KALP KRIZINDE IHMALE GELMEZ 4 BELIRTI!

Kadinlar dikkat! Mide agrisi sandiginiz kalp krizi sinyali olabilir! Kalp krizi kadin ve erkekte farkli sinyal veriyor!

Sağlık 12.04.2021 11:15:16 0
KALP KRIZINDE IHMALE GELMEZ 4 BELIRTI!

Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasinda ilk sirada yer alan kalp krizi kadinlarda da hizla yayginlasiyor! Üstelik kalp krizinin erkeklerde ve kadinlarda farkli sinyal verdiginin bilinmemesi nedeniyle birçok kisi bu sinyalleri yanlis degerlendirip hayatini kaybedebiliyor.  Oysa ilk 2 saatte tedaviye baslanan hastalarda, kalp kasi hasari ve ölüm oranlarinin daha düsük oldugunu vurgulayan Acibadem Dr. Sinasi Can (Kadiköy) Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Refik Erdim, “Kalp krizi belirtileri erkeklerde ve kadinlarda benzerlik gösterse de bazi önemli farkliliklar bulunmaktadir. Ancak kadinlarda kalp krizi baslangiç sikayetlerinin daha belirsiz olmasi sebebiyle kalp krizi tanisi daha geç koyulmakta ve ölüm oranlari daha yüksek olmaktadir. Bu nedenle kalp krizinin kadinlardaki sinyallerinin dogru bilinmesi ve bu belirtiler oldugunda hastalarin çok hizli bir sekilde hastaneye basvurmasi çok önemlidir.” diyor. Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Refik Erdim, 12-18 Nisan Kalp Sagligi Haftasi kapsaminda yaptigi açiklamada, kadinlarda ve erkeklerde kalp krizi sinyallerini anlatti, önemli uyarilar ve önerilerde bulundu. 

Erkeklerde kalp krizinin 4 sinyali

1. Gögüs agrisi kalp krizi sirasinda hem kadinlarda hem erkeklerde en sik gözlenen bulgudur. Bu agri gögüs kafesinin ortasinda genis bir alanda genellikle sirta ve sol kola yayilimi olan sikistirici tarzda bir agridir. Hastalarin çogu tarafindan gögüs kafesinin büyük bir agirlikla sikistirilmasi ve beraberinde nefes darligi gelismesi olarak tarif edilir. 

2. Gögüs agrisi olmaksizin her iki kol ve omuzda agri olmasi, çene veya karin agrisi olmasi kalp krizi hastalarinda gözlenebilir.

3. Gögüs agrisi ile beraber veya tek basina nefes darligi bulgusu kadinlarda daha sik gözlense de erkeklerde de ani baslangiçli nefes darligi kalp krizinin ilk bulgusu olabilir.

4. Soguk terleme ve ölüm korkusu hem kadinlarda hem erkeklerde kalp krizi sirasinda gögüs agrisi ile beraber gözlenebilir. Bu sikayet kalp krizinin en önemli bulgularindan biridir ve acil hastaneye basvurmayi gerektirmektedir. 

Kadinlarda kalp krizinin 4 sinyali

1. Gögüs agrisi kadinlarda da en sik gözlenen bulgu olmasina ragmen erkeklerden daha farkli olarak bu agri kalp krizinden günler önce hafif siddette baslayip sonrasinda siddetli hale gelebilir. Kadinlarda gögüs agrisi sikistirici tarzda olabilecegi gibi hastalar tarafindan yanma seklinde de tarif edilebilir. Gögüs agrisi ile beraber sirt agrisi yakinmasi kadinlarda erkeklere göre yaklasik 3 kat daha fazla görülmektedir. Yine erkeklerde genellikle agri sol kola yayilirken kadinlarda her iki kola veya sol alt çeneye dogru yayilabilir.

2. Kadinlarda daha sik gözlenen diger bulgu ise gögüs agrisi olmaksizin ani gelisen asiri yorgunluk ve halsizlik yakinmasidir. Özellikle istirahatte veya çok hafif hareketle ortaya çikan bu sikayet ile beraber gögüste agirlik hissi de varsa mutlaka hastaneye basvurulmalidir.

3. Halsizlik ve bayginlik hissi kalp krizinin baslangicinda tansiyon ve nabiz düsüklügüne bagli olarak özellikle kadinlarda daha sik gözlenmektedir.

4. Yine her iki cinsiyette gözlense de mide agrisi, midede yanma, gaz ve siskinlik gibi sikayetler özellikle kalbin alt duvarini tutan kalp krizlerinde kadinlarda erkeklere göre 2 kat daha sik gözlenmektedir. Bu sikayetler mide sikayeti ile karistirilarak tedavide gecikmelere yol açabilir. Bu sebeple özellikle kardiyak risk faktörleri olan hastalarda gaz, siskinlik ve mide agrisi varsa kalp krizi ihtimali mutlaka düsünülmelidir.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °