Kani Beko, TRT'ye dizi emekçilerine zulmü durdurmasi çagrisi yapti

Kani Beko, TRT

DISK Sinema Emekçileri Sendikasi'na (DISK Sine-Sen) destek veren CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, Dizi seti emekçilerine hem fiziki hem de maddi zulüm devlet kurumu olan TRT'de yapilmasina izin veriliyor.

Kara Tahta adli dizi basta olmak üzere TRT bünyesinde yer alan birçok projede hukuka aykiri çalisma kosullarinin oldugunu belirten DISK Sinema Emekçileri Sendikasi'na (DISK Sine-Sen) destek veren CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, “Dizi seti emekçilerine hem fiziki hem de maddi zulüm devlet kurumu olan TRT’de yapilmasina izin veriliyor. Kamu kurumu olan TRT’yi bunu durdurma çagrisi yapiyorum” dedi.

Film ve dizi emekçilerinin insani kosullarda islerini yapmalari için yillardir sürdürdükleri mücadelenin AKP iktidarini yavaslattigini ancak durduramadigini hatirlatan CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, “Devrimci Isçi Sendikalari’na bagli Sinema Emekçileri Sendikasi'nin TRT’nin Kara Tahta adli dizisi üzerinden yaptigi ‘artik yeter’ açiklamasi bu ülkede sömürü düzeninin sanatçilara bile ne sekilde dayatildiginin bir kanitidir. Kara tahta adli dizi filmin çekimlerinde, 4857 sayili is kanununun 41. Ve 63. Maddelerinde belirtilen azami çalisma süresi asilarak günlük 18 saati bulacak sekilde çekimler yapildigi ve dinlenme sürelerine uyulmadigi sendikaya ulasan sikayetler arasinda.

Kaselerin ödenmesinde gecikmeler, ödenmeyen ücret alacaklarinin bulunmasi ve SGK primlerini düsük yatirilmasi da set çalisanlarinin sikayetlerinden birkaçi. Isçilere kaselerinin ödenmesi sarti olarak zorla istifa dilekçeleri imzalatilmis hatta kaselerin tamami ödenmemis olmasina ragmen tüm hak ve alacaklarin ödendigine dair ibra beyanina da metin içeriginde yer verildigi sendikaya bildirilmis. Sine-Sen’in yaptigi arastirma ile dilekçeler incelenerek dogrulugu da teyit edilmistir. Bunlarin tümü hak gaspidir, dizi seti isçisine hem fiziki hem de maddi zulümdür! Sendikanin yaptigi çagriyi yineleyerek, bir kamu kurumu olan TRT’de hukuka aykiri çalisma kosullarinin bulundugu görüldügünden, TRT’yi sikayetlere karsi duyarli olmaya ve sorunlarin giderilmesi yönünde girisimlerde bulunmaya davet ediyoruz” açiklamasinda bulundu.

HER KESIM ARTIK YETER DIYOR!

Sine-Sen’e isverenlerin tüm hukuksuz uygulamalarina karsi yürüttügü mücadelede destek olacaklarini belirten Izmir Milletvekili Kani Beko, “Isçilerin hak ve alacaklarinin karsilanmasi ile is güvenligi ve isçi sagliginin temini için gerekli yasal süreçleri baslatan sendikamizin yanindayiz. Sömürü düzeni almis basini gidiyor. Sanata ve sanatçiya deger vermeyen, sanati, eglenceyi, müzigi her firsatta kisitlayan AKP iktidarinin baskilari ve degersizlestirmesi her kesime artik yeter dedirtiyor” ifadelerini kullandi.