Kalpte Yasanan Rahatsizliklar Ciltte Nasil Belirti Verir?

Kalpte Yasanan Rahatsizliklar Ciltte Nasil Belirti Verir?

Kalp hastaliklari günümüzde en sik hastalik ve ölüm sebebidir. Yasla birlikte sikligi artmakla birlikte seker hastaligi, yüksek kolesterol, sigara, yüksek tansiyon, bel bölgesinde yaglanma, hareketsiz yasam bilinen en önemli risk faktörleridir. Risk faktö

Ateroskleroz en basit anlatim ile damar duvarinda yag birikmesidir ve genetik, beslenme, hareket gibi birçok faktörün rol oynadigi ilerleyici bir hastaliktir. Ateroskleroz kalp damarlari ile birlikte beyin damarlari, bacak damarlari, böbrek ve barsak damarlari öncellikli olmak üzere vücuttaki bütün damarlari etkiler. Kisiden kisiye de öncelik sirasi degisir. Damarlar disinda kalp kasini veya kalp kapaklari etkileyen hastaliklar da kalp yetmezligi veya ritim bozukluklari olarak da karsimiza çikabilir. 

Tüm bu hastaliklar bazen gözle görülür sekilde bize ipuçlari verebilir. Bunlari fark etmek, erken tani koyup, risk faktörlerini azaltmamizi ve hastaligin seyrini yavaslatmamizi veya durdurmamizi saglayabilir. Peki bunlar nelerdir?

       1.Göz çevresinde yag birikintileri: Yüksek kolesterol varliginda bazi kisilerde göz çevresinde düzensiz sinirli, sarimtirak renkli yag birikintileri olabilir, ateroskleroz ve artmis kalp krizi riski ile iliskilidir.

      2.Yaglanmis göbek: Göbekten alinan kilolar herkeste seker hastaligi, yüksek tansiyon, ateroskleroz ve artmis kalp krizi riski ile iliskilidir.

      3.Yemek sonrasi karin agrisi: Kisinin kilosundan bagimsiz yemek sonrasi gelisen, bir süre devam eden ve sonra geçen karin agrisi ateroskleroz hastaliginin belirtisi olabilir.

      4.Bacak ve ayaklarda sisme: Her iki bacakta gelisen, bastirinca iz birakan, cildi geren bazen kasintiya sebep olan sislikler kalp yetmezliginin bulgusu olabilir, tek tarafli olmasi genelde toplardamar hastaliklarinda görülür.

5. Saçlarda dökülme: Erken yasta ortaya çikan kellik mekanizmasi net olmasa da saç köklerini besleyen ince damarin yetersizligi sonucu olabilir, bu da genel damar hastaliginin bir belirtisi olabilir.

6. Bacak killarinda azalma: Ateroskleroz sonucu bacak damarlarinda darliklar ve tikanmalar bacaklara giden kan akiminda azalmaya ve bacak killarinda dökülmelere sebep olabilir, genelde yürümekle bacak agrisi ile birliktedir. 

7. Yanaklarda kizariklik: Kalp kapak hastaliklarinda, özellikle de mitral kapak darliklarinda özlenir ve hastaligin ilerlemis olabilecegini gösterir. 

8. Dudaklarda morarma: Özellikle dogustan gelen kalp hastaliklarinda görülen, bebeklik çaginda aglamakla artan, ilerleyen yaslarda efor sonucu belirginlesen, kirli ve temiz kanin karismasi sonucu dudaklarda morarma görülebilir.

9. Cinsel fonksiyonlarda azalma: Sertlesme sorunu ateroskleroz sonucu damar hastaliginin belirtisi olabilir, sigara kullanimi ile çok yakin iliskilidir.

10. Nabiz atislarinda belirginlesme veya düzensizlesme: Kalp ritim bozukluklarinda, kalp kapak hastaliklari ile birlikte veya yüksek tansiyon sonucu görülebilir. Yasla birlikte felç riskinde artis görülür.