40 yildan uzun süredir kanser tedavilerindeki yenilikler ve özellikle kemoterapi alanindaki gelismeler sayesinde yasam sürelerinde önemli düzeyde uzamalar saglandi. Ancak kanser tedavilerinin dogurganligi olumsuz etkiledigi de bir gerçek. Bazi kanser teda
“Kanser gibi hayati tehdit edici bir tani alan hastalarda, fertilite koruyucu yöntemler dedigimiz hastanin üremesini devam ettirebilecegi islemleri vaktinde yapmak-önlemleri almak ve uygulamak son yillarda daha fazla önem kazanmaya basladi. Bu gruptaki hastalar bir yandan tedavisini düsünürken ve yasamini devam ettirmenin yollarini ararkendiger yandan çocuk sahibi olmayi arka plana itebiliyor. Iste bu noktada fertilitenin korunmasi ile ilgili danismanligin hastaya uygun bir sekilde verilmesi multidisipliner kapsamli bir ekip tarafindan gerçeklestirilmelidir.” diyen Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Emre Pabuçcu, dogurganligin korunmasiyla ilgili önemli bilgiler paylasti.
Dogurganligin Korunmasi Yöntemleri:
Kanser hastalarinin tedavi süreçlerinin ardindan yumurta ve sperm hücreleri yok olabiliyor. Özellikle kemo veya radyoterapi sonrasinda testis veya overlerde kalici hasarlar olusabiliyor. Böylelikle, kisilerin çocuk sahibi olma sanslari çok azalabiliyor. Iste burada en önemli konu, kanser tedavisi öncesinde mutlaka dogurganligin korunmasi adina hangi yöntemlerin elimizde bir seçenek olduklarini kisiler ile paylasmak. Yani “BILGILENDIRME” çok çok önemli. Böylelikle, seçeneklerden birinin uygulanmasi durumunda üreme durumlarini kaybetme riski olan hastalar yumurta ve sperm dondurma islemiyle, hastaliklarini atlatinca çocuk sahibi olabiliyor. Kanser hastalarinda fertilite prezervasyonu yöntemleri hastanin yasi, planlanan tedavi, elde olunan zaman, partnerin durumu ve yumurtaliklara olasi metastaz riski durumuna göre seçiliyor. Böylece üremeyi olumsuz etkileyebilecek hastaliklar sonrasinda dondurulan hücreler ile tekrar çocuk sahibi olma sansi oluyor. Günümüzde fertilite prezervasyonu için birçok seçenek bulunuyor. Günümüzde en sik uygulanan yöntemler arasinda:
Kanser tedavileri öncesi sperm hücresi/testis dokusu
Embriyo ve/veya oosit (yumurta hücresi) dondurulmasi
Ovaryan doku (yumurtalik dokusu) dondurulmasi sayilabilir.
Disiplinler arasi iletisim son derece önemi
Bu grup hastalarda ileriki fertilite (çocuk sahibi olma) potansiyelinin degerlendirilmesi ve uygun fertilite prezervasyonu yöntemlerinin uygulanmasi multidisipliner bir yaklasimi gerektiriyor. Etkili ve sürdürülebilir fertilite koruyucu hizmetler için medikal onkolog, cerrahi onkolog, reproduktif endokrinolog ve ürolog arasinda sürekli bir is birligi olmalidir. Multidisipliner is birliginin güçlendirilmesi ve fertilite koruyucu yaklasim servislerinin yayginlasmasi infertiliteye yol açabilecek tedavi alan hastalarin bu seçeneklerden faydalanabilmesini yayginlastiracaktir. Gereklilik halinde etik ve yasal konularda danismanlik alinmasi da uygun olacaktir. Kisaca asamalar söyledir:
Kanser tanisi sonrasi ve tedavisi öncesi ‘Dogurganligin Korunmasi’ hakkinda bilgilendirme
Seçeneklerin degerlendirilmesi ve en uygun olanin seçilmesi
Yumurta-sperm-embriyo veya dokularin ileride kullanilmasi adina dondurulmasi
Zamani gelince bu hücre veya dokularin çözülüp kullanilmasi
Hastalarimizin yüzü gülüyor
"Bizler, merkezimizde bebek sahibi olmak isteyen ailelere hizmet verirken, fertilite korunmasi konusunda da çalismalar yapiyor, bu alanda multidisipliner bir yaklasimla çalisilmasini önemsiyor ve güncel tedavi yaklasimlarini araliksiz takip ediyoruz. Sürekli günceli takip eden, yurtiçi ve yurtdisi kongrelere katilan ekibimiz, yenilikleri merkeze adapte ederek sürekli güncelleme yapmaktadir. Bu sekliyle kanser illetinden kurtulup çocuk sahibi olan çok sayida danisanimiz var!” açiklamasini yapan Doç. Dr. Emre Pabuçcu, “Dogurganligin korunmasi yöntemlerinin gelisimi ve bu seçenegin paylasimi ile ailelerin yüzlerini güldürüyor ve hastalarimiza bu yönde üst düzey hizmet sunabiliyoruz.” dedi.