KADIN ÜRETICILER UYGULAMALI ÇIFTÇI OKULU ILE GÜÇLENIYOR

KADIN ÜRETICILER UYGULAMALI ÇIFTÇI OKULU ILE GÜÇLENIYOR

FAO tarafindan finanse edilen hibe tanklar, Izmir Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Özen, FAO Türkiye Temsilci Yardimcisi Aysegül Selisik, Il Müdür Yardimcilari, Ilçe Müdürleri ve Eglenhoca Mahallesi çiftçilerinin katilimiyla kadin çiftçilere dagitildi.

Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü FAO ve Izmir Il Tarim ve Orman Müdürlügü ortakligi ile Izmir’de açilan Uygulamali Çiftçi Okulu’nda 6 ilçeden 150 çiftçiye egitimler veriliyor.

Proje kapsaminda Karaburun Ilçesi Eglenhoca Mahallesi’nde Kadin Üreticilere zeytin budama, bakim ve hasat konusunda teorik ve pratik egitimler verildi. Proje dâhilinde gerçeklesen etkinlikle egitimleri tamamlayan 25 kadin üreticiye 100 litre kapasiteli zeytin tanki hibe edildi.

FAO tarafindan finanse edilen hibe tanklar, Izmir Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Özen, FAO Türkiye Temsilci Yardimcisi Aysegül Selisik, Il Müdür Yardimcilari, Ilçe Müdürleri ve Eglenhoca Mahallesi çiftçilerinin katilimiyla kadin çiftçilere dagitildi.


Etkinlikte konusan Izmir Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Özen “Bizler ülke olarak gerçekten çok bereketli topraklarda medeniyet kurmus bir milletiz. Yer altinda yer üstünde çok fazla dogal zenginligimiz, dogal kaynagimiz yok. Biz nasil ki dün tarimla ugrasarak geçimimizi idame ettirdiysek bundan sonraki süreçte de ülke olarak bu ülkenin insaninin gelecegini tarim üstüne insa edecegiz. Bundan baska çaremiz yok. Bu noktada da çalismalarimizi sürdürürken önemli projeler yapiyoruz. 2021 yilinin basinda Tarimda 35’in izi sloganiyla hayata geçirdigimiz 35 proje ile Izmir tarimina hizmet etmeye çalistik. Yaptigimiz bu projelerin arasinda baska paydaslarimizla da yürüttügümüz önemli isler var. Bugünde burada bunlardan biri için toplandik. FAO ile birlikte yürütmeye devam ettigimiz projelerimizde de pozitif ayrimcilik yaparak kadinlar üzerinden ilerliyoruz. Çünkü biliyoruz ki tarimda bazi yenilikleri, politikalari erkek çiftçilere anlatmak daha zor. Kadinlarimiz öyle degil, su örnek bile bize gösteriyor ki zor sartlarda bu egitimleri canla basla tamamlayan, yenilikleri ögrenen bu grup daha genis imkanlar verilse çok daha güzel isler yaparlar. Bugün burada 25 kadin üreticimize 100’er litrelik zeytinyagi tanklari dagitacagiz. Tüm projelerimizde amacimiz ve hedefimiz 4 milyon 500 bin nüfusu olan bu sehirde üretim yapan 150 bin aileyi her sartta desteklemek ve ayakta tutmak. 2020 yilinda sadece Izmir’de 650 milyon lira tarimsal destekleme ödemesi yaptik. Ama burada bize asil destegi verecek olan sizlersiniz. Siz bizim getirdigimiz projelere, yaptigimiz egitimlere maksimum düzeyde katilin, yeter ki üretin, üretmek isteyin, Bakanligimiz ve Il Müdürlügü olarak biz gece gündüz yaninizdayiz” dedi.

FAO Türkiye Temsilci Yardimcisi Aysegül Selisik ise uygulanan proje hakkinda bilgiler vererek, kadinlara aldiklari egitimlerde ögrendikleri yenilikler, yeni teknolojiler isiginda yapabilecekleri çalismalari anlatti.

Konusmalarin ardindan FAO tarafindan finanse edilen zeytinyagi tanklari Eglenhocali Kadin Çiftçilere teslim edildi.