemeyeceklerdir. Istiklal Marsinda en güzel ifadeleriyle dile getirilen milletimizin o yüregindeki hürriyet atesinin yeniden yükselmesinin önüne geçemeyeceklerdir.Ülkemizin yeniden yapilanan küresel siyasi ve ekonomik düzende hak ettigi yeri almasina mani olamayacaklardir. Büyük ve güçlü Türkiye'nin silüeti belirgin hale geldikçe bu tür hazimsizliklarin, kaos çikarmanin artacagini biliyoruz, hepsine de hazirlikliyiz.

KURAKLIK SORUNU

Dünyamiz bir tarafta küresel isinmanin yol açtigi sel baskinlari, diger tarafta kurakligin sebep oldugu su kitligi ile bogusuyor. Türkiye de bu tabiat olaylarindan etkileniyor. Kimi zaman çok siddetli gerçeklesen sel baskinina maruz kaliyoruz. Halihazirda barajlarin bir kisminin tamamen bosaldigi, digerlerinin de su seviyesinin çok ciddi azaldigi dönemden geçiyoruz. Hep birlikte tedbir almamiz gerekiyor. Günlük kullanimdan tarimsal sulamaya kadar her alanda tasarrufu esas alan bir anlayisla hareket etmek mecburiyetindeyiz. Ülkemizdeki suyun üçte ikisinden fazlasi tarimda kullaniyor. Sulama tesislerinin insasina hiz veriyor, yer alti barajlarina baslamis vaziyetteyiz. Bu yil mevsim normallerinin altinda kalan yagislar, ülkemizi ciddi bir kuraklik tehdidiyle yüz yüze birakmistir.Mevcut su kaynaklarimizin hem tarimsal hem içme suyunda en verimli sekilde kullanilmasini temin edecegiz. Mevcut kaynaklari en iyi kullanmanin asil yolu tasarruftan geçiyor. Açik sistemlerden, kapali sistemlere ve vahsi sulamadan basinçli sistemlere geçerek su kayiplarini azaltacagiz. Içme suyunda da önemli bir tasarruf potansiyelinin oldugunu görüyoruz.

ENERJI VERIMLILIGI

Bu çerçevede bir diger önemli konumuz enerji verimliligi. Enerji sürdürülebilir kalkinmanin temel altyapisidir. Enerji arzinda hedeflerimize uygun seviyeye ulasamazsak, diger atilimlarimizin basari sansi kalmiyor.Geçtigimiz 18 yilda yaptigimiz yatirimlarla ülkemizin enerjide toplam kurulu gücünü 32 bin megavattan 96 bin megavata çikardik.Karadeniz'de buldugumuz rezerv enerjide disa bagimliligimizin en önemli kalemi olan dogalgazda önümüzde yeni bir dönem açti. Gelecegimize daha güvenle bakmak istiyoruz. Ulusal Enerji Verimliligi Eylem Plani ile bir tasarruf saglamayi hedefliyoruz.Bu plan özellikle 2023'e kadar enerji tüketiminde yüzde 14'lük tasarrufa ulasmayi planliyoruz. 1 milyar dolara yakin tasarruf seviyesini yakaladik. Bu konuda kamu binalarinda ve sanayide gerçekten önemli neticeler aldik. Insallah 2033 yilina kadar enerjide tasarrufta 30 milyarin üzerine çikaracagiz.Geçtigimiz yil altin üretimimiz 42 ton ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çikti. Bu üretim ekonomimize 2,4 milyar dolardir. Hedefimiz önümüzdeki 5 yil içinde en fazla katma degere sahip ürünlerin basinda gelen altin üretimini 100 tona yükseltmektir.

KORONAVIRÜS TEDBIRLERI

Aldigimiz tedbirler sayesinde salginin artis hizini gözle görülür bir sekilde geriletmeyi basardik. Azalan vaka, agir hasta sayisina paralel sekilde saglik sistemimiz üzerinde yükü önemli ölçüde hafifledi.83 milyon hep birlikte gayret göstermemiz gerekiyor. Tedbirlerin faaliyetlerine ara verilen esnaf, ögrenci, çalisanlarimiz basta olmak üzere vatandaslarimizin üzerinde yol açtigi sikintilari yakinen biliyoruz.

"KISITLAMALARI KADEMELI OLARAK AZALTACAGIZ"

Bu soruna kalici çare bulana kadar hayatimizi kendimizi salgindan koruyacak tedbirlerle sürdürmeye mecburuz. Temizlik, maske ve mesafe bu tedbirlerin basinda geliyor. Vaka sayisinin belirli sayinin altina düsmesiyle birlikte elbette kisitlamalari kademeli olarak azaltacagiz.

ASI ÇALISMALARI

Her bireyin kendi tedbirlerini siki bir sekilde uygulamaya devam etmesi sarttir. Salginla mücadelede önemli bir husus da asi çalismalaridir. Türkiye dünyadaki asi gelistirme ve üretim faaliyetlerini yakinen takip etmektedir. Halihazirda Çin menseili asiyi ülkemize getirmeye basladik. Ilk etapta 3 milyon doz asi su anda ülkemize geldi.

ASI TAKVIMI

Alman menseili asi ile ilgili anlasmamizi yaptik, görüsmeler devam ediyor. Nihai karari vermis degiliz. Rus menseili asilari takip etmeye devam ediyoruz. Gereken test süreçleri tamamlanir tamamlanmaz belirlenen öncelik sirasina göre uygulamasina geçilecektir. Sayin Bakan herhalde bu hafta sonuna kadar buna baslayacagiz degil mi? Persembe veya Cuma olur diyor.

"PERSEMBE VEYA CUMA BASLAYACAK"

Persembe veya Cuma insallah bu kampanyamiz baslamis olacak. En önemlisi kendi asimizi gelistirme çabalaridir. Insallah hep birlikte bu musibetin de üstesinden gelecek, hedeflerimize dogru tam kapasiteyle yürümeye devam edecegiz. Rabbim yâr ve yardimcimiz olsun. Hepinize saygilarimi, sevgilerimi sunuyorum, kalin saglicakla..."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —