Kafe ve restoranlar yarin açiliyor! Saglik Bakanligi yeni kurallari açikladi

Kafe ve restoranlar yarin açiliyor! Saglik Bakanligi yeni kurallari açikladi

Kafe ve restoranlar yarin açiliyor! Saglik Bakanligi yeni kurallari açikladi

Saglik Bakanligi, 1 Haziran'da hizmete baslayacak restoran, lokanta, kafe, pastane, börekçi, tatlici ve içinde yeme- içme hizmeti sunan isletmelerde alinmasi gereken önlemler için rehber yayimladi.

Saglik Bakanligi, yeme- içme hizmeti sunulan is yerlerinde corona virüse karsi alinmasi gereken önlemler için rehber yayimladi. Rehberde, bu is yerlerine maskesiz müsteri alinmayacagi belirtilerek, birlikte gelen kisilere sosyal mesafe kurali uygulanmayacagi kaydedildi.

Rehberde, alinan tedbirler kapsaminda kontrolü normallesme süreci asamasina geçildigi hatirlatilarak, yeme-içme sektöründeki isletmelerin faaliyetlerinin güvenli gerçeklestirilebilmesi amaciyla bazi önlemler alinmasi ve sürekliliginin saglanmasi gerektigi belirtildi.

Isletmeciler, sosyal mesafe önlemlerini almakla yükümlü 

Tedbirlerin restoran, lokanta, kafeler ile içinde yeme- içme hizmet alani bulunan dinlenme tesisleri, kitapçilar, büfe ve kantinler ile diger isletmelerin restoran- kafe bölümleri dahil yeme-içme sektöründeki isletmeler için geçerli oldugu belirtilerek, sunlar kaydedildi.

"Isletmelerinin faaliyetleri sirasinda, ilgili kamu kurum veya kuruluslari tarafindan ilan edilmis olan tedbirlere tam olarak uyulmalidir. Isletme genelinde Covid-19 ve hijyen kurallarini kapsayan bir protokol hazirlanmali, protokol düzenli araliklarla degerlendirilmeli, uygulamada karsilasilan sorunlar, getirilen çözümler ve kamu kurum veya kuruluslarinca uygulamaya konulan tedbirler dikkate alinarak güncellenmelidir.

Protokol kapsaminda, hastalik belirtileri gösteren müsteriye personelin yaklasimi ve uygulanacak islemler de tanimlanmalidir. Bunlar Saglik Bakanliginin yayimladigi Covid-19 rehberinin ilgili bölümünde açiklanmistir. Tesis isletmecileri, tesisin tamaminda sosyal mesafe önlemlerini almakla yükümlüdür.

Genel kullanim alanlarina ve oturum düzenine iliskin sosyal mesafe plani hazirlanmali, tesisin misafir kapasitesi sosyal mesafe planina göre belirlenmeli, bu kapasiteye uygun sayida misafir kabul edilmeli ve kapasite bilgisi tesisin girisinde görülebilir bir yere asilmalidir. Ayrica, tesis giris holünde veya dis cephesinde ve misafir ile personelin kolayca görebilecegi genel kullanim alanlarinda, tesiste uygulanan ve uyulmasi gereken Covid-19 tedbirleri ve kurallarinin yer aldigi panolar düzenlenmelidir."

'Maskesiz müsteri içeri alinmaz' 

Rehberde, misafir kabulüne iliskin de su önlemlerin alinmasi gerektigi kaydedildi:

"Valeler tarafindan eldiven kullanilmamalidir, her araç teslim alma ve teslim etme hizmetinden önce ve sonra eller alkol bazli el dezenfektani ile temizlenmelidir. Valeler araçlara maskesiz binmemelidir. Misafirlere tesise giriste termal kamera veya temassiz ates ölçümü uygulamalidir. 38 dereceden yüksek ates ölçümlerinde, misafir isletmeye alinmayarak, tibbi maske ile saglik kurulusuna basvurmasi saglanir.Tesis girislerinde el antiseptigi bulundurulur ve misafirlerin ellerini antiseptikle temizlemelerinden sonra girisleri saglanir. Maskesiz müsteri içeri alinmaz. Misafirin yaninda yoksa verilmek üzere maske bulundurulmalidir, misafirlerin yeme-içme faaliyeti disinda ve masadan her kalktiklarinda maske takmasi saglanir.Asansörlerin içine 1'er metre ara ile sosyal mesafe yer isaretleri yapilarak, toplam kapasitesinin üçte birini geçmemek kaydiyla kapasitesi belirlenmeli ve yazili/görsel bilgilendirme yapilmalidir."

"Tesisin içinde veya disarisinda sira olusabilecek her yerde (lavabo önleri, varsa sigara içme alanlari vb.) 1,5 metre ara ile sosyal mesafe isaretlemeleri yapilmalidir. Sosyal mesafe ve oturma düzeni kurallari, ayni aileden olan veya bir grup olarak gelen misafirler arasinda uygulanmaz. Yemek servisi verilen masalar arasi mesafe her yönden 1,5 metre, yan yana sandalyeler arasi 60 santimetre olacak sekilde düzenlenmelidir. Masalarda sadece karsilikli oturma düzeni saglanmalidir. Masa yanlarina sandalye konulmaz ve masa yanlarina oturma düzeni olusturulmaz.

Karsilikli oturmada masa eni 70 santimetreden küçük masalarda çapraz oturma düzeni uygulanmali veya karsilikli oturma mesafesinin arttirilmasi amaciyla iki masa birlestirilerek kullanilmalidir. Bütün masa düzeni kurallari masa sekline bakilmaksizin her masa için uygulanir. Yan yana tek kisilik oturma düzeni olan bar masasi seklindeki masalarda sandalyeler arasi mesafe 1 metre olacak sekilde düzenlenmelidir.

Personel ile müsterinin dogrudan yüz yüze kaldigi bar masalari kullanilmamalidir. Her masada el antiseptigi veya kolonya bulundurulmalidir. Açik büfe uygulamasi yapilmasi halinde açik büfenin misafir tarafina misafir erisimini engelleyecek sekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yapilmali, servis ise mutfak personeli tarafindan sunulmalidir.

Çay/kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçlarin kaldirilmali veya misafire servis elemani araciligiyla servis yapilmalidir. Mümkünse tek kullanimlik seker, tuz, baharat, peçete kullanilmalidir. Mümkün oldugunca, temassiz ödeme alinmali, temasli post cihazi kullanilmasi halinde, her kullanimdan sonra cihazin yüzde 70'lik alkol ile silinerek temizlik ve dezenfeksiyonu saglanmalidir. Tesis içerisinde çocuklara ayrilmis oyun odalari hizmete açilmaz."

Rehberde ayrica personelin düzenli saglik kontrolünün yapilmasi gerektigi isaret edilerek, "Personel girisinde termal kamera veya temassiz ates ölçümü yapilmali ve el antiseptigi bulundurulmalidir. Personele, çalisma yerine, misafirler ve ortam ile temasina uygun kisisel koruyucu ekipman (tibbi maske, yüz koruyucu gibi) ile el antiseptigi saglanir ve kullanimi izlenir. Ayni vardiyada mümkün oldugunca ayni personelin çalistirilmasina özen gösterilmelidir" denildi.

'Servis malzemeleri makinede yikanmali' 

Mutfak, pisirme ve servis alanlarinda alinmasi gereken önlemler ve genel bakimla ilgili de sunlar kaydedildi:

"Gida güvenligi ve mutfak hijyeni uygulamalarinin ilgili mevzuat ve yönetmeliklere uygun yapilmasi saglanmalidir. Gida üretim alanina ham madde ve ürün sevklerinde ve mutfak alaninda hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazlari el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipman bulundurulmalidir. Mutfak ve pisirme alanlarina görevli olmayan personel girememelidir. Bütün gidalar kapali dolaplarda veya üzeri kapali sekilde saklanmalidir. Çapraz bulasmayi önlemek için, islem görmemis gida maddeleri ile hazirlanmis gidalar mutfakta birbirlerinden ayri yerlerde muhafaza edilmelidir. Ayrica, hiçbir gida maddesi zeminle temas ettirilmemelidir. Mutfak ve iliskili alanlarin, mutfakta kullanilan her türlü donanim ve ekipmanin, tezgâh ve saklama alanlarinin temizlik ve hijyeni düzenli olarak saglanmalidir. Servis malzemeleri (tabak, çatal, kasik, biçak, bardak gibi) bulasik makinasinda yikanmalidir. Mutfak personeli çalisma esnasinda is kiyafeti ve kisisel koruyucu ekipman kullanilmali, ellerini düzenli olarak yikamalidir. Tuvalet alanlarina giris kapilari otomatik kapi sistemine çevrilmelidir.

Bu imkan yoksa tuvalet alanina giris kapilarinin kollari 1/100'lük çamasir suyu ile sik sik silinmelidir. Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, pisuvarlar, lavabolar, musluk ve batarya basliklari, kapi kollari çamasir suyu ile sik sik temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Tuvaletlerde el kurutma fanlari kapatilarak kullanim disi birakilmali, tek kullanimlik kagit havlular kullanilmalidir. Klimalar yüzde 100 disaridan temiz hava alacak sekilde çalistirilir. Vantilatörler ise kullanilmaz. Merkezi havalandirma sistemleri bulunan tesislerin havalandirmasi temiz hava dolasimini saglayacak sekilde düzenlenir ve sik sik dogal havalandirma yapilir. Klima kullanimi konusunda Saglik Bakanliginin yayinladigi/yayinlayacagi 'Toplumda Klimalarin Kullanimi' rehberine uyulmalidir."

Ayrica alinan bu tedbirlerin sürece bagli olarak zaman içinde güncellenecegi belirtildi.