‘KARA MURAT' SON YOLCULUGUNA UGURLANDI

‘KARA MURAT

Türk sinemasinin ünlü jönü, beyaz perdenin ‘Kara Murat'i Cüneyt Arkin, binlerce vatandasin katilimiyla son yolculuguna ugurlandi. Arkin'in oglu Murat Arkin, usta oyuncunun sevenlerine, babasinin bir filminde geçen replikle seslendi: 'Aglamayin


Türk sinemasinin unutulmaz jönü Cüneyt Arkin, son yolculuguna ugurlandi. 85 yasinda hayatini kaybeden usta oyuncu Arkin'in cenazesi, Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenecek tören için, ailesi ve yakinlari tarafindan Zincirlikuyu'dan alindi. Arkin'in Türk bayragina sarili tabut içindeki naasi, motosikletli eskortlar esliginde AKM’ye getirildi. Arkin’in cenazesi, Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) tören taburu tarafindan alinarak, AKM içindeki sahneye tasindi. Merhum Arkin’in esi Betül Cüreklibatir ile ogullari Murat Arkin ve Kaan Polat Cüreklibatir, AKM’ye gelen protokol ve vatandaslarin taziyelerini kabul etti. AKM’deki törene; Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Ersoy, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, IBB Baskani Ekrem Imamoglu ve ayni zamanda Arkin’in çocukluk arkadasi olan Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskani Yilmaz Büyükersen ile sinema dünyasindan birçok isim katildi. 

MURAT ARKIN: “TÜM INSANLARIMIZI BIRLESTIRICI BIR UNSUR OLDU CÜNEYT ARKIN”

Arkin’in iki oglu, Murat Arkin ve Kaan Polat Cüreklibatir’in, babalarinin ardindan yaptiklari konusmalar, salonda bulunan vatandaslar tarafindan dakikalarca alkislandi. “Bizim ailemiz, güzel bir aile hem de çok güzel bir aile” diyen Murat Arkin, duygularini su sözlerle dile getirdi: 

“Ama bugün sizlerin sayesinde sunu anladim; bizim ailemiz sandigimizdan daha büyükmüs. Bugünü organize eden, emegi geçen herkese çok tesekkür ederim. Babam, övülmeyi çok seven bir insan degildi. Bu tören ailesi için, sizler için, onu seven, sayan milyonlar için. O, hayatinda hep ‘milletim’ dedi ‘halkim’ dedi ‘vatanim’ dedi ve simdi cennete gitti biliyorum. Ama gerçekten, böyle adamlar, cenneti bile vatan yapacak adamlar. Benim için gerçekten konusmak çok güç. Baktigim her yerde o var . Her seyi ondan ögrendik. Attigim adimda, baktigim her yerde o var. Basim belaya girdigin de yine o var. Bana, ‘Oglum bela üzerine gelirse kaç bir adim geri at; bu senin korkak oldugunu göstermez. Baktin gelmeye devam ediyor, bir adim daha geri at. Baktin adim atacak yerin kalmadi, o zaman beladan daha bela ol’ derdi. Dini, dili irki, mezhebi, rengi, politik görüsü ne olursa olsun, tüm insanlarimizi birlestirici bir unsur oldu Cüneyt Arkin. Ne mutlu bize. Onun filmleriyle açilisi yaptik. Ben de onun filmlerinden bir replikle bitirmek istiyorum sözümü. Bugün çok aglayan insan gördüm, zaman zaman hiçkira hiçkira zaman zaman da çekindigi için yüreginden aglayanlari gördüm: 'Aglamayin bre! Böyle insanlara aglamak degil, destan yarasir.’"

KAAN CÜREKLIBATIR: “ONUNKI, ÖLÜM DEGIL; ÖLÜMLE GELEN ÖLÜMSÜZLÜK”

Merhum Arkin’in diger oglu Kaan Polat Cüreklibatir’in  ise  "Ailemiz, çok güzel bir aile. Birbirini seven, sayan ve kollayan bir aile. Büyüdük, evlendik, çocuklarimiz oldu. Temelimiz; bizi egiten, bize ögretmen olan babamiz. Aslinda onunki, ölüm degil; ölümle gelen ölümsüzlük. Hayati çok zor yasamis ama dolu dolu yasamis. Anneme hep söyle derdi: ‘Betül, sen dünyaya yetecek kocaman bir merhametsin'. Murat’a, 'Satranç oynarken beni yine yendin oglum' derdi. Bana gelince, ‘Ne güzel gözlerin var, dünyaya mavi mavi gülümsüyorsun’ derdi. Küçüktüm; bir röportajinda, 'Çocuklarinizi nasil yetistiriyorsunuz' diye sormuslardi. Su cevabi verdi: ‘Ben, çocuklarimin mutlu olmasini, gülmesini ve iyi insan olmasini istiyorum.’ Çocuktum, anlayamamistim, iyi insan nedir, nasil olunur diye. Filmlerini izleye izleye iyi insan olmayi ögrendim. Mütevaziligi, iyilerin hep kazandigini, kötülerin kaybettigini ögrendim. Son kitabinin yazilarini bana yazdirmisti. Bütün bedeninin ruhunun bana geçtigine inaniyorum. Bir makalede söyle diyordu: 'Hayati yasamak, cesaret ister.’ Yasam cesaretinin ta kendisiydi o. Bize düsen de onun eserlerini yasatmak. Ben, onun önünde sevgi ve saygiyla egiliyorum. Bana ögrettikleri için tesekkür ediyorum.” dedi.

