KABINE TOPLANTISI SONRASI YENI NORMALLER

KABINE TOPLANTISI SONRASI YENI NORMALLER

Cumhurbaskani Erdogan, kademeli normallesmenin ele alindigi Kabine toplantisi sonrasi açiklama yapti. Erdogan, "Hafta sonu sokaga çikma kisitlamasi düsük ve orta riskli illerde kalkarken, yüksek ve çok yüksek illerde Pazar günü olarak sürecek" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan’ in konusmasindan basliklar:

1- SIVIL ANAYASA: Yeni ve sivil anayasa teklifini tüm platformlarla tartismaya açarak yola çikiyoruz. 10 yildir ülkemizin gündemine getirdik. Maalesef sivil bir anayasaya kavusamadik. Insallah bu sefer basaracagiz. Gelin cumhuriyetimizin 100. yilini sivil bir anayasa ile karsilayalim. Cumhur Ittifaki olarak, Yeni ve Sivil Anayasa'yi tamamlayarak milletimize sunmakta kararliyiz.

2- EKONOMI:  Tarih böyle bir büyük daralma, milyonlarca kisinin issiz kalmasina ve ülkeler arasindaki gelismislik farkliliklarinin artmasina neden oldu. Bugün hala asiya ulasamayan 100'ün üstünde ülke bulunuyor. Türkiye, böyle bir süreci basarili yürüttü ve yürütmeye devam ediyor. Ancak, gelismeler ihracattaki artisin önümüzdeki aylarda da sürecegine isaret ediyor. 


3-   "YENI KONTROLLÜ NORMALLESME SÜRECINI BASLATIYORUZ"

Pandemi sürecinde, aldigimiz tedbirlerden etkilenen tüm kesimler için ilave destek paketleri olusturduk ve uygulamaya geçirdik. Kimi ülkelerde, saglik hizmetlerinde eksiklikler nedeniyle ortaya çikan kaos ikliminin olusmasina Türkiye'de izin vermedik. Türkiye saglik hizmetleri, önleyici tedbirler bakimindan her kesin takdir ettigi bir noktada durmaktadir. Bugün 9 milyon asilamayla dünyada Ilk 5 ülke arasinda yer almaktadir. Tedbirlerin sikilastirilmasi da gevsetilmesi de salginin seyriyle alakalidir. Saglik Bakanligi 100 bin nüfusa düsen vaka sayisi basta olmak üzere illerimizi siniflandirdi. 81 vilayetimiz düsük riskli mavi, orta riskli sari renklere ayrildi. Her hafta illere göre yeniden düzenlenecek. Salginin her bir ilimizdeki iyilesme veya kötülesmeye göre karar verilecek.

Aksi bir durumda yani salgin artis egilimine girdigi yerde kisitlamalar genisletilebilecek. Her ilimiz salgin tedbirlerinin orada ne düzeyde uygulanacagini kendileri belirleyecek.

Hafta sonu kisitlamasi düsük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.

Aksam 21 ile sabah 5 arasindaki sokaga çikma sürecek.

Ilkokullardaki 8. ve 12. siniflarda egitim ögretime açilacaktir.

Orta ve düsük riskli bölgelerde orta ilkokul liselerdeki egitim baslayacaktir.

Restoran, lokanta ve kafetarya gibi yerler çok yüksek iller disinda sabah 7 aksam 19 saatleri arasinda %50 kapasite ile sürdüreceklerdir.

Hali saha ve havuz düsük riskli illerde gibi yerler sabah 9 ile aksam 19 arasinda faaliyetini sürdüreceklerdir.

Sokaga çikma saatler 65 yas üstü 21 yas için orta ve düsükte kaldirilirken, yüksek ve çok yüksek yerlerde çikma süreleri arttirilacaktir.

Sivil toplum kuruluslari, kooparatifler vb kuruluslar düsük, orta, yüksek illerde katilimi 300 kisiyi geçmeyecek sekilde yapilacaktir.

Hedefimiz mümkün olan en kisa sürede ülkemizin tamaminda normallesme sürecini tamamlamaktir. Salgin boyunca her konu da öncü ve örnek olan Türkiye'nin kisitlamalarin gevsetilmesi, tamamen kaldirilmasi hususunda ayni basariyi gösterecegine yürekten inaniyorum.