"KADINA SIDDET TOPLUMDA ERKEGI ITIBARSIZLASTIRIYOR "

"KADINA SIDDET TOPLUMDA ERKEGI ITIBARSIZLASTIRIYOR "

Kadina yönelik siddetin, toplumsal statüleri nedeniyle erkekleri itibarsizlastirdigini öne süren Psikolog Ilknur Peder, bu durumun aile yapisinda farkli sorunlarin olusmasina neden oldugunu belirtti.

Aile yapisini bu sosyal çalkantilardan korumak için okullarda siddet olgusunu ortadan kaldiracak egitimlere yer verilmesini isteyen Psikolog Ilknur Peder, aile içi yada disi siddetin kadinlar kadar erkekleri de magdur ettigini öne sürerek sunlari söyledi “Kadinlarin maruz kaldigi siddet, taciz , tecavüz, tehdit gibi davranislar  yalnizca bu davranislara maruz kalan kadini degil basinda ve sosyal medya üzerinden okudugumuz haberlerle hepimizi etkiliyor. Hepimizde incinmistik, kendini güvende hissedememe haksizliga maruz kalinabilme ihtimali gibi duygular olusturuyor.

Söz konusu travmayi yasayan kadinlarla ilgili haberler üzerinden dalga dalga topluma yayilan siddetin etkileri aileleri ve kadin erkek iliskilerini ciddi düzeyde olumsuz etkiliyor. Siddet davranislarinin ciddi bir yaptirim / ceza getirmediginin görülmesi öfke yada dürtü kontrolünde zorlanan baska erkeklerin de siddete yönelmesini kolaylastiriyor. Diger yandan ise tüm bu yasananlar toplumda erkegin güvenilmezligi ve itibarsizlasmasina yol açiyor. Herhangi bir psikolojik sorun yasamayan, saglikli iliskiler kurabilen erkekler de potansiyel tehdit olarak algilanabiliyor. Bu durum erkeklerin karsi cinsle iliskilerinde ve sosyal alanda, günlük hayatta siklikla problemler yasamalarina sosyal baskiya maruz kalmalarina yol açiyor. Tabiri caiz ise kurunun yaninda yas da yaniyor diyebiliriz. Bu nedenle kadina yönelik siddet sadece kadinin degil erkegin de sorunu. Her geçen gün artan bir düzeyde toplumda güvenilmezlik ve itibarsizlasmaya maruz kalan erkeklerin, siddete basvuran hemcinslerine karsi bir durus sergilemeleri toplumsal bir gereklilik oldugu kadar kendi haklarini koruyabilmeleri için de oldukça önemli.