Kadin Baskanlardan 8 Mart vurgusu

8 Mart Dünya Kadinlar Günü nedeniyle Izmir is dünyasinin kadin baskanlari birer açiklama yapti. Istanbul Sözlesmesi'nin uygulanmasini isteyen kadin baskanlar, kadina yönelik siddetin önlenmesini istediler ve toplumsal cinsiyet esitliginin önemine vurg

Gündem 7.03.2021 11:06:15 0
Kadin Baskanlardan 8 Mart vurgusu

IZIKAD Yönetim Kurulu Baskani Betül Sezgin:

“Birlikte güçlüyüz” 

8 Mart, bildiginiz üzere Amerika Birlesik Devletleri’nde 8 Mart 1857'de bir tekstil fabrikasinda grevci isçilere polisin saldirmasi sonucu çikan yanginda 120 kadinin ölmesinin anisina belirlenmis bir gündür. 

Insan haklari temelinde kadinlarin siyasi ve sosyal bilincinin gelistirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal basarilarinin kutlanmasina vesile olan 8 Mart, Birlesmis Milletler Genel Kurulu tarafindan 16 Aralik 1977 tarihindeki karari ile "Dünya Kadinlar Günü" olarak kabul edilmistir. 8 Mart’in tarihçesi ile kendimizi sinirlamadan, tüm insanligin tarihine baktigimizda kadinlarin hemen hemen her kültürde, her toplumda öncelikli var olma, yasama, sonra toplumda kabul görme, is yasaminda kendini var etme ve en nihayetinde erkeklerle ile esitlik mücadelesi verdiklerini görüyoruz. 

Ülkemiz kadinlarinin da durumu farkli degil. 

Ancak toplumsal cinsiyet esitligi temelinde verilen mücadelede “birlikte güçlüyüz” demek, bu ugurda verilen mücadeleye daha fazla güç katacaktir. Bu vesile ile 8 Mart Dünya Kadinlar Günü, sadece kadinlarla degil toplumsal cinsiyet esitligine inanan ve bu konuda kendi konumlarini hiçbir zaman gözden geçirmekten çekinmeyen erkeklerle beraber kutlandiginda daha anlamli olacaktir. O sebeple tüm kadinlarin ve kadin erkek esitligine inanan tüm erkeklerin 8 Mart Dünya Kadinlar Günü kutlu olsun. 


EGIKAD Yönetim Kurulu Baskani Pinar Kiliç:

“Istanbul Sözlesmesi’nin tartisilmasi talihsizlik”

8 Mart Dünya Kadinlar Günü kutlu olsun demek isterdik elbette ancak özellikle ülkemiz kadinlarinin içinde bulundugu durum nedeniyle 8 Mart’i bir kutlamadan ziyade bir farkindalik günü olarak degerlendirmemize neden oluyor. 2020 yilinda 400’ün üzerinde kadin erkek siddetiyle öldürülerek yeni bir rekor kiran ülkemizin kadina yönelik siddet konusunda atmasi gereken çok büyük adimlar bulunuyor. 
Istanbul Sözlesmesi’nin eksiksiz uygulanmasi gerekirken iktidarin bu sözlesmeden çekilmenin konusunu tartismaya açmasini kadinlar açisindan talihsizlik olarak görüyorum. Tabi kadina yönelik ayrimcilik, siddet ve toplumsal cinsiyet esitsizligi konusunda dünyanin diger bütün ülkelerinde de sorunlar oldugundan hareketle, 8 Mart Dünya Kadinlar günü, küresel anlamda bir farkindalik günü olarak degerlendirilmelidir. Bir örnek vermek gerekirse, gelismislik seviyesi ile dünyanin en önde gelen ülkelerinden kabul edilen Almanya’da 2019 yilinda 176 kadin eski esi veya erkek arkadasi tarafindan öldürülmüs vaziyette. Küresel bir sorun olan kadina siddetin önlenmesi için 8 Mart Dünya Kadinlar Günü toplumsal cinsiyet esitligi için farkindalik günü olarak degerlendiriyor, kadinlarimizin öldürülmedigi, tacize ugramadigi bir ülke hayalimi paylasmak istiyorum.

IKKB Yönetim Kurulu Baskani Huriye Serter:

“8 Mart farkindalik günüdür” 

8 Mart Dünya Emekçi Kadinlar Günü bir kutlama degil bir farkindalik günüdür. Toplumsal cinsiyet esitligi meselesi ülkemizin demokrasi, adalet ve haklar alanindaki ana sorun maddelerinden biri olmayi sürdürürken, kadina yönelik siddet tüm hiziyla devam ederken 8 Mart Dünya Emekçi Kadinlar Gününü kutlamamizin hiçbir gerekçesi yoktur. Kadina yönelik siddetin bertaraf edilmesi için Istanbul Sözlesmesi hükümlerinin istisnasiz, amasiz uygulanmasi elzemdir. Bu anlasmadan çekilmenin konusuldugu bir ortamda kadina yönelik siddetin engellenmesi bir yana, erkek siddetini körükleyen bir ortam yaratmaktadir. Biz kadinlar toplumsal cinsiyet esitligi için mücadele etmeye, Istanbul Sözlesmesi’nin hükümlerini isletmek için çalismaya devam edecegiz. Egitimde, ekonomide, istihdamda, siyasette ve hayatin tüm alanlarindaki karar süreçlerinde nüfusunun yarisina diger yarisindan farkli haklar ve uygulamalar sunan bir toplumun gelisme ve ilerlemesinden bahsetmek mümkün degildir. Mustafa Kemal Atatürk’ün yillar önce bizlere sundugu kazanimlarin degerini bilerek hayatin her alaninda kadin-erkek esitligini savunmak ve her zaman gündemde tutmak bizler için bir zorunluluktur. 8 Martlari kutlayacagimiz esit yarinlar dilegiyle…

KESIAD Yönetim Kurulu Baskani Seçil Beydemir Kaynak:


“Toplumsal cinsiyet esitligi önündeki engeller kaldirilmali”

8 Mart Dünya Kadinlar Günü vesilesiyle Türkiye’deki kadinlarin durumuna baktigimizda ülkemizdeki bugün yasanan temel kadin problemlerinin temelinde toplumsal cinsiyet esitliginin olmadigini görüyoruz. Maalesef kadinlarimizin en temel hakki olan yasam hakkina el uzatan bir kültürel yozlasma içerisindeyiz. 
Ülkemizde her yil yüzlerce kadin, esleri, sevgilileri, kardes veya babalari tarafindan, yani çevrelerindeki en yakini olan erkekler tarafindan öldürülüyor. Bu büyük bir sorun. Hatta bu ülkenin temel problemlerinden biri diyebiliriz. 
Is insanlari olarak kadinin is yasaminda daha çok olmasi, kiz çocuklarimizin egitiminin desteklenmesi, kadinin kendi ayaklari üzerinde duracak gücü üretebilmesi açisindan bu tarz farkindalik günlerine destek vermeye, bunu gözetmeye ve bu konunun görünür kilinmasina çalisiyoruz. 
Tüm kizlarimiz okumali, tüm kadinlarimiz is hayatinda olabilmeli. KESIAD’in ilk kadin baskani olarak toplumsal cinsiyet esitliginin önündeki tüm engellerin kaldirildigi bir Türkiye özlememiz her zaman bakidir. Bu yolda çaba göstermeye ve bu yolda yürümeye devam edecegiz. 8 Mart Dünya Kadinlar Günü tüm dünya kadinlarina kutlu olsun. 




Cumartesi 18.4 ° / 5.1 °
Pazar 9.2 ° / 3.1 °
Pazartesi 9.4 ° / 2.1 °