KAMPÜSTEKI AGAÇLARIN ZEYTINLERI ZEYTINYAGI VE BURS OLACAK

KAMPÜSTEKI AGAÇLARIN ZEYTINLERI ZEYTINYAGI VE BURS OLACAK

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
KAMPÜSTEKI AGAÇLARIN ZEYTINLERI ZEYTINYAGI VE BURS OLACAK

Izmir Amerikan Koleji’nin 141 yillik tarihi kampüsündeki asirlik 151 zeytin agacinin bahçeye dökülen zeytinleri için proje gelistiren ögrenciler, zeytin hasadi düzenledi. Topladiklari zeytinleri TARIS Tepeköy Tesisleri’ne gönderen ögrenciler, üretilen zeytinyagindan elde edecekleri gelirle hem bahçedeki zeytinlikleri güçlendirecekler hem de okulun burs fonuna destek olacaklar

Türkiye’nin köklü liselerinden Izmir Amerikan Koleji’nin (ACI) ögrencileri, okulun bahçesindeki asirlik zeytin agaçlari için örnek bir sosyal sorumluluk projesi gelistirdiler. Saglik ve Egitim Vakfi’nin (SEV),  çatisi altindaki Üsküdar Amerikan Lisesi, Tarsus, Izmir ve SEV Amerikan Koleji ögrencilerine yönelik sosyal bilinci artirmalari amaciyla her yil düzenledigi “Mission: Possible Proje Yarismasi”, bu yil da örnek projelere önayak oldu. Izmir Amerikan Koleji’nden Lise 3 ögrencileri Demir Lübiç, Deren Cengiz ve Arjen Yumuk, gelistirdikleri “ACI Zeytin Hasadi Projesi” ile okul bahçesindeki zeytinleri degerlendirerek, çevre bilinci alaninda bir farkindalik yaratmayi basardi.

ACI ögrencileri, okul bahçesindeki asirlik onlarca zeytin agacindan yilin belli dönemlerinde zeytinlerin toplanarak degerlendirilmesi gerektigi fikrinden yola çiktilar. Okulda zeytin hasadi gerçeklestirmeyi planlayan ögrencilere, “Bu bir ‘sehirde tarim’ örnegidir” diyen ve kendisi de ACI mezunu olan Izmir Ticaret Borsasi (ITB) Baskani Isinsu Kestelli de destek verdi. ITB ögrencilerin zeytin hasadina teknik destek verirken, ITB üyelerinden TARIS de sikim ve siseleme konusunda yardimci oldu.

ZEYTINLER ZEYTINYAGI TESISINDE

Proje lideri ögrenciler, “Son arzum yesillik ve agaçlik arasinda olmaktir” diyen Ata’mizin anisina okulun tarihi kampüsünde zeytin hasadi düzenledi. Bir senlik havasinda geçen hasada, tüm ögrenciler, veliler, ögretmenler, okul çalisanlari ve mezunlar da katildilar. Zeytin hasadinda TARIS’ten gelen bir ziraat mühendisi zeytinin nasil toplanmasi gerektigini ve dikkat edilmesi gereken hususlari anlatti. Hasada katilanlar da elle dalindan toplama, tirmikla toplama ve el makinesi ile toplama yöntemleri ile zeytinleri topladi.

ZEYTINLER BURS OLACAK

Okuldaki 151 zeytin agacindan bahçeye dökülen zeytinler toplanarak TARIS Tepeköy Tesisleri’ne ulastirildi. Orada sikim ve siseleme yapildiktan sonra etiketleme için tekrar okula gönderilecek. Özel 500 ml.lik siseler, proje lideri olan ögrencilerin sanat ögretmenleri ile birlikte ACI’ya özel tasarladiklari etiketlerle, okul etkinliklerinde veli ve mezunlara sembolik fiyatlarla satisa sunulacak. Elde edilen gelirle de yine okul bahçesindeki zeytinlerin güçlenmesi ve bakimi için bir miktar bütçe ayrilip, kalan bütçe de okulun burs fonuna aktarilacak.

“SEHIRDE TARIMA GÜZEL BIR ÖRNEK”

ACI Müdürü Didem Erpulat, uzun zamandir hayalini kurduklari ACI hasadinin, ögrencilerin projesiyle hayat buldugunu vurguladi. Erpulat, “141 yillik geçmisi olan okulumuz, kampüsünde yasi yüz yili geçen onlarca zeytin agaci barindiriyor. Bizler de hem bir hayalin gerçege dönüsmesinden, hem de sehirde tarima bu kadar güzel bir örnekle katkida bulunmaktan çok mutluyuz. Belki hasadin sonucunda çikacak yag miktari sembolik olacaktir, ama bizim için önemli olan bu güzel hasatta ögrencisiyle, ögretmeniyle, velisiyle, mezunuyla, çalisaniyla tüm ACI ailemizin emeginin olmasidir” diye konustu. 


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °