Göç kavrami her seyden önce insanin haraketliligine ve bu hareketliligin yol açtigi bir nüfus dinamigine gönderme yapiyor. Göçün, besin kaynaklarinin pesindeki insanin avci toplayicilikla baslayan hikâyesi, günümüzün küresel dünyasinda kesintisiz sürüyor. Nedenleri, türleri ve sonuçlariyla bir insanlik hikâyesi…
Gönüllü ya da zorunlu göçlerden, bireysel ya da toplumsal göçlere; ulusal göçlerden uluslararasi göçlere kadar, tehcirden, siginmaya, mübadeleden yeniden iskâna kadar; göçmeni, göçeri, mübadili, muhaciri, siginmacisina kadar her biri kendine özgü sorunlarla, çözümlerle dolu hikâyeler…
Anadolu insaninin hiç de yabanci olmadigi bir hikâye bu. Köyden kente, dogudan batiya, ülkeden ülkeye bir kader gibi süren göçler… Tarihin derinliklerinden gelen kadim zamanlarin hikâyesi ayni zamanda; Asya’nin bozkirlarinda baslayan öykülerini Anadolu’nun yaylalarinda, ovalarinda, daglarinda bugün de sürdürenlerin, daglara sevdali, yaylalara tutkulu konup göçenlerin, yaylacilarin hikâyesi…
Günümüzün en güncel konularindan olan göç, fotograf açisindan genis ve zengin imkânlar sunuyor. Göçün türlü hallerini görünür kilan fotograflarin anlattiklariyla bu hikâyenin pesindeki “avci”lari bekliyoruz. Belgesel fotografin özgün yaraticiliginda insaniyla, yasamiyla, taniklariyla geride biraktiklari, görsel belgelerle göçlerin izini sizlerle sürmek istiyoruz.
Bu davet bizim…
Fotografin sanatçisi, zanaatçisi, profesyoneli, amatörü, meraklisi, severi tüm katilimcilara simdiden basarilar dileriz. Isiginiz her daim bol olsun…
M. Muhtar KUTLU
Katilim: Her yastan amatör veya profesyonel tüm fotograf severler en fazla 5’i renkli ve 5’i siyah-beyaz olmak üzere toplamda 10 adet göç konulu eser ile yarismaya katilabilirler. Katilim ücretsizdir.
Son katilim tarihi: 29 Ekim 2021
Detayli bilgi: http://www.gelenekselturkiye.org/
Geleneksel Türkiye Fotograf Yarismasi Nedir?
Aktiffelsefe Kültür Dernegi tarafindan 1991 yilindan bu yana gönüllü olarak düzenlenen Yarisma, bu cografyada yasamis ve yasayan toplumlara ait unutulmaya yüz tutmus kültürel mirasin, yöresel ve etnik geleneklerin ve degerlerin belgelenerek yasatilmasi, hatirlatilmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasini amaçlamaktadir. Bu hedefi gerçeklestirirken fotograf sanatini ve belgesel fotografçiligi desteklemektedir. Her yil farkli bir temayi isleyen yarismanin 26’incisi “Göç” konusunu ele almaktadir.
Uzun yillardir fotograf sanatçisi ve akademisyen Mehmet Aslan GÜVEN’in danismanligini yaptigi yarismanin seçici kurulunda Devlet Fotograf Sanatçisi Ozan SAGDIÇ, Folklor Arastirmacisi Abdullah GÜNDÜZ, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu SOKÜM Komitesi Baskan Yardimcisi Muhtar KUTLU, Fotograf Sanatçilari Erol ÇINAR ve Eray KANIMTÜRK ve Aktiffelsefe Kültür Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Nazim ÖZDEMIR yer almaktadir. Ödül alan ve sergilemeye deger bulunan fotograflar her yil kitap olarak basilmakta ve fotograf sanatçilarina, kütüphanelere, üniversitelere, fotograf derneklerine ve ülkemizin kültürel mirasi ile ilgili kurum ve kuruluslara gönderilmektedir.