KARACIGERINDEKI 8 KILOLUK DAMAR YUMAGINDAN TÜRKIYE'DE KURTULDU

Gittigi birçok merkezde Türkiye'deki saglik hizmetlerinin övgüsünü duyan Radovovic, arastirmalari sonucu Memorial Bahçelievler Hastanesi Organ Nakli Merkezi Baskani Prof. Dr. K. Yalçin Polat'a ulasti ve karaciger nakli olarak yeni bir hayata basla

Sağlık 9.03.2021 10:36:40 0
KARACIGERINDEKI 8 KILOLUK DAMAR YUMAGINDAN TÜRKIYE

Bosna Hersek’te yasayan 59 yasindaki Nasiha Radovovic’in 2005 yilinda karacigerinde hemanjiom yani damar yumagi tespit edildi. 16 yil boyunca Hirvatistan, Avusturya, Bosna Hersek gibi pek çok ülkede doktora gitti ancak tedavi olamadi. Bu süreçte kitle 8 kiloya ulasarak karacigerini tamamen kapladi ve karaciger yetmezligi gelisti. Gittigi birçok merkezde Türkiye’deki saglik hizmetlerinin övgüsünü duyan Radovovic, arastirmalari sonucu Memorial Bahçelievler Hastanesi Organ Nakli Merkezi Baskani Prof. Dr. K. Yalçin Polat’a ulasti ve karaciger nakli olarak yeni bir hayata basladi. 

“Hirvatistan, Avusturya ve Bosna Hersek’te çözüm bulamadilar”

Prof. Dr. K. Yalçin Polat ve ekibinin gerçeklestirdigi 10 saat süren basarili nakil sonucunda sagligina kavusan Radovovic, “Avusturya’dan bile bu ameliyati yapamayacaklarini söylediler. Türkiye’nin organ nakli alaninda çok ileri bir seviyede oldugunu duyuyordum ve yasamak için daha fazla vaktim kalmadigini bildigim için zaman kaybetmeden buraya gelerek Prof. Dr. K. Yalçin Polat’a muayene oldum. Hizli bir hazirlik sürecinin ardindan kizim Leyla’dan alinan karaciger bana nakledildi. Simdi çok iyiyim. Karnimdaki o büyük kitleden kurtuldum. Kendimi çok daha hafif ve mutlu hissediyorum” dedi. 

“Tüm dünyada çok nadir görülen bir vaka”

Radovovic’in eski sagligina kavustugunu ve kisa sürede ülkesine dönecegini söyleyen Memorial Bahçelievler Hastanesi Organ Nakli Merkezi Baskani Prof. Dr. K. Yalçin Polat da “Bu hastayi özel kilan durum, hemanjiom nedeniyle karaciger nakli gereken dünyadaki sayili hastadan biri olmasiydi. Bugüne kadar yaptigim yaklasik 1300 nakil arasinda 2. kez böyle bir vakayla karsilastim. Ancak ekibimizle iyi bir hazirlik sürecinin ardindan nakli gerçeklestirdik. Hastamiz hizli bir iyilesme gösteriyor. Biz de bu tür zamanlarda emeklerimizin karsilik buldugunu görüyor, Bosna Hersek’ten ve dünyanin pek çok ülkesinden hastalari kisa sürede iyilestirmenin mutlulugunu yasiyoruz” dedi.

Damar yumagi kadinlarda daha çok görülüyor

Hemanjiomlarin karacigerde özellikle de kadinlarda daha çok görülen iyi huylu genislemis damarsal yapilar olduklarini ve halk arasinda damar yumagi olarak bilindigini söyleyen Prof. Dr. Polat, sözlerini söyle noktaladi:

“Bu hastamizdaki hemanjiom tüm batini kaplamisti. Yani artik normal karaciger dokusu kalmamis, tüm batin hemanjiom ile kaplanmisti. Teknik olarak oldukça zor bir ameliyatti. Iyi huylu tümör olmasina ragmen hemanjiom büyüklügünden dolayi hastada artik karaciger yetmezligi gelismisti. Ileri derecede distansiyon (organ sismesi) vardi ve acil olarak müdahale gerektiriyordu. Ameliyati diger anlamda zorlu kilan özellikse bu kadar büyük bir damarsal yapinin bu kadar kanli bir organi tamamen kaplamis olmasiydi. Tüm bunlar hastanin karaciger naklini çok komplike hale getirmisti. Ancak ekibimizle iyi bir hazirlik sürecinin ardindan yaklasik 10 saatlik bir ameliyatla karaciger naklini gerçeklestirdik. Bu ameliyatta kendi özel tekniklerimiz sayesinde toplam 2 ünite kan kullandik. Ameliyat esnasinda ve sonrasindaki yakin takip ve yogun bakim sürecinin ardindan karaciger fonksiyonlari tamamen normale döndü. Hastamizi yaklasik 15 gün içerisinde taburcu ettik. Kontrollerinde bir sorun olmadigini görüyoruz. Kisa süre içerisinde ülkesine geri dönecek. Eski saglikli yasamina yeniden adim atti.” 



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °