KANI BEKO'DAN ASGARI ÜCRETI 6.000 TL YAPIN ÇAGRISI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konusan CHP'li Kani Beko asgari ücretin en az 6.000 TL olmasi gerektigini söyledi.

Ekonomi 22.06.2022 15:25:21 0
KANI BEKO


Meclis kürsüsünden seslenen CHP Milletvekili Kani Beko, “Asgari ücrete mutlaka ara zam yapilmali, en az 6.000 TL olmalidir; aksi hâlde isçiler aç kalmaya devam edecektir. Isçilerden milyarlarca lira vergi aliyorsunuz pirlanta, kürk ve yatlardan vergi almiyorsunuz. 5'li çetenin vergilerini her yil erteliyorsunuz” dedi.

Türkiye'de çalisma hayatina dair yasanan sorunlarla ilgili TBMM’de gündem disi söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Izmir Milletvekili Kani Beko, ekonomik zorluklar ve isçinin, emekçinin hakkinin sömürüldügü kaotik bir dönemin yasandigini dile getirerek, isçi ve emekçilerin artan sorunlarina bir an önce çözüm bulunmasini istedi.

TBMM kürsüsünde yaptigi konusmada isçi sorunlarina deginen CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, çarpici açiklamalarda bulundu. Bugün Türkiye'nin her yerinde onlarca direnisin örgütlenmesinin tesadüf olmadigini ifade eden Beko, “Türkiye, siyasal tarihinin -savas dönemleri disinda- ekonomik olarak en kötü dönemlerinin birini maalesef yasamaktadir. Isçinin, emekçinin hakkinin bu kadar sömürüldügü baska bir dönem maalesef yasanmamistir. Asgari ücret açlik siniri altinda kalmis durumdadir, asgari ücrete mutlaka ara zam yapilmali, en az 6.000 TL olmalidir; aksi hâlde isçiler aç kalmaya devam edecektir. Isçilerden milyarlarca lira vergi aliyorsunuz pirlanta, kürk ve yatlardan vergi almiyorsunuz. 5'li çetenin vergilerini her yil erteliyorsunuz” diye konustu.

TÜIK'e baski yaparak, enflasyonu düsük göstererek temmuz ayinda milyonlarca emeklinin, isçinin, kamu çalisaninin, dullarin ve yetimlerin haklarini neden gasp ediyorsunuz?” diye soran Beko, “Emeklilikte yasa takilanlarin hak ettikleri, yilda toplam 10 milyar lirayi vermiyorsunuz; Suriyeli misafirlere 100 milyar lira harcadiginizi kürsülerden öve ve anlatiyorsunuz, sizin adaletiniz bu mu?” dedi.

Isçi sagligi ve is güvenligi tedbirlerinin alinmadigi için AKP iktidari boyunca her yil 2.000'e yakin isçinin hayatini kaybettigini ve kaybetmeye devam ettigini vurgulayan Beko, “4857 sayili Yasa'ya göre 18 yasin altindaki çocuklarin tehlikeli ve riskli isyerlerinde çalistirilmasi yasaktir ancak 3 milyona yakin çocugumuz tehlikeli ve riskli isyerlerinde çalismaya devam ederken her yil 100'e yakin çocugumuz maalesef is cinayetlerinde ölüyorlar. Çocuklarimizin ölümüne neden olanlarin kalbi kurusun, kalbi kurusun, kalbi kurusun diyorum!” dedi.

SENDIKAL HAREKETE ENGELLER BITMIYOR!

Sendikal hareketin engellenmesiyle ilgili de açiklamalar yapan Beko sunlari söyledi: “Uluslararasi anlasmalarda -Anayasa'nin 90'inci maddesine göre- "Emekliler sendika kurabilir." denilmesine ragmen kurulan emekli sendikalarinin kapanmasi için dava açiyorsunuz. Anayasa'nin 51'inci maddesi diyor ki: Isçiler, kendi özgür iradesiyle istedikleri sendikaya üye olabilirler. Sendika üyesi olduklari için isten atilan isçi kardeslerimize maalesef, sahip çikmiyorsunuz, Uluslararasi Çalisma Örgütü ILO'nun kararlarini da uygulamiyorsunuz. Siyasi partilerde oldugu gibi, sendikal barajlardan dolayi toplu is sözlesmesi yapmamaktadir. 2022 Ocak istatistiklerine bakildiginda, 215 isçi sendikasinin sadece 58'i yüzde 1 barajini asarken maalesef, 157 sendika baraji asamamistir. Bu yüzden dolayi, yüzde 70'i baraj altinda kalmistir. 12 Eylül 1980 fasist darbe yasalari maalesef, bugün, hâlâ devam etmektedir.”

DEVLET ELIYLE SOYGUN YAPILIYOR!

“Ülkemizde 10 milyonu askin issiz var ve bu rakam 95 ülkenin nüfusundan fazladir ve bu konuda maalesef yeterli istihdam çalismalari yapilmamaktadir” diyen CHP Milletvekili Kani Beko, “Issizlik Fonu'nda 150 milyar TL olmasi gerekmektedir, issiz kalan isçilere Issizlik Fonu'nun yüzde 10'nunu verdiniz, yüzde 90'nini amaci disinda kullandiniz ve geri kalanini Varlik Fonu'na aktararak devlet eliyle tam bir soygun yaptiniz” dedi.

Türkiye’deki 10 milyonu askin engellinin basta istihdam olmak üzere; egitim, saglik, ulasim, sosyal yasam olmak üzere hayatin her alaninda sorunlari olduguna dikkat çeken Beko, “Kamuda 60 bin engelli istihdam açigi var ancak 657 sayili Kanun'a göre ‘Kurum ve kuruluslar kamuda yüzde 3 oraninda engelli çalistirmak zorundadir.’ Is Kanun'a göre ise "Özel sektör is yerleri yüzde 3, kamu is yerlerinde ise yüzde 4 engelli çalistirilir’ demesine ragmen 2021 yilinda bir engelli arkadasimiza istihdam açmadiniz” ifadelerini kullandi.

2,5 MILYON ISÇININ HAK ÇIGLIGINI ARTIK DUYUN!

Toplum yararina proje kapsaminda çalisan 2,5 milyona yakin isçinin üç ay, alti ay, dokuz ay çalistirildigini ve is akitleri feshedildikten sonra bu isçilerin Issizlik Fonu'ndan maas alamadigini  dolayisiyla kidem tazminati da alamadiklarini paylasan CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, sözlerini su sözlerle tamamladi: “ISKUR'un bu proje içerisinde 2,5 milyona yakin çalistirmis oldugu bu isçi kardeslerimizin artik çigliklarini duyun ve bu arkadaslarimiza kadrolarini verin. Kamuda, belediyede, özel idarede çalisan taseron isçilerine Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan kadro sözü vermisti. Taseron isçilerin kadrosunu neden vermiyorsunuz? Unutulmasin ki hakkaniyetli bir ücret, yasalara uygun bir çalisma düzeni, sendika hakki ve insanca bir yasam tüm emekçilerin hakkidir!”



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °