DAYANACAK GÜÇLERININ KALMADIGINI VURGULAYAN GÜZIDE PEKER DEVIR HAKKI IÇIN MILLI EGITIM BAKANI ZIYA SELÇUK'A ÇAGRI YAPTI.
COVID-19 salginindan en çok etkilenen kesimin kantin isletmecileri oldugunu belirten Izmir Kantinciler Odasi’nin ilk kadin Baskan Adayi Güzide Peker, her kantinciye bir kez kanuni izne bagli devir hakkinin verilmesi gerektigini ifade etti. Peker, “Salgin yüzünden yüz yüze egitim yaklasik bir yildir yapilamiyor. Kantinlerimizi açamadigimiz için kredi borçlarimizi ödeyemiyoruz. Çok istememize ragmen vergi ve sgk ödemelerimizi yapamiyoruz. Önümüzü görmedigimiz için yapilandirma firsatini kaçirdik. Kantincimiz bu zor süreçte ailesinin mutfak giderlerini, kira, elektrik, su, iletisim giderlerini karsilayamaz hale geldi. Dayanma gücü kalmayan kantincimiz bu sektöre yatirim yapmak isteyenlerin önünü açmak için devletimizden devir hakki istemektedir. Kantin isletmecilerimizin vefat etmesi halinde kantinler varislerine miras olarak kaliyor. Ancak hayattayken devir hakki bulunmuyor. Devletimizin gerçeklestirecegi Hukuk Reformu’nda kanuni hakkimiz olan ancak izne bagli bulunan kantin devrinin de bir an önce önünün açilmasini istiyoruz”dedi.
Yüz yüze sinav döneminde ögrencilerin acil ihtiyaçlarini karsilamak için açilan kantinlerin günlük 50-60 lira ciro yaptigina dikkat çeken Güizide Peker, zorunlu yüz yüze egitim baslayincaya kadar kantin isletmelerinden kira alinmamasi gerektigini söyledi. Peker, “Mart ayindan itibaren ögrencinin istegine bagli olan kademeli açis programinda kantinci yine magdur olacak. Bu süre içerisinde kantinci esnafi okullarda hizmet amaçli olacagindan herhangi bir gelir elde etmesi söz konusu olmayacak. Pandemi sebebi ile kantinlerden hizmet alan ögrenci sayisi yok denecek kadar az. Ama buna karsin kantinci esnafi tüm okul faal halde olsa da olmasa da ayni elektrik, dogalgaz giderini, çalisan elemaninin resmi ödemelerini vb giderleri kurusu kurusuna karsilamak zorunda. Bunlarda yetmezmis gibi birde Devlete kira ödemek zorunda kalmakta. Devletimiz bu konuda esnafinin yaninda olmali. Zararina hizmet amaçli isletmelerine giden kantincilerimizin sirtina kira kamburu yüklenmemeli”seklinde konustu.
Devletin esnaf ve sanatkari korumasi ve desteklemesinin yasal bir hak olduguna dikkat çeken Güzide Peker, “Türkiye genelinde on binlerce kantin isleticisi esnaf, bunlarin aileleri, yaninda istihdam ettikleri çalisanlari, çalisanlarin aileleri, kantinci esnafinin tedarikçi firmalariyla birlikte bu sektörden geçimini saglayan yüzbinlerce insan zor durumda. Devletimizden kantinci esnafina hiçbir kriter koymadan HIBE DESTEK KREDISI bekliyoruz. Yaklasik bir yildir tüm birikimlerini nakde döndürüp satarak, ailesinden ve yakinlarindan borç alarak vb. zorluklarla evine ekmek götürmeye çalisan kantinci esnafi arkadaslarimiz yakinda tamamen iflas ederek issiz kalacaktir. Okullarimizin çözüm ortagi olan kantinci esnafi yasatilmalidir. Kantincilik meslegini birakma noktasina gelen Kantinci Esnafi biriken bu borçlarini destek almadan ödemesi mümkün degildir” dedi.