Tarih: 14.02.2021 15:30

Kahreden haberi Bakan Akar duyurdu! Alikonulan 13 sivil sehit edildi

Facebook Twitter Linked-in

Akar, beraberinde Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Irak'in kuzeyi Gara bölgesindeki teröristlere ait hedeflere yönelik gerçeklestirilen Pençe Kartal-2 Harekati'nin sevk ve idare edildigi sinir hattindaki Harekat Merkezi'ne geldi.

Harekati gün boyunca Harekat Merkezi'nden takip eden Akar, faaliyetlere iliskin bilgi aldi, talimatlar verdi.

Pençe Kartal-2 Harekati'ndaki son duruma iliskin de açiklamalarda bulunan Akar, "PKK/KCK ve diger terörist unsurlari etkisiz hale getirmek, hudut güvenligimizi saglamak ve daha önce güvenlik nedeniyle açiklanmayan, teröristler tarafindan kaçirilan vatandaslarimiz ile ilgili istihbarati teyit etmek ve gerekli müdahalede bulunmak maksadiyla; uluslararasi hukuktan dogan mesru müdafaa haklarimiz dogrultusunda, Irak kuzeyi Gara bölgesinde 10 Subat 2021'de 'Pençe Kartal-2 Harekati' baslatilmistir. Teröristlere ait barinak, siginak ve mühimmat depolari ile sözde karargah yerlerinden olusan 50'den fazla hedef baslangiçta hava harekati ile basarili bir sekilde tahrip edilmistir." diye konustu.

Hava harekatini müteakip hedef bölgesine kara unsurlari helikopterlerle indirilerek kara operasyonunun baslatildigini dile getiren Akar, sunlari söyledi:

"Kara operasyonunun baslangicinda 3 kahraman personelimiz sehit olmus, 3 personelimiz de yaralanmistir. Harekat boyunca 3’ü sözde üst düzey yönetici olmak üzere 48 terörist ölü, 2 terörist ise sag olarak ele geçirilmistir. Böylece bilinen toplam 50 terörist etkisiz hale getirilmistir. Agirlikli olarak yerli ve milli mühimmat kullanilan harekatta terör örgütünün söz konusu bölgedeki varligina agir bir darbe indirilmis ve bölge kontrol altina alinmistir.

Pençe Kartal-2 Harekat bölgesinde faaliyetlerimiz devam ederken, yogun çatismalari müteakip kontrol altina alinan magarada yapilan aramalarda alikonulan 13 vatandasimizin naaslarina ulasilmistir. Yapilan ilk incelemede masum ve silahsiz vatandaslarimizdan birinin omuzundan, diger 12 vatandasimizin baslarindan vurularak sehit edildikleri tespit edilmistir. Böylece PKK’nin kalles ve cani yüzü bir kez daha görülmüstür. Sag olarak ele geçirilen iki teröristin verdigi ilk bilgilerde ise vatandaslarimizin magaraya yönelik harekatin baslangicinda sözde magara sorumlusu terörist tarafindan sehit edildikleri ifade edilmistir. Bu arada vatandaslarimizi sehit eden magaradaki teröristlerin tamami etkisiz hale getirilmistir."

"SON DERECE ÖZEL VE KRITIK BIR HAREKAT"

Operasyonlarin tamamlandigini, kara ve hava unsurlarinin üslerine, kislalarina güvenle döndügünü vurgulayan Akar, "Sehit vatandaslarimizla ilgili adli islemler Malatya’da baslatilmistir. Asil milletimizin bagrindan çikan Türk Silahli Kuvvetleri, ülkemizin ve milletimizin güvenligi için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlilikla devam edecektir. Harekat sirasinda hayatini kaybeden aziz sehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahli Kuvvetleri ile asil milletimize bassagligi ve sabir, yarali personelimiz için de acil sifalar dileriz" ifadelerini kullandi.

13 VATANDASIMIZ SEHIT EDILDI

Harekati gerçeklestiren personeli kutlayan Akar, söyle dedi:

"Son derece özel ve kritik bir harekat icra edildi. Gerçekten önemli, özel bir harekat yapildi. Çok genis bir alani kapsayan zor arazi ve iklim kosullarinda zor bir harekat gerçeklestirildi. Harekatla bölgeye yerlesen, yeniden yapilanmaya çalisan ve bir sekilde hudutlarimiza, güvenlik güçlerimize ve halkimiza saldiri hazirliginda bulunan tüm unsurlar da büyük ölçüde etkisiz hale getirildi. Su anda 50 teröristin etkisiz hale getirildigi bilgisi olmakla beraber aldigimiz çesitli duyumlar, istihbarat kurumlarimizin çalismalari var. Onlarin sonunda etkisiz hale getirilen terörist sayisinin çok daha fazla olacagi yönünde degerlendirmeler bulunmaktadir. Keske 13 vatandasimizi oradan sag salim çikarabilseydik. Ancak alçaklar, caniler, bu silahsiz masumlari yaptiklari katliamla sehit ettiler."

Akar sözlerinin sonunda harekatta gösterilen basari dolayisiyla Genelkurmay Baskani Orgeneral Güler ve sirali komutanlari tebrik etti. Akar'in ardindan söz alan Genelkurmay Baskani Orgeneral Güler de, "PKK terör örgütü unsurlarini etkisiz hale getirerek, Irak'in kuzeyinden halkimiza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldirilarini bertaraf etmek ve hudut güvenligimizi saglamak maksadiyla yaptigimiz bu harekatla teröristlere ait barinak, siginak, mühimmat depolari, karargahlari ve de magaralarin imhasi planlanmistir" diye konustu.

BUGÜNE KADARKI EN GENIS HAREKAT BÖLGESI

Harekat alanina iliskin de bilgi veren Orgeneral Güler, "Harekat alanimiz 75 kilometre genisliginde ve 25 kilometre derinliginde, bugüne kadar icra ettigimiz harekatlarin hemen hemen en büyük bölgesidir. Bu genis bölgede önemli tüm hedeflerin vurulmasi da planlanmistir" ifadesini kullandi.

Milli Savunma Bakani Akar'in direktifleri dogrultusunda harekata iliskin bütün unsurlar tarafindan gerekli hazirliklarin uzun süredir icra edildigini belirten Güler, sunlari söyledi:

"Haftanin'de, Hakurk ve diger bölgelerde yaptigimiz faaliyetlerden sonra terör örgütü çok sikisti ve bütün agirliklariyla Gara bölgesine yerlestiler. Kendilerinin burada çok emniyette ve rahat içinde olduklarini düsünürken iste bu 75 kilometreye 25 kilometrelik alanda bu faaliyeti icra ettik. Bunlarin yaninda bir de 2015 yilindan önceki ortamda kaçirilan personelimiz var. Bu vatandaslarimizi da çok çesitli magaralarda saklayarak kaçirmaya çalistilar. En sonunda istihbarat kurumlarimizdan aldigimiz bilgiler, elde ettigimiz bizim kendi özel çalismalarimiz, kesif unsurlarinin çalismalari sonucunda bunlarin Gara bölgesinde olabilecegine dair çok iyi kanitlar bulduk ve bunlarin üzerinde de çalismaya basladik. Bu alandaki araziye model araziler ve tesisler yaparak ilgili birliklerimiz bizzat üzerinde yogun çalismalar yaptilar."

"HEDEFLER AYNI ANDA VURULDU"

Tüm bu çalismalarin ardindan hava harekatinin 10 Subat saat 02.55'te 41 uçakla bölgede belirlenen tüm hedefleri ayni anda imha edecek sekilde baslatildigini aktaran Orgeneral Güler, "Bu harekatimiza ayrica Havadan Ihbar Kontrol uçagimiz, tanker uçaklarimiz, destek uçaklarimizla SIHA'larimiz da istirak etmistir. Yine 10 Subat saat 04.55'ten itibaren kara harekatimiz basladi. Kahraman unsurlarimizi helikopterlerle bu 75'e 25 kilometrelik alandaki planlanmis hedeflere indirdik. Yasanan ilk temasta 3 kahraman silah arkadasimizi sehit verdik. 3 personelimiz yaralandi" dedi.

Orgeneral Güler, çatismalarin harekatin birinci ve ikinci gününde de ayni sekilde devam ettigini belirterek, "Üçüncü gün bu magaraya geldik. Dere yatagi ve her iki yaninda yüzde 60 meyilli olan ve gerçekten bu bölgede Hava Kuvvetlerinin görerek ates etmesine kesinlikle mani bir alanda seçilmis bir arazi. Mutlak suretle bu yere girmek için ilgili unsurlarimizin bizzat karadan gidip oraya girmesi sartti. Dolayisiyla böyle bir yeri seçmisler. Öncelikle bu her iki tarafta seçilmis 3 noktaya helikopterlerimizle indirme hava hücum harekatimizi icra ettik." ifadelerini kullandi.

"3 GIRIS, 9 ODA VE 7 DEMIR KAPILI MAGARA"

Söz konusu magaranin özelliklerine iliskin de bilgi veren Güler, sunlari söyledi:

"Magarada 3 giris, 9 oda ve 7 tane de demir kapi var. Ayrica magaranin içerisinde sürekli zikzaklar var. Bazi noktalar da 1.20 metre yüksekliginde, insanlarin sadece sürünerek veya çömelmis vaziyette yürümek zorunda oldugu bir yapi olusturulmustur. Belli ki uzun bir süre çalismadan sonra bu magara meydana getirilmis. 3. gün aksamüstü magaradan kaçmaya çalisan bir terörist, unsurlarimiz tarafindan yakalanmistir. 4. gün, yani bugün yine ayni noktadan sabah ayni sekilde kaçmaya çalisan baska bir terörist de ele geçirilmistir. Bu teröristler içerde toplam 8 teröristin oldugunu açiklamistir."

"MODEL ARAZI DAHIL YOGUN BIR EGITIM FAALIYETI ICRA EDILDI"

Harekatin sonucunda 48 teröristin ölü, 2 teröristin sag olmak üzere 50 teröristin etkisiz hale getirildigini açiklayan Orgeneral Güler, sunlari kaydetti:

"Sonuç olarak Gara bölgesindeki terör yapilanmasini bertaraf etmek için ayrintili bir planlama ve hazirlik yapilmistir. Yapilan bu hazirliga uygun sekilde de harekat icra edilmistir. Özel kuvvetlerimiz, model arazi dahil yogun bir egitim faaliyeti icra etmistir ve yapmis oldugu bu egitimin de faydasini burada bizzat görmüstür. Hava Kuvvetlerimiz mükemmel sekilde hedeflerin tamamini vurmustur. Çok agir zayiat verdirilmistir ve bundan sonra terör örgütü dün oldugu gibi bundan sonra da burada kendini artik rahat hissedemeyecektir. Bunu da bundan sonra onlara her gün yasatacagiz. Tanker uçaklarimiz ayni sekilde çok basarili görev yapmis. Yaklasik 4 gündür süren bu operasyonda sürekli olarak uçaklarimiza ikmal yapmislardir. Özetle TSK, terör örgütünün kendisini çok emniyette hissettigi 75 kilometreye 25 kilometrelik Gara alanini örgüte dar etmistir."

Orgeneral Güler sözlerini operasyonda görev alan tüm personeli tebrik ederek tamamladi. (AA)






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —