Tarih: 29.06.2021 21:03

'Kadinlar bitkilerin gücünden mutlaka faydalanmali'

Facebook Twitter Linked-in

Bitki çaylarinin hayatimizda çok önemli bir yeri olduguna dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Erdem Yesilada, kadinlarin emzirme ve regl dönemlerinde özel bitki çaylarinin gücünden yararlanmalari gerektigini söyledi.  

Prof. Dr. Erdem Yesilada; “Kadinlar özellikle regl dönemlerinde rahim duvarindaki kaslarin sikismasiyla ciddi agrilar yasayabilir. Bu agrilar onlarin yasam kalitelerini düsürür. Oysa dogada bulunan mucizevi bitkiler kadinlarin bu dönemlerde rahatlamalarini saglayabilmektedir. Özellikle kirmizi yonca, papatya, limon otu, civanperçemi, isirgan ve lavantanin sifa gücü ile kadinlarin regl dönemini daha rahat geçirmelerine yardimci oluyor. Örnegin kirmizi yonca agrinin önemli ölçüde bastirilmasini saglarken, papatya çiçekleri hafif iltihap giderici etkisi ile iltihabi giderirken spazmin giderilmesinde de rol oynuyor. Halk arasinda sanci otu olarak da bilinen civan perçemi, ödem sökücü etkisi ile rahatlama sagliyor. Lavanta çiçekleri ise yatistirici ve spazm giderici özelliginin yani sira karisima hos bir lezzet veriyor. Özetle bitki çaylari regl döneminde agri, kramp gibi sorunlari hafifletirken, sindirim, sanci, ödem gibi sikayetlerin de düzenlenmesinde yararli olabiliyor” dedi. 

Adet döneminin baslangicindan itibaren süreç boyunca bu özel çaylardan günde 2-3 defa içilmesini önerdiklerini söyleyen Prof. Dr. Yesilada, özellikle aç karnina tüketildiginde daha etkili olacagini vurguladi.  

“Emzirme döneminde özel bitki çaylari içilebilir”

Yeditepe Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Erdem Yesilada, kadinlarin ayrica emzirme döneminde de bitkilerin gücünden yararlanabileceklerini ifade etti. 

Prof. Dr. Erdem Yesilada; “Kadinlar zaman zaman emzirme dönemlerinde sorunlar yasayabiliyor. Özellikle sütün yetersiz kalmasi kadinlari psikolojik olarak olumsuz etkilerken, anne sütünden kaynakli olarak bebekte olusan gaz ise emzirme döneminin en önemli sorunlari arasinda yer aliyor. Bu her iki probleme yönelik olarak kadinlar özel bitki çaylari ile çözüm yolu bulabilir. Örnegin süt artirici etkisi ile bilinen rezene meyvesi, ayni zamanda bebegin ve annenin gaz ve spazmlarin hafifletilmesinde yardimci oluyor. Alman papatyasi çiçekleri ise sanci ve spazmlari azaltirken, iltihap giderici etkisi ile de iltihabi vücuttan atiyor. Ayrica hafif yatistirici etkisi ile annenin dogum sonrasi artan stresinin dengelenmesinde yardimci oluyor. Bu arada isirgan otu da iltihaplanmanin giderilmesini ve ödemin bosaltilmasini sagliyor” dedi.  

Yeditepe Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Erdem Yesilada son olarak özellikle aktarlardan alinan karisimlar yerine bilimsel olarak hijyenik sartlarda üretilmis, gerekli analizleri yapilmis bitki çaylarinin tüketilmesinin saglik sorunlarina yol açmamasi bakimindan önemli oldugunun altini çizdi.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —