Tarih: 11.03.2022 12:49

KAR VE ASIRI SOGUKTAN KORUNMA REHBERI!

Facebook Twitter Linked-in

Uzmanlarin günlerdir uyarida bulundugu kar yagisi ve soguk hava yurdumuzu etkisi altina aldi; çogu ilimiz adeta beyaza büründü! Trafik kazalarinin, düsme sonucu olusan kirik-çikiklarin ve daha bir dizi sorunlarin önlenmesi için günler öncesinden tedbirler alindi; alinmaya da devam ediyor. Kar yagisi ile soguk havanin yol açabilecegi olumsuzluklari önlemek için bizim de tedbirli olmamiz çok önemli, zira bu havalar ayni zamanda sagligimizi da ciddi boyutlarda tehdit ediyor. Örnegin, ritim bozuklugu, kalp yetersizligi ve kalp krizini tetiklemesi gibi! Ayrica düsme nedeniyle olusan kirik-çikiklar  yogun kar yagisinda sik görülen diger önemli sorunlari olusturuyor. Acibadem Saglik Grubu’nun uzmanlari kar ve asiri soguktan korunmak için önemli öneri ve uyarilarda bulundu. 

KALP SAGLIGI IÇIN 5 KURAL

DIKKATLI EFOR SARF EDIN

Soguk hava beraberinde kar temizleme, yolda kalan araci itme ve kar yagisindan kaçinmak için kosma gibi ek efor sarf etmeye neden olabiliyor. Ancak bu havalarda asiri efor sarf etmek çarpinti, nefes darligi, ritim bozuklugu, daha kötüsü kalp krizine yol açabildigi için dikkatli efor sarf edin. 

BASINIZI MUTLAKA BERE ILE KORUYUN

Vücudumuzdaki isi kaybinin çogu genellikle bas bölgesinde gerçeklesiyor, bunun sonucunda da kalbimiz daha fazla çalismak zorunda kaliyor. Dolayisiyla sokaga çikarken bereyle basinizi korumayi asla ihmal etmeyin.


ISI KAYBINI ÖNLEYECEK SEKILDE GIYININ

Soguk havalarda vücudun isi kaybetmesi hipotermi riski olusturuyor. Ayrica kalp krizi riski de artiyor. Termal elbise kullanmaniz ise isi kaybini önlüyor. Çok kat giyinmek yerine iki kat giyinmeniz, isi kaybinin önlenmesi için yeterli olacaktir.

MASKE TAKMADAN ÇIKMAYIN

Pandeminin vazgeçilmezi maskeler bu sefer bizi soguktan koruyacak. Soguk havayi dogrudan solumak isi dengesini bozuyor, çarpinti ve kalp agrisi yapabiliyor. Maskeler soludugumuz havayi isitiyor ve yumusatiyor.

BOL SU IÇIN

Soguk havalarda su tüketmek siklikla unutuluyor. Bunun sonucunda az su içenlerde nefes darligi ve çarpinti daha sik görülebiliyor, kan daha koyu kivamli oluyor. Günde 8-10 bardak ilik su tüketmeniz kalp sagliginizi koruyacaktir.

KIRIK – ÇIKIKLARA KARSI 4 KURAL

ADIMLARINIZ KÜÇÜK OLSUN

Özellikle buzlu ve kaygan zeminlerde atacaginiz hatali bir adim bile ciddi kazalara neden olabiliyor. Örnegin; basit bir kayma sonrasi kalça ya da sirt üzerine düsmeyle kuyruk sokumu kirigi veya omurga kiriklari olusabiliyor. Adimlarin genis olmasi buzda kayma riskini artiriyor. Dolayisiyla kirik olusumunu önlemek için mümkün oldugu kadar küçük adimlarla ve yola bakarak yürümeye özen gösterin.


GÜVENLI AYAKKABI TERCIH EDIN

Ayakkabinizin güvenli adimlar atmanizi saglayacak özellikte olmasina dikkat edin. Örnegin kaygan zemine uygun materyalden yapilmis ayakkabilari tercih edebilirsiniz. Ayakkabinizin altinin kaymaz dokulu, tirtikli ve lastik olmasi kayip düsme riskini azaltabiliyor. 

ELLERINIZ CEBINIZDE OLMASIN

Soguk havalarda üsümemek için çogumuz ellerimizi ceplerimize sokarak yürüyoruz. Ancak dengemizi saglamamiz için ellerimize ihtiyacimiz var. Üstelik düsme sirasinda çok daha ciddi yaralanmalarin önüne geçmek için de ellerin serbest olmasi çok önemli. 

SIRT ÇANTASI KULLLANIN

Yürürken dengenizi saglamaniz için el çantasi yerine sirt çantasi kullanin. Ellerde agirlik oldugunda dengemizi saglamakta güçlük çekebiliyoruz. Bu nedenle elinizdeki yükleri de sirt çantasina koyarak yürümeye dikkat edin. Elleriniz serbestken kayarsaniz, dengenizi koruyarak düsmeyi önleyebilir veya daha hafif atlatabilirsiniz. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —