Pandemi nedeniyle ziyarete kapali olan Usakizade Köskü, çevrimiçi yayinlarinin ilkini Konak Belediyesi ile baslatti. Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanim'in nikahinin 98'inci yildönümünde gerçeklestirilen çevrimiçi yayininin ilk konugu Konak Bele
Türkiye’nin ilk medeni nikahi olarak kabul edilen, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanim’in nikahlarinin 98’inci yildönümü anisina “Medeni Kanuna Dogru Ilk Adim” adli çevrimiçi panel düzenlendi. Pandemi sürecinde ziyarete kapali olan Izmir Türk Koleji Usakizade Köskü, düzenlenen panel ile kapilarini ilk kez ilk çevrimiçi açti. Konak Belediyesi sosyal medya hesaplari üzerinden canli yayinlanan panelin moderatörlügünü Yazar Birsen Ferahli üstlenirken, Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Atatürk Arastirmacisi ve ITK Usakizade Köskü eski Müdürü Ahmet Gürel ve ITK Usakizade Köskü Müdürü Cemal Necip Gürel panelde konusmaci olarak yer aldi. Izleyenleri, 98 yil önce Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanim’in nikahlarinin kiyildigi yer olan Usakizade Köskü’ne çevrimiçi konuk eden panel duygu dolu anlar yasatti.
Batur: Atatürkçülere selam olsun
Panelin ilk konusmacisi olan Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Atatürk’ün degerlerine sahip çikmanin önemine vurgu yaparak Usakizade Köskü’nü bugünlere tasiyan ve Atatürkçü çizgiden sasmadan egitim hayatina devam eden Izmir Özel Türk Koleji’nin kurucularina ve yönetimine tesekkürlerini iletti. Baskan Batur konusmasina, “Tarihimize, Ulu Önderimize sahip çikmak hepimizin görevi. Bunu bir misyon olarak kendilerine görev sayan ve gelecek kusaklara aktarilmasinda emek sarf eden tüm Atatürkçülere selam olsun” sözleri ile basladi. Baskan Batur, Atatürk ve Latife Hanim’in nikahlarina ev sahipligi yapan Usakizade Köskü’nün korunmasindaki emeklerinden ötürü, Atatürk Arastirmacisi ve Usakizade Köskü eski Müdürü Ahmet Gürel ve ITK Usakizade Köskü Müdürü Cemal Necip Gürel’e de tesekkür etti.
Medeni Kanunun isaretinin verildigi yer
Konusmasinda günün anlamina deginen Konak Belediye Baskani Abdül Batur, 98 yil önce bugün, Usakizade Köskü’nde Medeni Kanunun isaretinin verildigini dile getirerek, “Bugün önemli bir gün; Türkiye’de önemli bir baslangicin oldugu bir gün. Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk tam 98 yil önce bugün, burada Latife Hanim ile evlendi. O gün kiyilan nikah çok önemliydi çünkü ufuktaki Medeni Kanunun da habercisiydi” dedi.
Kadina öncelik veren hizmet anlayisi
Konak Belediye Baskani Abdül Batur, belediye hizmetlerinde kadinlara öncelik verdiklerinin ve onlarin toplumsal alanda görünür olmalari için çalistiklarinin da altini çizdi. Atatürk’ün kadina ve kadinin toplumda en önde yer almasi gerekliligine verdigi öneme dikkat çeken Baskan Batur, sözlerini söyle sürdürdü:
“Atatürk’ümüzün kadina verdigi öneme dikkat çekmek istiyorum. Çünkü biz de Konak Belediyesi olarak onun bize verdigi isikta, bize gösterdigi yolda yürümeye devam ediyoruz. Atatürk ilke ve inkilaplarina tam bagli olarak hizmetlerimizi yürütüyoruz. Konak Belediyesi’nde özellikle kadinlara öncelik veren bir belediyecilik anlayisi getirmis olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kadinlari, her noktada yüceltecek olan çalismalar yürütüyoruz. Özellikle kadin sivil toplum kuruluslarimizla isbirligine giderek kadinlarin toplum hayatindaki yerlerini güçlendirmeye yönelik projeler gelistiriyor ve bunlari hayata geçiriyoruz. Kadinlara dönük 16 semt merkezimizde kadinlarimizi desteklemek adina birçok alanda açtigimiz kurslarimiz, pandemi nedeniyle ara vermis olsa da pandemiden sonra devam edecek. Kadinin toplumsal hayattaki yerini güçlendirmeye yönelik çalismalarimizi artirarak devam ettirecegiz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dedigi gibi; kadinlarini geri birakan toplum geride kalmaya mahkumdur. Ve bizlerin artik kaybedecek zamani yok, hep birlikte ileriye dogru yol almak zorundayiz.”
Kösk’ten ilk çevrimiçi yayin
Usakizade Köskü Müdürü Cemal Necip Gürel, konusmasinda Kösk’ün tarihi bir günde yine tarihi bir olaya ev sahipligi yaptigini ifade ederek, “Bugün Köskümüzün tarihi için bir ilk, çünkü ilk kez çevrimiçi bir canli yayina çikiyoruz. Bu yayinlarin Konaklilar ile baslamasini istedik” dedi. Gürel, Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanim’in Usakizade Köskü’nde nikahinin kiyildigi odadan yapigi canli yayinda günün tarihini, o güne dair detaylar vererek anlatti. Gürel, nikahta yer alan isimleri siralayarak, “Bundan tam 98 yil önce bu odada, çok önemli bir olay için bir araya gelindi. Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanim’in nikahi bu özel odada kiyildi. Nikahi, Izmir’in Kuvayi Milliyeci kahraman Müftüsü Rahmetullah Efendi kiydi. Nikah sirasinda Mustafa Kemal Pasa'nin sahitligini Fevzi Çakmak ve Kazim Karabekir Pasalar; Latife Hanim'in sahitligini Yaver Salih Bozok ve Izmir Valisi Abdülhalik Beyler yapti” diye konustu.
Tarihin yeniden yazildigi oda
Kösk Müdürü Gürel, 98 yil önce Usakizade Köskü’nde yasanan ve tarihin seyrini degistiren nikahi su sözlerle aktardi:
“Bundan 98 yil önce kadinlarin nikah masasina oturma ve kendi hayatlarina dair söz söyleme hakki yoktu. Nikah sirasinda gelin bir suçlu gibi baska bir odaya gönderilir, onun yerine babasi disinda aileden en büyük erkek nikah masasinda yer alirdi. Ama 98 yil önce bugün, bu odada kiyilan nikahta Mustafa Kemal Atatürk böyle bir haksizliga izin veremezdi. Ayaga kalkti, ceketinin dügmelerini ilkledi ve Latife Hanim’i masaya, yanina davet etti. Böylelikle Latife Hanim, kendi nikahinda nikah masasina oturan ve özgür iradesi ile evlilik beyani veren ilk Türk kadini olarak tarihe geçti. Bu oda Türk kadini için tarihin seyrinin degistigi, tarihin yeniden yazildigi essiz bir odadir.”
Milli Mücadelenin kahraman kadinlari
Atatürk hakkinda yazdigi kitaplariyla da taninan ve özelikle Cumhuriyetin ilk yillarina isik tutan Ahmet Gürel, yaptigi sunumda Milli Mücadelede Türk kadininin sahip oldugu büyük öneme dikkat çekti. Gürel, etkileyici sunumunda Kurtulus Savasi’nda cephede yer alan, cepheye mermi tasiyan, torna tezgahinin basinda mermi üreten, ray döseyen kadinlarin fotograflarina yer verdi. Sunumunun devaminda Latife Hanim’in ailesini tanitan Ahmet Gürel, panelin ikinci kisminda, Atatürk ve Latife Hanim’in nikahina dair bilgilere yer verdi. Konusmasini Atatürk ve Latife Hanim’in ve o döneme dair önemli olay ve kisilerin fotograflari esliginde devam eden Gürel, “Atatürk bir gece kalkip kadin haklarini vereyim, bugün uyanip sapka devrimi yapayim demedi. Bunlar bir günde gerçeklesmedi. Kadin haklari üzerine otuz yil düsündü” dedi.