IMAMOGLU: “HAK ARAYAN, HAKKINI YEDIRMEYEN CÜNEYT ARKIN”

Törende bir konusma yapan Imamoglu da “Türk sinemasinin en degerli, en üretken, en büyük isimlerinden birisini ugurlamak için bir aradayiz. Cüneyt Arkin, sinemanin özdeslesmis en kiymetli sanatçilarindan birisiydi. Unutulmaz filmlere imza atti” dedi. Çocukluk yillarinda ilk sinema deneyimini Cüneyt Arkin’in “Kara Murat” filmiyle yasadigini aktaran Imamoglu, “Ülkemizin hem tarihi simgelerini tanitan hem emekçisine hak arayan, hakkini yedirmeyen Cüneyt Arkin, aslinda o karakterlerle hepimizin gönlünde de taht kurmus bir insan. Bunu insan düsününce söyle hissediyor: Sanki evinde var olan bir insani kaybediyor. Yani Cüneyt Arkin ve onun gibi isimler, ilginç bir biçimde evimizden çikmadilar ve hep bizimle oldular. Ama bizi büyüttüler ama bizimle büyüdüler. Böyle ilginç bir ruh hali var” diye konustu. 


“ÖNÜNDE SAYGIYLA EGILIYORUM”

Yakin zamanda Arkin’i evinde ziyaret ve sohbet etme firsati buldugunu hatirlatan Imamoglu, sunlari söyledi: “Hiç unutmayacagiz Cüneyt Arkin'i. Unutmamiz mümkün degil. Ama bir de yasatmak önemli. Yasatmak konusunda da sorumluluk sahibiyiz, sorumlu oldugumuz makamlardayiz. Yine yakin bir zamanda -bir ayi yok- sevgili agabeyim Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Yilmaz Büyükersen'le, tesadüftür ki her seyiyle Cüneyt Arkin'i konusmustuk. Sinif arkadasi oldugunu, benim onunla olan sohbetimi konusmustuk. Ne tesadüftür ki, güzel bir kitap yayinladik; orada da bolca fotograflari ve anilari vardi Türk sinemasiyla ilgili. Bu ayin da Istanbul Bülten’inde Istanbul'u anlattigi, filmleri nasil çektigini anlattigi degerli de bir röportaji yayinlamistik. Böyle son aylarda Cüneyt Arkin'la aslinda hasbihal olmusuz, konusmusuz, dertlesmisiz. Çok ders veren konusmalari, anlari oldu. Dolayisiyla ismini yasatmak, boynumuzun borcudur. Istanbulluya yakisan bir biçimde, ailesiyle beraber sohbet ederek, esiyle, çocuklariyla, hatta torunlariyla sohbet ederek, ismine yakisir bir biçimde Istanbul'da anisini yasatmaya, elbette hepinizin huzurunda söz veriyoruz. Allah rahmet etsin. Mekani cennet olsun. Ruhu sad olsun. Hiçbir zaman unutmayacagiz. Ben de o kiymetli hizmetleri, o güzel kimligiyle, bize nefes aldiran durusuyla, cesaret veren sözleriyle önünde saygiyla egiliyorum.”

HUN: “BEDENIMDEN BIR PARÇA KOPMUS GIBI”

Aktör Ediz Hun da “Dünyada birçok aktör çok basariliydi, çok önemli filmler yapti, müthis filmlerdi ama Cüneyt’teki kabiliyet, önsezi ve kabiliyet onlarda yoktu. Ben, adeta bedenimden bir parça kopmus gibi hissediyorum. Olaganüstü bir insandi, emsalsizdi. Tarihin yapraklarinda Cüneyt Arkin ismi altin harflerle yazilacaktir. Aziz hatirasi önünde saygiyla egiliyorum” sözleriyle Arkin’i andi. Büyükersen ve Hun’un Arkin’in Türk bayragina sarili tabutunu öpmesi, duygusal anlarin yasanmasina neden oldu. 

Arkin’in cenazesi, AKM’deki törenin ardindan Tesvikiye Camii’ne götürüldü. Arkin için Tesvikiye Camii’nde, ögle namazinin ardindan kilinan cenaze namazi; sanat, siyaset, is, spor ve medya dünyasindan birçok isim ile birlikte binlerce vatandasi bir araya getirdi. Sevenlerinin omuzlarinda ve gözyaslari esliginde Tesvikiye Camii’nden alinan Arkin’in naasi, Zincirlikuyu Mezarligi’nda defnedildi.